RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jentevold har lenge vært tabu

Foto: Nadia Frantsen
Sist oppdatert:
Forfatter Annette Münch ønsker nå å rette fokus mot den økende volden blant jenter i ny bok.

(BIIPMAG): Vold blant jenter øker drastisk i Europa, og trenden er den samme her i Norge. Nå tar forfatteren Annette Münch temaet opp i en ny ungdomsroman om voldelige jentemiljøer, kalt «Jenteloven».

Handlingen
I «Jenteloven» møter vi Saga, som uten forvarsel må flytte fra faren og til moren. Mens hun venner seg til den nye bytilværelsen, oppdager hun at faren har forsvunnet. Hun finner trygghet i en gjeng tøffe jenter som tar henne med inn i en hverdag av spenning og grensesprenging.

Når jentene vil ha noe tilbake, oppdager Saga at de styres av et sett lover, og at straffen for ikke å følge dem kan bli katastrofal.

Voldelige jenter
Forfatter Annette Münch forteller til BiipMag at noe av handlingen er basert på virkelige erfaringer og at alt som står i boka er ting som kunne ha skjedd i virkeligheten.

I løpet av skriveprosessen har hun nemlig hatt samtaler med voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, samt besøkt en barnevernsinstitusjon og snakket med ungdommer der:

- I dag er seks av åtte beboere der jenter, og det har vært tendensen lenge. Det kan både skyldes at flere jenter er ute av kontroll i dag, og at Barnevernet har blitt bevisst på at voldelige jenter trenger hjelp på lik linje med gutter. I tillegg har jeg lest flere hundre sider med forskningsrapporter og avisartikler, samt tilbrakt timer hos politiet, på legevakten og andre steder som er aktuelle for bokens handling, blant annet et vietnamesisk tempel! forteller Münch engasjert til BiipMag.

Barnevernet har blitt bevisst på at voldelige jenter trenger hjelp på lik linje med gutter

Begynner med rusmidler
I «Jenteloven» er det flere av jentene som begynner tidlig med rusmidler:

- Mange av jentene har vokst opp med vold, i utrygge familieforhold, og uten nære venner. Mange er redde for å være alene, og bærer på bitterhet, sorg og sinne. Ofte går de inn i forhold med eldre gutter, og begynner tidlig med rusmidler. Dette skjer med flere av jentene i Jenteloven. Vold utført av jenter blir ofte avfeid som ubetydelig. Det er problematisk for offeret, og et svik overfor de voldelige jentene, som ikke blir sett og får den hjelpen de trenger, forteller forfatteren.

Hvor mye tror du vennskap har å si for unge jenter?

- I perioden hvor man løsriver seg fra foreldrene sine, kan det for mange i hvert fall føles som om venner betyr mer enn mor og far! Det kommer helt an på hvor trygge familieforhold man kommer fra, og hvilket miljø man henger i, mener Münch.

Har DU opplevd eller vært vitne til vold i jentegjenger? Tips oss her!

Koder og gjenger
Hovedpersonen i den nye ungdomsboka oppdager at gjenger har et sett med koder og regler som må følges:

- Vi alle forholder oss til koder hele tiden, både gutter og jenter, men uten å tenke over det. I vennemiljøet ditt gjelder sikkert mange av de samme reglene fra boken: Ikke stjel venners kjæreste, hold på hemmeligheter, ikke hør på sladder, vær ikke sjalu på vennene dine, og så videre. Det spesielle ved hovedpersonene i boken, som tilhører en hard jentegjeng, er at de drar disse reglene ut helt til det ekstreme. Og at strenge straffer venter alle som bryter dem, forteller forfatteren til BiipMag.

Vi alle forholder oss til koder hele tiden, både gutter og jenter, men uten å tenke over det

Hva er din intensjon med å skrive en slik bok for ungdom?

- Jenter og vold et tema som har vært tabu lenge, både i forhold til utøvere og offer. Vold utført av jenter har lenge blitt avfeid som ubetydelig og irrasjonell. Det er problematisk for offeret, som har blitt utsatt for noe traumatisk og sliter med fysiske og psykiske ettervirkninger, å ikke få hjelp og bli tatt på alvor, forteller hun og legger til:

- Samtidig er det et svik overfor de voldelige jentene, som ikke blir sett og får den hjelpen de trenger for å komme seg ut av en negativ spiral før de ødelegger livene sine ytterligere.

- Seriøs og autentisk
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, som forfatteren har jobbet sammen med i arbeidet med fortellingen, mener at den nye ungdomsboka er svært realistisk:

- Dette er en autentisk, seriøs og ikke spekulativ historie. Jentene i Jenteloven er realistiske, jeg kjenner mange igjen fra virkeligheten, sier Bjørnebekk i en pressemelding.

Vennskap og kjærlighet
Likevel handler ikke boka kun om vold, men også om vennskap, forelskelse, faren som forsvinner, moren som kun tenker karriere og om det å vokse fra hverandre.

Det handler også om å prøve å finne sin nye plass, ta valg, og det å møte den første, store kjærligheten.

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere