RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke alle har samme internett

(Shutterstock/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Trodde du det var uvesentlig hvilken nettleverandør du benytter deg av?

Nettavisen har tidligere skrevet om hvordan internett i stadig større grad er i ferd med å landegrenser. En tjeneste som lanseres på internett er ikke avhengig i hele verden, og det blir stadig vanligere å legge inn restriksjoner.

Men det er ikke slik at det bare er landet du befinner deg i som avgjør hvilke tjenester du har tilgang til. Også valg av internettoperatør her i Norge kan være avgjørende for hvor god kvaliteten på nettjenestene du får er.

Les også: Hvor bredt bredbånd trenger du?

Forskjell på web-tv-kvalitet
Det kanskje beste eksempelet på dette i Norge er TV 2s populære web-tv-tjeneste TV 2 Sumo, som viser alt fra norsk fotball, til en egen SiFi-kanal til andre kjente TV 2-programmer som du kan se etter at de har gått på TV.

Kunder av Telenor kan se på disse sendingene med en kvalitet på 2,75 megabit per sekund. Er du derimot kunde hos for eksempel NextGenTel, Tele2, Lyse eller BaneTele, da må du klare deg med halvparten.

Egne avtaler med hver nettleverandør
Årsaken er at TV 2 er en av de aktørene som ikke bare dumper sitt innhold ut på «det store internettet», men som inngår avtaler med hver enkelt nettleverandør om leveranser til kundene. I praksis betyr det at TV 2 har servere hos de forskjellige leverandørene som får tilgang til stoffet fra TV 2 i forskjellig kvalitet.

Men etter at TV 2 nylig oppgraderte til muligheten til å servere innhold i dobbelt så høy kvalitet, er det kun Telenor og leverandøren til norske høyskoler og universiteter som har oppgradert.

Kommer ikke løpende etter
En av dem som ikke har fulgt etter er NextGenTel, som er Norges nest største leverandør av bredbånd.

- Det er ikke noe i veien for at vi kunne oppgradert i dag, forteller direktør for Innhold og TV-tjenester i NextGenTel, Anne Halvorsen, til Nettavisen.

Hun vil derimot ikke si noe om hva som er årsaken til at de ikke allerede har gjort det, og heller ikke noe om når deres kunder eventuelt vil få det samme tilbudet som de som betaler til Telenor.

- Vi har hatt et langt og godt samarbeid med TV 2, så dette er ikke noe problem, forteller hun.

Hun vedgår likevel at det krever endringer på både kapasitet og servere. I klartekst betyr det at oppgraderinger må gjøres, men nettleverandøren og TV 2 er ikke enige om hvem som skal betale for dette.

Vil kjempe på kvalitet i fremtiden
- Det er egentlig opp til hver enkelt ISP hvor mye de ønsker å 'køle' med dette. Vi ønsker å ha web-TV som et fullverdig tilbud, og har da valgt å booste kapasiteten slik at for eksempel TV 2 kan kjøre fotball i høyeste kvalitet. Også flere andre bruker samme plattform, som NRK og SF Anytime. Vi er tjent med at folk får gode brukeropplevelser, da vil flere kjøpe innhold. Inntektene deles mellom innholdsleverandørene og ISP-ene, forteller Telenors informasjonssjef Atle Lessum til Nettavisen.

- Kvalitet vil kunne være en tydelig differensiator fremover, legger ham til.

Om vi skal tro Lessum er dette bare starten, og i fremtiden vil nettleverandørene kjempe på flere områder enn bare hastighet og pris.

En linje utenfor «internett»
Spørsmålet som raskt kommer opp i denne sammenhengen er nettnøytralitet, som er prinsippet om at alle aktører på nett skal behandles likt av nettleverandørene, og ingen skal kunne kjøpe seg til fordeler. Alle de store nettleverandørene har skrevet under på et prinsippdokument om nettnøytralitet, men TV 2-avtalen ligger helt på kanten av prinsippet da kanalen har egne linjer inn til leverandørene som går utenfor «den store internettlinjen».

Tidligere har dette vært glatt oversett fordi alle de store leverandørene har levert et likt produkt, og for kundene har det derfor ikke betydd noe. Slik er det ikke nå lenger.

- Vi hadde en diskusjon på denne typen problemstillinger før vi skrev under nettnøytralitetsavtalen, og vi mener vi ikke bryter med denne. Det er ikke slik at TV 2 betaler oss på noen måte for denne tjenesten, slår Lessum fast.

Handler ikke om nettnøytralitet
TV 2 Sumos distribusjonssjef Ragnar Sørum sier til Nettavisen at dette er en sak som på ingen måte bryter med nettnøytralitetsprinsippet.

- Det er i aller høyeste grad i TV 2s interesse at nettnøytralitetsprinsippet overholdes. Vi er for en fri presse og fri flyt av informasjon der uvedkommende rundt omkring ikke har anledning til å fungere som sensurorganer. Vi er for et helt fritt internett, og ønsker ikke at det skal bli noen lukket distribusjonskanal. Alle prinsipper som legges til grunn for avtalene vi gjør er sjekket i minste detalj, blant annet med Post- og teletilsynet, i henhold til nettnøytralitet.

Sørum påpeker at TV 2s avtaler med nettleverandørene ikke handler om å undertrykke andre aktører på nettet, men å sørge for at kundene får et godt tilbud.

- Den kapasiteten vi investerer i der ute er en kapasitetsutvidelse, og den påvirker ikke den andre kapasiteten. Hadde vi derimot sendt over den samme felleslinjen som alle andre benytter, hadde det nettopp blitt et problem for den andre trafikken dersom svært mange sitter og ser for eksempel fotball på nett samtidig , og bruker av den samme felleskapasiteten, forklarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere