RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Definisjonen av dobbeltmoral

Selger egen fildelingsabonnement - og sperrer fildelere ute fra nettet.

Nettavisen har fulgt utviklingen nøye internasjonalt når det kommer til endringer i tilbudet av bredbånd med innførsel av betaling per megabyte, innførelsen av sensur og ikke minst lover som kan frata internettkunder sin nettforbindelse hvis de blir anklaget for fildeling to eller tre ganger.

Kraftig lovgivning «down under»
Noe av den mest aggressive utviklingen av dette finner vi utrolig nok i Australia og New Zealand. Australia er som vi skrev onsdag i ferd med å implementere nettfiltre som svartelister både lovlige og ulovlige nettsider, mens New Zealand er i ferd med å implementere verdens strengeste lov for å stoppe fildelere.

En meget kontroversiell lov åpner for at internettleverandører må frata kundene sine nettilkoblingen om de får to eller tre påstander om at det har foregått fildeling. Bevis for en slik påstand er ikke påkrevet.

Kaster ut fildelere basert på anklager
Som vi skrev i forrige måned ble denne loven utsatt grunnet stor misnøye, men det har ikke hindret en av landets nettleverandører å innføre ordningen. New Zealand Herald skriver i dag at nettleverandøren WorldXChange Xnet allerede har implementert lovgivningen – i en enda strengere form.

Avisen forteller at en kunde fikk tilkoblingen sin brutt uten å vite hvorfor. Han ringte så til selskapet og spurte om hvorfor, og fikk beskjed om at de hadde fått en klage om brudd på opphavsretten.

- De sa de kunne gjenopprette tilkoblingen min, men hvis de fikk en klage til så ville tilkoblingen bli kuttet permanent, forteller kunden til New Zealand Herald.

Selger spesialsydde fildelingspakker
Det veldig spesielle i denne saken er likevel ikke at Xnet ikke ønsker fildelere i sitt nett. Selskapet er en av de selskapene som tar seg betalt per megabyte som blir overført på bredbåndslinjen - rundt en australsk dollar per gigabyte som overføres.

Men selskapet har også et eget produkt som de mener er «ideelt for storbrukere, spesielt de som benytter seg av Peer to Peer eller Torrent-programmer», som gir en del gratis databruk på natten. De har likeså greit kalt produktet sitt for Torrent for å understreke hva dette er ment til.

Xnet selger med andre ord et produkt som er spesielt beregnet for de som benytter seg av fildeling i stor skala, samtidig som kundene blir stengt ute hvis klager dukker opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere