RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Fikk sjokkregning på 147.000 kroner

Sist oppdatert:
Ikke gå i denne fellen i sommerferien.

Det blir stadig enklere og ikke minst mer fristende å koble seg på internett når en er på ferie, både med mobiltelefonen og bærbar datamaskin. Fristelsen blir selvsagt ikke noe mindre av at stadig flere også har mobilabonnement der de har fastpris på bruk av datatrafikk.

Fikk gigantregning etter ferien
Zahra Löngren fra Sverige er en av de som har et slikt abonnement der hun betaler en fast pris i måneden for å surfe så mye hun ville, og i vinter dro hun på ferie til Marokko.

Da hun kom hjem fikk hun seg derimot et enormt sjokk: Regningen fra Telenor Sverige var på 147.464 svenske kroner – mens hun trodde hun kunne surfe så mye hun ville for 199 kroner.

- Jeg fikk sjokk, og nå må jeg advare folk mot dette, forteller hun til Aftonbladet.

Fikk kraftig rabatt
Etter at hun fikk Telenor til å se på regningen gikk de med på å kutte den ned til 32.000 kroner.

- Dum som jeg var trodde jeg at kostanden var lik der. Nå har jeg det tøft og har knapt råd til mat, forteller hun.

Bruk i utlandet er svært dyrt
Til tross for at EU for tiden nærmest har gått til krig mot teleoperatørene for å få de til å kutte ned den såkalte roamingprisen, altså den prisen mobiloperatørene må betale til hverandre hvis en kunde er i utlandet og bruker tjenester, så prisen fortsatt skyhøy på bruk av datatjenester i utlandet.

Og kanskje verst av alt: Det finnes i utgangspunktet ikke noen makspris, og inkluderte megabyte i abonnementet teller ikke i utlandet.

Mens kunder hos Telenor, Netcom og Chess har et pristak per dag på 10-20 kroner, fortsetter takstameteret å gå i utlandet.

Opp til 120 kroner per megabyte
Telenor opererer med priser i Norden på 25 kroner per megabyte og 40 kroner i resten av Europa.

Beveger du deg derimot utenfor Europas grenser blir prisen per megabyte ganske utrolige 112,50 kroner. Unntaket er Thailand der prisen «bare» er 87,50 kroner.

Netcom har en langt mer komplisert prisstruktur for utlandet der prisene varierer kraftig fra operatør til operatør. For eksempel varierer prisen i USA fra 76 til 120 kroner per megabyte, mens i for eksempel England er prisen 30 kroner per megabyte uansett.

I tillegg har operatøren to egne tilleggstjenester som en må bestille for en litt mer overkommelig pris for surfing innenfor Europa hvis du skal laste ned mye.

200 kroner for å lese nyheter
Forsiden på en vanlig norsk nettavis er i full utgave på rundt to megabyte. Åpner du den på en datamaskinen tilkoblet mobilnettet i utlandet, så koster det deg 50-225 kroner med Telenor-abonnement, avhengig av hvilket land du er i.

Benytter du mobiltelefonen i utlandet blir kostandene noe mindre. Hvor mye avhenger en god del av mobiltelefonen din. Har du en avansert telefon av type iPhone viser alt innholdet på en nettside, med unntak av flash-innholdet blir det også relativt dyrt, mens du kommer deg unna med mer overkommelige kostander om du bare sjekker WAP-sider for nyheter – spesielt om du deaktiverer visning av bilder.

Den generelle holdningen bør uansett være at bruk av mobiltelefonen i utlandet, og spesielt datatrafikk, er svindyrt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere