RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her får du sjøørret

Foto: ERIK VEIGÅRD (Scanpix)
Sist oppdatert:
Dette er den ultimate guiden til de hemmelige sjøørretstedene i Asker og Bærum.

Solen er i ferd med å legge seg et sted bak Kolsås og jeg kjenner at jeg smiler. Ikke fordi broren min står noen meter fra meg og sier det er lett å få fisk mens han peker på sjøørreten på rundt kiloen han akkurat har plukket ut av hoven sin.

Jeg smiler fordi jeg kjenner på meg at dette er så riktig. Lyset, den totale mangel på bevegelse i luften, temperaturen, følelsen. Jeg smiler fordi jeg vet to ting sikkert i livet. At jeg kommer til å få fisk i dag, og at Nettavisen kommer til å få e-postboksen full av hatmail når jeg avslører de beste sjørretstedene på vestsiden av Oslofjorden.

NB! Artikkelforfatteren er anonym - av frykt for sjikane, juling eller bombetrusler.

Jeg lar instinktivt sluken forsvinne ut i halvmørket, trekker inn med små stopp og kaster ut igjen. Én gang, to ganger, 100 ganger. Jeg mer aner enn ser skyggen bak sluken, stopper innsveivingen et tidelssekund, og kjenner hugget. Mothugget kommer instinktivt og jeg tenker at noen ganger... noen ganger føles livet helt riktig.

Mer om det siden.

S-ordet
Gjør følgende eksperiment i morgen på jobben:

Sett deg ned i lunsjen og si at du har tenkt litt på å fiske sjøørret. Det kommer garantert til å virke som lort på fluer. Sportsfiskere er nemlig enkle sjeler. Får de sjansen, så overøser de deg med råd og vink om hvordan du bør fiske, med hva og hvilke bunnforhold som gir best sjanse for fisk.

Det er først når du spør om yndlingsplassene deres det blir stille.

Musestille.

Ingen outer fiskeplassen de har brukt år på å finne, eller plassen mellom de to kvistene mellom akkurat de to trærne som bestefar fant en gang under krigen og som siden har gått i arv.

Jeg føler meg litt som tryllekunstneren som røper hemmelighetene sine, men her er listen fra Asker og Bærum.

Nettavisen har samlet 16 supre og superhemmelige sjøørretsteder og lagt dem inn i et interaktivt kart. Ved å trykke på pluss- og minusknappen i kartet får du se avmerkningene for fiskestedene. Hver eneste pin er klikkbar med en beskrivelse av hvor stedet ligger. Bruker du kartet riktig, finner du både reisevei, kartkoordinater og muligheter for parkering i nærheten.


Vis F iskekart i et større kart

Deretter er det kun to regler som gjelder; husk å respektere privat eiendomsrett slik at du ikke vaser rett inn på tunet til Kjell Inge Røkke eller andre som har vært heldige å sikre seg strandtomt midt i sjøørretland (men ikke la deg skremme hvis du har allemannsretten på din side heller), og pass på at du ikke fisker innenfor 100-metersonen fra utløpet på Sandvikselva og Lysakerelva.

25 mål lykke
Broren min og jeg har valgt oss ut Hvamodden denne kvelden tidlig i mai. 25 mål kommunal mark som dekker to av fem sund sjøørreten må gjennom dersom den skal opp å gyte i Sandvikselva.

Jeg kaster fra rappen mot Hestesundet, mens bror kaster i vifte mot Vendelsund mellom Nesøya og Brønnøya. Vi snakker nesten aldri når vi fisker. Hører bare svisjet når sluken forsvinner og klacket når bøylen på snella slår over.

Bunnen er perfekt leopardflekket akkurat slik sjøørreten liker, og små «lortspiraler» vitner om aktivitet fra sjøørretens favorittmat; børstemarken.

Det slår meg at geografien egentlig har gjort det veldig lett å være sjøørretfisker i Asker og Bærum.

Geografisk sølv
Jeg vet ikke om det er Vårherre eller andre krefter som har lagt akkurat vestsiden av indre Oslofjord så til rette for fiskerne, men faktum er at du ikke trenger å følge kartet over. Det er bare å finne frem et kart som dekker munningen til Sandvikselva og Lysakerelva. Sett en stor V på kartet der elvene munner ut i havet. Da ser du hvilken løype fisken følger når den skal opp å gyte.

For Sandvikselvas gytere betyr det at de må gjennom ett av fem sund.

Hestesundet, Vendelsundet, Store- og Lille Ostsundet og Snarøysundet. Det eneste av disse du ikke når uten båt er Lille Ostsundet.

Bruker du satelittbildet på karttjenesten til for eksempel 1881.no skulle det være en smal sak å finne din egen lille perle.

To fiskers lykke
Det begynner å bli mørkt. Det magiske begynner å fortrenges av kulden. Vi får ikke mer enn de to fiskene, men det gjør ikke noe.

Noen ganger får vi ikke dét engang.

Vi pakker sakene i stillhet og rusler tilbake til bilen.

I bilen ser broren min på meg.

- Du vet at noen ganger...

Han blir stille.

- Jeg vet det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere