RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe/ Drugwipe.net (montasje)

Politiets nye trafikk-våpen

Sist oppdatert:
Til neste år kan politiet trolig ta i bruk et nytt revolusjonerende våpen mot ruspåvirkede førere.

Gå til Nettavisen Motor

Det anslås at rundt 12.000 førere kjører i ruspåvirket tilstand hver eneste dag.

Les også:- Flere bør fratas lappen

En stor undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet viser at rundt 1 av 100 bilførere utgjør trafikkfare på grunn av rus forårsaket av narkotika og legemidler.

- Hvert år blir rundt 8-9.000 førere anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand, da enten under påvirkning av alkohol eller narkotia/legemidler. Men det finnes store mørketall, og dette er uholdbart, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård til Nettavisen.

Han forteller at det er ikke noe problem for politiet å avdekke de som kjører i alkoholpåvirket tilstand.

- Men de som kjører i narkotika- eller legemiddelpåvirket tilstand har vi små muligheter for å avdekke. De blåser rent i promilletester, og det er ofte meget vanskelig for politiet å registrere om de er påvirket. Dette er meget trafikkfarlig, sier Humlegård.

Han forteller at dette er et stort problem, og mener at i Norge finnes det et stort forbedringspotensial når det gjelder ruskjøring.

- Norge er et av de landende i Europa som har kommet langt ved å erkjenne dette. I andre har de nok med å ta de som kjører i alkoholpåvirket tilstand, men bilistene i Norge er veldig flinke til å la være dette. Den samme nulltoleransen må innføres her til lands når det kommer til kjøring i narkotika- og legemiddelpåvirket tilstand, sier Humlegård.

Narkometer skal innføres
Dette problemet vil samferdselsdepartementet nå ta tak i. Departementet ønsker at politiet skal i løpet av 2010 kunne ta i bruk et såkalt «narkometer», som skal gjøre det mulig for politiet å avdekke de ruspåvirkede førerne ved veikanten.

- Dette er et stort fremskritt. Slik vi jobber i dag så tar det altfor lang tid, sier Humlegård.

I dag må politiet gjennomføre en klinisk test for å avdekke førere som kjører i narkotikapåvirket tilstand eller på sterke medikamenter.

- Dette tar mye tid og krefter. Ved å få teknisk utstyr som et narkometer, gjør dette det mulig for politiet å avdekke rusete førere mye raskere og i større omfang, sier Humlegård.

Politiinspektør Jan Morgan Guttormsen i Politidirektoratet er også meget fornøyd med innføring av et narkometer.

- Dette letter arbeidet for politiet, og vi håper vi kan bruke det på samme måte som et alkometer, sier Guttormsen.

Humlegård påpeker også at dette vil redde mange liv uten at det koster mye penger.

Stort prosjekt i Europa
Tidligere har narkometere vært for upålitelig, forteller Humlegård.

- Men nå har UP vært med i et stort prosjekt i Europa, som nå er i sluttfasen. Hensikten med prosjektet er å utvikle et narkometer som er så pålitelig at det kan brukes som et bevisinstrument, sier Humlegård.

Rundt 40 prosent av dem som tas for kjøring i ruset tilstand, er ruset på andre ting enn alkohol.

- Det finnes store mørketall, og jeg er meget fornøyd med at myndighetene har vist en politisk vilje for å innføre narkometer, sier Humlegård.

Det nye narkometeret skal være spyttbasert, og skal være i stand til å registrere de mest vanlige narkotiske stoffene - også de som finnes i sterke medikamenter som brukes i medisiner.

- Man kan også teste via urin, men dette vil ta for lang tid ved kontroll langs veikanten. Vi ønsker å bruke spyttbaserte tester som avgir et svar i løpet av noen få minutter, sier Humlegård.

Menn er gjengangere
- 9 av 10 som tas for de mer alvorlige forholdene, er dessverre menn, sier Humlegård. Dette gjelder det totale antallet ruspåvirkete førere, som er påvirket av enten alkohol eller narkotika.

En del som tas har ikke engang førerkort, påpeker Guttormsen.

- Det har vært slik i mange år at rundt 30 prosent av de som tas for ruspåvirket tilstand, ikke har lappen. Dette er ofte gjengangere, som gjerne har et kriminelt rulleblad fra før, sier Guttormsen.

Les også:Her kjører Nettavisen «i fylla»

Det siste fra Nettavisen Motor:

- Forbud er urealistisk

Sv vil forby bensinbiler

Sommerens lekreste biler

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere