RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan fildeling bli god underholdning?

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
Norges eneste film om ulovlig fildeling er her. Vi gir deg dommen om den er severdig.

Fredag kveld var det endelig førpremiere på den lenge etterlengtede dokumentaren om ulovlig fildeling, Urospredere, laget av et team norske studenter frontet av Simon Valvik og Asbjørn Engedal.

Se trailer i bunn av artikkelen!

Kvelden begynte med fildelingsdebatt
I forbindelse med førpremieren på Cinemateket i Oslo hadde filmskaperne samlet et knippe debattanter til en paneldebatt om temaet fildeling. I panelet fant vi blant annet kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell, sjefen for den internasjonale platebransjen i Norge (IFPI) Marte Thorsby og Egil Möller – sjefen for Piratpartiet i Norge.

Debatten ble aldri spesielt opphetet, og debattantene hadde stort sett forutsigbare standpunkter. Piratpartiet mente at artistene som ikke klarte å tjene penger på sine produkter strengt tatt ikke fortjente noe bedre, EMI-sjef Bjørn Rogstad mente artistene selv skulle få bestemme hvordan musikken sin skulle spres – og kunnskapsministeren brukte lang tid på å understreke det han har blitt sitert opp og ned i mente med de siste par ukene, om at vi må kunne finne alternative betalingsmetoder for å kunne åpne for ikke-kommersiell fildeling.

Kommentaren som satt tonen for filmen
Mediekommentator Jan Omdahl fremstod som vanlig som «the voice of reason» i fildelingsdebatten, mens Marte Thorsby trolig kom med kveldens mest fornuftige påminnelse: Hun påpekte at hele fildelingsdebatten ikke handler om musikk, men om så mye mer. Det handler om musikk, film, TV-serier, bøker og stort sett alt annet som kan digitaliseres.

Og det er et poeng som det er ekstremt viktig å understreke i denne sammenhengen. Musikkbransjen var trolig den bransjen som kjente denne utviklingen først, og som utvilsomt har oppført seg som idioter i forhold til internett i mange år, men dit debatten har kommet nå snakker vi om langt mer enn en bakstreversk musikkbransje.

Verden har endret seg etter filminnspilling
Benytter vi det som bakteppe for selve Urospredere-filmen, så er det egentlig ganske beskrivende. Filmen ble i all hovedsak tatt opp i fjor sommer, og det som er litt trist for filmskaperne er at debatten har endret seg drastisk siden den gangen.

DRM på nedlastbar musikk er praktisk talt historie, Spotify har vist at lovlig musikk kan gjøres fantastisk bra – og den store debatten har blitt dreid mer i retning av blokkering av fildelingstjenester og det å kaste fildelere ut av internett – fremfor platebransjens kamp mot enkeltfildelere.

En trenger bare Spotify...
I så måte fremstår filmen som noe som har dukket opp et halvt år for seint, og makter ikke helt å skape den store debatten. Ikke fordi filmen er dårlig, men rett og slett fordi den fokuserer mye på problemstillinger som i dag ikke er spesielt relevant.

Det var ikke for noen uker siden nødvendig å laste ned den nye U2-plata. Det var mer enn nok å logge seg på Spotify, og umiddelbart konkludere med at bandet var bedre på 80- og 90-tallet.

En meget god film
Men når det er sagt så er utvilsomt Urospredere en meget god studentfilm, og den oppsummerer veldig mye av problemene rundt ulovlig fildeling slik den var i de første 7-8 årene etter årtusenskiftet på en utmerket måte. De har fått med seg et imponerende persongalleri med de viktigste aktørene i fildelingsdebatten her i Norge, som både er meget seriøse og tidvis morsomme i sine uttalelser. Så får det helle være at det tekniske ikke alltid var helt i Hollywood-kvalitet.

Som filmskaper Simon Valvik sa seg enig med overfor Nettavisen etter førpremieren så har filmet kommet altfor sent grunnet forsinkelser som både har vært grunnet filmskapernes studenttilværelse spredt utover store deler av Norge og England, og ikke minst en del forhold de ikke har hatt kontroll over.

Et historisk dokument
Men samtidig gjør dette filmen i grunn historisk relevant. Det er knapt 40 minutters meget god oppsummering av problemstillingen som en hel ung generasjon har stått overfor, og som har skapt enormt hodebry for en av verdens mektigste bransjer.

Filmen fører helt sikker ikke fildelingsdebatten videre i Norge, men om 5, 10 eller 20 år vil den være et strålende historisk dokument som vi kan se på og tenke: «Jøsses, var det sånn det var den gangen? Var det mulig å skape så mye problemer rundt en sak som vi i dag har så gode løsninger på?»

All honnør til personene bak filmen som har brukt enormt mye av sin fritid på et slikt prosjekt. Det er bare trist for dem at et stort skift i debatten kom i tiden rett etter opptakene til filmen – for ellers kunne dette virkelig ha fyrt opp til heftig debatt.

Tilgjengelig i påsken
Filmen har formelt sett premiere under The Gathering i påsken, og etter det kan den lastes ned gratis fra nettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere