RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Isbjørnfamilie fanget på Bjørnøya

Etter at isen forsvant ble tre isbjørner stående landfast på Bjørnøya, men uten nok mat til at isbjørn-familien kunne overleve. Nå er en av de to ungene død.

Ei binne med to små unger kom ut av hiet i mai - men oppdaget at isen var borte. Og uten is er det umulig å komme seg til Svalbard. Bjørnøya har ikke nok mat til at de tre kan overleve en hel sommer.

Nå er den ene isbjørnungen død, trolig som følge av utmagring. Mora og en unge lever fortsatt på Bjørnøya.

Ingen hjelp å få
Sysselmannen på Svalbard hadde tre valg:

- avliving
- flytte isbjørnene ut
- eller la naturen gå sin brutale gang.

Valget ble det siste.

- En mor vil kunne svømme og hun vil kanskje kunne svømme et godt stykke, men i den formen hun sikkert er i etter å ha ammet ungene lenge og blitt mager, så vil jeg ikke tro hun vil kunne svømme helt opp til Spitsbergen. Man vet jo ikke hvor langt det er opp til isen. Ungene vil ikke overleve en svømmetur, sier Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt til TV 2 Nyhetene.

Uvisst om de andre lever
Ved siste observasjon 25. juni var det bare to isbjørner igjen.

Akkurat nå vet ingen hvordan det står til med binna og den siste ungen. Det er ikke blitt gjort noen observasjoner den siste tida. Det kan være mulig at de har lagt seg ned, og bruker det fettet de har opparbeidet og bruker minimalt med energi.

TV 2 Nyhetene har fått tilgang til unike bilder av isbjørnene. TV-bildene er tatt i mai, men er først nå frigitt. Temaet er nemlig svært betent og fra norsk side er det stor frykt for internasjonalt press for å berge de tre isbjørnene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere