RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Papiravisens dager er talte

Reiulf Steen
Reiulf Steen Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Ap-veteran Reiulf Steen tror ikke pressestøtte kan redde papiravisene.

Reiulf Steen var stortingsrepresentant da norsk presse fikk tidendes gavepakke i form av produksjonsstøtte og nullmomssats i 1969. Ordningene subsidierer i dag papiravisene med om lag 1,5 milliarder kroner årlig.

- På slutten av 60-årene begynte nummer to-avisene å vakle, så det var derfor pressestøtten kom. Men nå må jeg dessverre si, siden jeg er vokst opp med å lese aviser, at jeg tror at papiravisens dager er talte, ser Reiulf Steen til Nettavisen.

LES OGSÅ:Pressen fikk i pose og sekk

Steen bruker seg selv som illustrasjon på at tidene forandrer seg:

- Jeg leser like mye nyheter på Internett som jeg bruker på å lese aviser. Og jeg er ikke alene om det. Mange bruker mye mer tid på nettet enn på avislesning. Barnebarna mine leser jo heller ikke papiraviser på samme måte som unge gjorde før. På nettet kan du jo ta ned amerikanske, chilenske og engelske aviser, om du vil. Papiravisene redigeres jo på en annen måte enn før også. Det som er av hendelsesnyheter fanges jo opp på nettet dagen før avisene kommer ut. Og nå kan man jo lese nyheter på mobiltelefonen også.

- Veldig trege
Steen mener at dagens politikere syns å ikke ha fått med seg den teknologiske revolusjonen som kom på 90-tallet.

- Politikere er veldig trege til å akseptere ny teknologi. Vi har gått fra å være et industrisamfunn til et teknologi- og informasjonssamfunn. Det er en revolusjon, men det er ikke særlig diskutert i det politiske miljø. De snakker om hijab i stedet, konstaterer Steen.

LES OGSÅ:Så mye koster en avisjournalist staten

Han tar til orde for å opprette en offentlig kommisjon som skal se på informasjonsstrømmen i Norge i lys av de nye teknologiske mediene.

- Jeg syns det er en svært viktig sak. Debatt og informasjon er demokratiets forutsetninger. Det er rett og slett demokratiets oksygen, sier Steen.

- Kvalitet og mening
Steen registrerer at det er avisene som satser på «kvalitet og mening» som fikk opplagsøkning i fjor. Han trekker særlig fram Morgenbladet, Klassekampen og Dagens Næringsliv.

- Men samtidig er det tegn til at dybdejournalistikken og de lange debattinnleggene er i ferd med å flytte over til andre publikasjoner - til både tidsskrifter og nettsteder, sier Steen.

Han peker også på at de såkalte meningsbærende avisene, som Morgenbladet, Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen, er representanter for et klasseskille i Norge.

- De meningsbærende avisene leses av folk med høy utdannelse og høy inntekt, av folk fra øvre middelklasse. De tabloide avisene er proletariatets aviser, sier Steen.

PS! Reiulf Steen har selv pressebakgrunn - han jobbet som journalist på Fremtidens Kongsberg-kontor i fire år før han ble heltidspolitiker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere