RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardær antyder at Røkke er psykopat

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fred.Olsens bror rykker ut mot Kjell Inge Røkke, og antyder at han er en psykopat.

Den 61-årige Petter Olsen er bror til skipsreder Fred.Olsens, og god for mange milliarder kroner etter et dramatisk arveoppgjør med sin mer kjente bror.

Petter Olsen er bonde, kunstelsker og investor og ifølge Kapital god for 4,5 milliarder kroner og på 29. plass på bladets årlige rangering av landets 400 rikeste.

I dag tar milliardæren et knusende oppgjør med Aker-eier Kjell Inge Røkke på leserbrevplass i Dagens Næringsliv: - Med Aker som sugeredskap plyndres statskassen, skriver Petter Olsen.

Skruppelløs
Petter Olsens utfall kommer som et etterspill til den famøse saken hvor Kjell Inge Røkkes Aker ASA solgte eierandeler for to milliarder kroner til Aker Solutions bak ryggen på medinvestorene staten og svenske Investor.

Milliardæren etterlater ingen tvil om hva han mener: - Egosentrisk, skruppelløs, sterkt manipulerende, sjarmerende og intelligent. Hva kalles slike mennesker? spør Olsen uten selv å gi svaret.

- Hvis man sier disse fem adjektivene, og spør hva kalles slike mennesker, så er det neste ordet psykopat. Så det er en antydning på det, helt åpenbart, sier førsteamanuensis i psykologi ved NTNU, Øyvind Eikrem, til Nettavisen.

Videre går Eikrem langt i å antyde at det eksisterer mange personer med psykopatlignende trekk i finansmiljøet.

- I den del miljøer så vil en del av trekkene som forbindes med psykopati være adaptivt. Det vil si at man har sammenlignet med normen avvikende personlighetstrekk og lykkes og er avhengig av å overkjøre andre. Sånn er jo kapitalismen.

- Jeg har ingen illusjoner om hvordan næringslivet generelt fungerer. Her er det mye kynisk og nådeløst. Her er det maksimering av profitt. Røkke ønsker nok å fremstå som en filantrop, men har ønske om å tjene penger. Og det irriterer nok Olsen, sier han.

Nettleksikonet Wikipedia sier at en psykopater ved første inntrykk kan virke sympatiske, intelligente og sjarmerende - men ved nærmere kontakt «manipulerende, løgnerske og impulsive.»

- Utat kan en psykopat være vellykket, med en godt betalt jobb og godt rykte etc., mens en innad viser seg å ha en utiltalende oppførsel, skriver Wikipedia.

Du kan lese mer om diagnosen her:Psykopati .

- Det er det alle tenker på

Injurieadvokat Per Danielsen er ikke i tvil om at Petter Olsen her prøver å tegne et bilde av Røkke som psykopat.

- Det er det alle vil tenke på når de leser dette, sier Danielsen til Nettavisen.

Advokaten sier at det ikke er tillatt å komme med slike insinuasjoner i henhold til norsk lov.

- Det er ikke tillatt å skape insinuasjoner. Lovbestemmelsen rammer ikke bare direkte ord og utrykk, men også slike insinuasjoner. Det er den alminnelige forståelsen blant folk flest en domstol skal bygge på hvis saken skulle havne i retten, sier Danielsen.

Advokaten mener derfor at Røkke har en sak om han velger å ta saken til retten.

- Men om han velger å gjøre det, er en annen sak, sier Danielsen.

Danielsen sier han er overrasket over innlegget.

- Dette er et sjeldent personangrep. Topper i næringslivet pleier å holde seg til sak. Petter Olsen er en intelligent mann, og han bruker tydeligvis ordene bevisst.

- Hva med Dagens Næringsliv. Kan de forfølges for å ha satt dette på trykk?

- I prinsippet kan han holde redaktøren i avisen ansvarlig. Men spørsmålet er om det ville være hensiktmessig å gjøre det, sier advokaten.

- Har ikke noe å si

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med konserndirektør i Aker ASA, Geir Arne Drangeid, men uten i lykkes.

Overfor DN.no gir han utrykk for at de ikke vil kommentere saken.

- Jeg har ikke noe å si om denne saken, sier Drangeid til DN.no

Milliardær med teft
Storebror Fred. Olsen forsøkte lenge å holde lillebroren utenfor familiens shippingimperium, men ga til slutt opp og betalte seg ut av striden i et forlik i 1997.

Petter overtok familiens Edvard Munch-bilder, har eierandeler i diverse selskaper og driver en stor økologisk gård ved Hvitsten i Oslofjorden.

Men Fred. Olsen holdt igjen mulige milliardverdier i familietrusten Ptarmigan i skatteparadisen Liechtenstein.

Ptarmigan eier 75 prosent av klokkemerket Timex og 68 prosent av Fred. Olsen SA, som har store eiendommer med hotell og golfbaner, samt et fergeselskap på den spanske kanariaøya Gomera, ifølge Dagens Næringsliv.

I 2002 ble Ptarmigan verdsatt til seks milliarder kroner, men verdien kan være mye høyere i dag. Nå har Petter Olsen saksøkt storebroren for også å få sin del av Liechtenstein-stiftelsen.

En norsk oligark
Ifølge leserinlegget i Dagens Næringsliv har vi «i Norge i dag fått en oligark utkåret av staten til å være storkapitalist med privat eierskap til offentlige midler».

- En person som har vært rett mann til rett tid og utnyttet støtteordninger, situasjoner og allianser maksimalt til å komme til posisjon, skriver Petter Olsen.

- Som i Tyskland på 1930-tallet samarbeider staten med enkelte industriherrer. Arbeidsplasser skapes og det nye systemet støttes av folket og institusjonaliseres. Til og med konsentrasjonsleire tjenes det penger på, skriver Olsen, med referanse til Røkke-dominerte Akers arbeid på det amerikanske Guantanamo-fengselet på Cuba.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere