RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Piratene dømt til fengsel

(Urospredere)
Sist oppdatert:
The Pirate Bay-saken endte med dom. Må også betale 30 millioner svenske kroner i erstatning.

Dommen har kommet og alle de fire tiltalte, Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij, Peter Sunde og forretningsmannen Carl Lundström, er dømt for medvirkning til brudd på opphavsretten.

Underholdningsindustrien har krevet en erstatning på 117 millioner svenske kroner, men retten har satt summen til rundt 30 millioner kroner som skal betales solidarisk av de fire dømte. I tillegg er de idømt et år i fengsel hver.

Ifølge tingretten har de samarbeidet og jobbet som et team for å drifte nettstedet The Pirate Bay, og de er formelt dømt for medvirkning til brudd på opphavsretten.

- Straffen har blitt bestemt med hensyn til at de tiltaltes medvirkning har bidratt til en omfattende tilgjengeliggjøring av andres verk og med hensyn til at virksomheten har blitt bedrevet i kommersiell og organisert form, heter det i dommen.

Ikke en dom mot internett
På spørsmål til dommeren i saken, Tomas Norstrom, om de hadde vurdert dette opp mot hva Google gjør, som på lik linje med The Pirate Bay kan benyttes til å laste ned såkalte Torrent-filer, så forteller dommeren at de ikke har sett på dette overhode, og at de kun har sett på denne saken isolert.

I dommen blir det påpekt at The Pirate Bay ikke bare lenker til filer, men at de også drifter selve trackeren i BitTorrent-teknologien. Dette er en vesensforskjell i forhold til hva Google gjør, som bare lenker til selve filene. Dermed så vil det ikke være som mange har hevdet, at en dom vil bety at en praksis også forbyr Google.

Les også: Slik fungerer BitTorrent.

Vil bli anket
Peter Sunde har for lengst fortalt at de umiddelbart vil anke hvis de blir dømt, og dermed vil ikke dommen være rettskraftig.

Både Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson og Peter Sundes advokat Peter Althin presiserer overfor Aftonbladet fredag at dette fortsatt er strategien.

Peter Sunde har allerede vært ute på Twitter og beroliget The Pirate Bays brukere om at dette ikke kommer til å få noen kosekvenser.

«Stay calm - Nothing will happen to TPB, us personally or file sharing what so ever. This is just a theater for the media.» skriver han.

Overrasket over erstatningssummen
- Dette er et stort beløp, selv om det bare er en tredjedel av hva de hadde begjært. Skulle dette bli stående så er det et beløp som ingen av de kommer til å kunne betale, forteller Peter Althin.

- Erstatningen på 30 millioner kroner er ekstremt mye til svenske forhold å være. Det er et gigantisk beløp, forteller Jonas Nilsson.

Var lekket på forhånd
I en twittermelding fredag morgen melder The Pirate Bay-talsmann Peter Sunde at han sitter på troverdig informasjon om at de fire tiltalte Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij, Peter Sunde og forretningsmannen Carl Lundström har tapt saken.

- Ifølge lekket informasjon fra retten så tapte vi, skriver Sunde i en melding.

Overfor svenske SVT skal det ha vært en journalist med kilder innad i tingretten som avslørte informasjonen.

Pressekonferanse senere i dag
Ingen av de tiltalte var tilstede i retten fredag morgen. Gjengen har annonsert en pressekonferanse der ingen er invitert, som vil bli streamet direkte på videotjenesten Bambuser fra klokken 13 fredag ettermiddag.

Dommen fungerer som reklame
På Twitter går nå diskusjonen høyt og lavt om dommen, og det ser ikke ut til at nettbrukerne tror dette er undergangen for tjenesten. En bruker påpeker at det svenske piratpartiet har fått 25 nye medlemmer på en halvtime etter at dommen fallt.

- Nøktern feiring
Marte Thorsby, sjefen for platebransjens interesseorganisasjon IFPI, forteller til Teknofil at det bare blir en nøktern feiring av dette.

- Denne dommen fastsetter artister, låtskrivere og andre rettighetshaveres rett til å selv bestemme om deres materiale skal spres gratis via nett. Men saken er slett ikke ferdig med dette og vil nok fortsette i flere runder, så det blir en nøktern feiring fra vår side, forteller Thorsby til Teknofil.

- Jeg regner med at presset på både nettleverandører og myndigheter for å jobbe aktivt med bekjempelse av ulovlig fildeling nå vil øke, sier Thorsby.

Les også: En i året blir dømt for fildeling

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere