RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overfisket startet for 1000 år siden

Foto: - (AFP)
En ny historisk undersøkelse viser at europeisk overfiske startet lenge før vår tid.

Europeisk ferskvannsfisk pleide å være større og flere. Det var før europeerne endret matvanene for 1000 år siden og byttet ut havfisk med ferskvannsfisk. Dermed gikk både antallet, og størrelsen ned.

- Størrelsen på ferskvannsfisk som ble fanget av europeere begynte å krympe i middelalderen. Trolig forårsaket overfiske og forurensning, sier Andy Rosenberg ved Universitetet i New Hampshire til Reuters. Han har ledet prosjektet Historien til marine dyrs populasjon (HMAP).

Nyere nedturer
I 2005 ledet Rosenberg et prosjekt som viste at skonnerter i Maine-gulfen i 1860-årene pleide å dra i land 70.000 tonn torsk i året. Dagens flåte henter inn 3.000 tonn. Når man i dag snakker om å gjenoppbygge torskebestanden i området, håper man på en årlig fangst på 5.000 - 10.000 tonn.

Sammenligning av bilder av troféfisk knipset ved Key West i Florida viser også en merkbar endring. Fra 1956 til 2007 krympet den gjennomsnittlige fisken fra 20 til 2,3 kilo.

- Over alt
Nå har Rosenberg og 100 andre forskere gått lenger bak i tiden. De har brukt alt fra innkjøpslister fra det russiske monarkiet til fiskelogger på amerikanske skonnerter for å finne spor etter fisk i historien. De har funnet at overfiske har pågått i alle deler av verden gjennom hele vår historie.

Sporene etter de europeiske storfiskene som fantes i innsjøene før overfisket startet, har blitt funnet i fiskeavfall funnet i Skandinavia og England.

- Vi ser lignende spor etter mennesker i sjøer stort sett over alt, og i mange tilfeller er det snakk om total utarming, sier Rosenberg. Tidligere kjente forskerne til noen få tilfeller av overfiske i historien. Nå har de altså funnet massive spor. Torsdag og fredag deltar han på en konferanse om temaet i Vancouver, Canada.

Fiskebåtene
På 1500-tallet kom nye fiskebåter som gjorde fisking på dypt hav mulig, og på 1600-tallet kom den store revolusjonen da par av skip begynte å dra store fiskegarn mellom seg. Blåhvaler, spekkhoggere og delfiner pleide å være vanlig i Sør-England.

Loggbøker fra hvalfangere indikerer også at den sørlige bardehvalen, som i dag består av rundt 1000 dyr utenfor New Zealand, telte mellom 22.000 og 32.000 tidlig på 1800-tallet.

Professor Poul Holm ved Trinity College i Dublin, som er formann i HMAP, sier at historien til fiskepopulasjoner kan være til hjelp når man i dag forsøker å bygge opp igjen fiskestammer.

- Vi trenger bedre biologisk informasjon, og HMAP gir noen av løsningene, sier han til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere