RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er «Lommemannen»-tiltalen

Foto: Privat (# FOTO FRA ARKIV #)
Sist oppdatert:
I november starter rettssaken mot Erik Andersen - alias «Lommemannen».

Rettssaken i Lommemannen-saken starter trolig i november.

Erik Andersen er navnet på den overgrepstiltalte 57-åringen i Lommemannen-saken. Mandag formiddag slapp Oslo statsadvokatembete tiltalen som omfatter overgrep på 68 gutter.

Se hvor Lommemannen slo til i faktaramme til høyre for saken.

Andersen har selv erkjent befatning med cirka 20 saker.

Tiltalen omfatter to tilfeller av voldtekt, fire tilfeller av seksuell omgang (som likestilles med samleie) med barn under 14 år, og 11 tilfeller av seksuell omgang. I de resterende 51 tilfellene er han tiltalt for forsøk på seksuell omgang. Dette handler i stor del om typiske «Lommemannen-atferd» der unge gutter har puttet hendene i lommen på Andersen.

10 siste årene
Før han ble arrestert 11. januar 2008 var han bosatt i Åsane i Bergen. Andersen hadde i 2007 en ligningsinntekt på 2,7 millioner kroner, og en formue på 8,2 millioner. Pengene har Andersen tjent blant annet på sitt lakkeringsverksted.

Tiltalene stammer fra forhold de siste 10 årene, men politiet mener at Andersen har antastet gutter de siste 40 årene, og at de første overgrepene skjedde på 60-tallet.

57-åringen har to voksne barn fra et tidligere ekteskap. Hans bror er tidligere lensmann i Laksevåg, Harald Andersen, alias «Sheriffen fra Laksevåg». Styremedlemmet i Brann har blant annet blitt omtalt i TV 2 Sporten for å jakte ned bøller på Brann stadion.

Les: Eks-politi jaktet kulekasteren

Aktiv ungdomstrener
Mens «Sheriffen» var engasjert i Brann sportsklubb, var broren Erik Andersen kjent som en motorentusiast i Bergen. Han var med å grunnla Bergen Trial Team i 1989, og var siden aktiv som trener for unge gutter i tenårene som kjørte trial i klubben.

- Han var en likandes og grei kar. Dette er et sjokk. Det er vondt å høre, sa tidligere formann Svein Solberg i klubben til TV 2 etter at Andersen ble tatt. Solberg bekreftet at det hadde kommet advarsler om mannen, men at disse ikke ble tatt til følge.

Andersens motorinteresse kom også til uttrykk i 2006 da Bergens Tidende presenterte Andersen som eier av den svært sjeldne bilen Ariel Atom. Bildet av Andersen i denne bilen lå lenge på hjemmesiden til Eric Andersen Lakkeringsverksted. Men på bildet er Andersens ansikt skjult bak sidespeilet på bilen. På et annet bilde lot Andersen seg avbilde med motorsykkelhjelmen på.

Andersen har også skjult sine elektroniske spor godt. Gjennom jobben har han reist mye rundt i Norge. Det er i forbindelse med disse turene at Andersen skal ha gjennomført overgrepene mot barn. Etterforskningen har vist at han brukte mye kontanter, og lite betalingskort på sine turer. Dette gjorde at det var vanskelig å spore hans reiseruter.

Hjelpen kom fra Andersens elektroniske spillekort. På turene har han spilt gjennom Norsk Tipping, og dermed registrert kortet sitt rundt omkring i Norge. Disse registreringene viser at Andersen har vært på steder til tidspunkter når overgrep har funnet sted, skrev VG lørdag.

Avslørt av tips
Andersen ble avslørt etter et tips fra den pensjonerte lensmannen Oddvar Ågotnes. Andersen hadde nemlig vært i politiets søkelys i forbindelse med en overgrepssak i 1999 som hadde blitt henlagt.

Politiet fikk rettens tillatelse til å gjennomføre en hemmelig ransaking hos Andersen. Det skjedde i januar 2008. DNA fra Erik Andersen ble sjekket opp mot DNA fra gjerningspersoner funnet på ulike åsteder der «Lommemannen» har forgrepet seg. Politiet fant match i fem saker.

11. januar ble Andersen pågrepet. I hans store enebolig på Hylkje i Åsane i Bergen fant politiet bukser der fôret på bukselommene manglet.

Holdt navnet hemmelig
Navnet til Erik Andersen ble raskt kjent på en rekke nettsteder etter at han ble pågrepet 11. januar 2008. Mediene fulgte likevel politiets anmodning om ikke å offentliggjøre navnet hans. Årsaken var at dette kunne ødelegge etterforskningen.

Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, skrev den gang at mediene normalt ville brukt navn og bilde i en slik sak, men at vi fulgte henstillingen fra politiet, og publiserte istedenfor en anonymisert artikkel om mannen.

1. april avsluttet Follo politidistrikt etterforskningen i Lommemannen-saken, og nå er altså tiltalen klar.

- Vi anmodet om ikke å offentliggjøre navnet på grunn av etterforskningen. Nå er etterforskningen av saken ferdig, og vi har derfor ikke lenger noe argument for at man ikke skal offentliggjøre navnet, sier etterforskningsleder Jorid Kile Berg til Nettavisen.

Hun sier at en offentliggjøring ikke lenger vil skade verken etterforskningen, eller den kommende behandlingen av saken i rettsapparatet.

Flere lommemenn?
- Lommemannen er endelig tatt. Vi har funnet han vi har lett etter, sa politimester Arne Jørgen Olavsen i Follo politidistrikt under en pressekonferansen etter pågripelsen i januar 2008. Politiet opererer med en liste på over 160 registrerte saker, men tror at mellom 300 og 400 smågutter er blitt utsatt for Lommemannen gjennom flere tiår.

I dag er Erik Andersen siktet for over 60 forhold.

Etterforskningsleder Jorid Kile Berg sier at dette tallet kan bli sterkt redusert når tiltalen foreligger en gang i sommer.

Andersens advokat, Gunnhild Lærum, sier at Andersen har erkjent befatning med 23 overgrep. Hun mener at politiet i Lommemannen-saken har hatt altfor stor fokus på å finne én gjerningsmann, og at bevisene i saken peker sterkt i retning av at det finnes flere overgripere som opererer slik Lommemannen gjorde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere