RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror sjøormen graver seg ned

Sist oppdatert:
- Vår heteste teori er at sjøormene gjemmer seg i mudderet på sjøbunnen, sier Jan-Ove Sundberg, som har lett etter Seljordormen i årevis.

- Dette er vår heteste teori som var har hatt i flere år. Vi har bare ikke gått ut og fortalt om den, sier Sundberg til TV 2 Nettavisen.

Sundberg leder Global Underwater Search Team (GUST) som i flere år har lett etter Seljordormen.

I 1998 skal dykkere ha funnet mindre kratere på bunnen av Seljordvannet.

- Kraterne ligger utenfor Garvik på et dyp av 25 til 30 meter. De er opp til en halv meter i diameter, sier Sundberg.

- En familie med ormer
Det er disse kraterne som får Global Underwater Search Team (GUST) til å mene at sjøromen i Seljordvannet gjemmer seg i muddet på bunnen.

En slik oppførsel vil kunne forklare hvorfor GUST ennå ikke har oppdaget ormene til tross for at Sundberg mener det bor en hel familie med ormer der nede.

- Jeg har intervjuet nærmere 200 personer som har sett ormene. De er mellom en og ti meter lange og har en diameter på mellom 10 og 50 centimeter, sier han.

Sundberg påpeker at flere åltyper, som for eksempel slimål, lever i sjøbunnen på denne måten, og at det derfor ikke er unaturlig å tenke seg at også ormen i Seljordvannet har denne egenskapen.

Vil ha ned dykkere
Denne uken fant GUST uvanlige spor på havbunnen. Sundberg tror ikke dette er spor fra ormen.

- Vi skal nå ut og filme sporene på nytt. Det er vanskelig å filme sporene fordi det er lite lys på 25 – 30 meters dyp, men vi håper at dagens finvær skal gjøre lysforholdene bedre, sier han.

GUST vurderer å ta med dykkere på neste års ekspedisjon til Seljordvannet slik at de kan undersøke sporene nærmere. Noe av det mest interessante de ønsker å undersøke er om kraterne som ble funnet i 1998.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere