RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Giske trosser Strasbourg-dom

Sist oppdatert:
Kulturminister Trond Giske sier regjeringen vil opprettholde forbudet mot politisk tv-reklame.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) anker ikke Strasbourg-dommen som fordømmer det norske forbudet mot politisk tv-reklame, men vil fortsatt ha forbud.

På en pressekonferanse onsdag forklarte han hvordan regjeringen tolker dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) og hvorfor de mener den ikke er til hinder for å beholde forbudet i Norge. Avgjørelsen blir ikke godt mottatt hos opposisjonen på Stortinget.

- Endrer NRK-plakaten
- Vi har kommet fram til en løsning hvor også de små partiene får redaksjonell dekning i valgsendingene. Det gjøres ved at NRK-plakaten endres slik at dette blir ivaretatt. Vi mener dette tilfredsstiller kravet fra EMD om at små partier skal slippe til i valgkampen uten at vi må åpne opp for tv-reklame, uttaler Giske ifølge en pressemelding.

Ris bak speilet
På en pressekonferanse sa Giske at dersom tv-kanalene ikke følger regjeringens påbud vil han vurdere andre tiltak for å stoppe politisk tv-reklame.

- Vi kan blant annet vurdere den britiske løsningen der vi tar tv-tid fra de store kanalene og gir til partiene, sier Giske.

- Bomskudd av dimensjoner
Høyres Olemic Thommessen sier til TV 2 Nyhetskanalen at dette er et «bomskudd av virkelige dimensjoner» fra regjeringens side. Han hevder Giske ved å pålegge NRK å åpne sendeflater for de politiske partiene griper inn i den redaksjonelle friheten.

- Dette er langt over hva jeg hadde drømt om at regjeringen ville gjøre, sier han.

Høyres leder Erna Solberg kunngjorde onsdag at partiet vil kontakte tv-stasjoner og kjøpe sendetid for reklamespot partiet nylig har laget.

Se trailer for Høyres reklamefilm her:

Også Arbeiderpartiet har laget tv-reklame. Se «Kaptein Norge»-filmen fra 2005 her:

- Har misforstått dommen
¨Fremskrittspartiets generalsekretær Geir A. Mo kaller Giskes avgjørelse «tøvete».

- Regjeringen driver med seigpining av tv-kanaler og politiske partier på et område der den allerede har tapt. Det er på sin plass å spørre hva kulturminister Trond Giske er så redd for. Nå forsøker man å sette EMDs avgjørelse til side ved å foreta en justering i NRK-plakaten. Regjeringen har åpenbart misforstått dommen fra EMD. Dette blir rett og slett tøvete, sier Mo.

Gikk til søksmål
Det var den lille tv-stasjonen TV Vest (nå TV Aftenbladet) som brakte saken til Strasbourg. De gikk til søksmål mot staten, tapte både i Oslo tingrett og senere i Høyesterett, men i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen 11. desember i fjor fikk de medhold. TV-sjef Alf Hildrum var blant dem som mente dommen åpnet for politisk reklame på norsk tv.

- Dette er en seier for ytringsfriheten. Og spesielt oppløftende er det at kjennelsen fra Strasbourg er så klar, uttalte tidligere sjefredaktør i TV Vest, Per Fjeld, til Nettavisen da Strasbourg-dommen kom i fjor. Da hadde Fjeld stått i spissen for en årelang kamp for å få sende politisk tv-reklame.

Men selv om regjeringen velger ikke å anke saken, ser den altså ingen grunn til å oppheve forbudet mot politisk tv-reklame.

- Legger visse føringer
- Det grunnleggende premisset for dommen var at for enkelte partier kan politisk reklame være den eneste muligheten til å få TV-dekning. Domstolen uttalte samtidig at det finnes mange legitime begrunnelser for å regulere rammene for politisk reklame. Dommen nødvendiggjør følgelig ikke at Norge må oppheve dagens forbud mot politisk reklame i fjernsyn. Dommen vil imidlertid legge visse føringer på hvilke ytre rammer som bør settes for den politiske debatten i valgperioder i Norge, heter det i pressemeldingen fra Kulturdepartementet.

Les dommen fra Strasbourg her (PDF)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere