RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avmakt i denne sal

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Stortinget er et supperåd uten makt, mener flertallet av stortingsrepresentantene selv.

De kjemper døgnet rundt i månedsvis om velgernes gunst - deretter følger fire år med hardt arbeid i landets nasjonalforsamling.

Likevel har et stort flertall av de 165 stortingspolitikerne liten tro på at de har mye de skulle sagt.

- Jeg tror representantene kjeder seg, sier seniorrådgiver Gunnar Mathisen i kommunikasjonsselskapet Geelmuyden.Kiese.

Mer makt i media
Bare en av seks på Stortinget er enig i salige Johan Sverdrups utsagn: «All makt i denne sal.» Kun 14 prosent ser Stortinget som den viktigste politiske arenaen i Norge, går det frem av Gelmuyden.Kieses undersøkelse.

Nesten halvparten (46 prosent) mener at regjeringen og departementene har mest makt, mens 28 prosent peker på mediene.

- Aldri før har vi fått et så klart bilde av Stortinget som uviktig i forhold til de store politiske prosessene i samfunnet, mener Mathisen.

Spør og graver
De mener altså selv at de har lite makt, og oversikten over hva de har gjort viser at stortingsrepresentantene bruker mye av tiden til å spørre og grave.

Fra 1998 til 2008 har antallet spørsmål økt fra 402 til 1607 - altså temmelig nøyaktig en firedobling!

Dersom man var til stede på alle møtene i Stortinget, vil det ta litt over 500 timer. Det tilsvarer rundt 15 arbeidsuker, og er omtrent som årene før.

Derimot sliter de 169 parlamentarikerne med datasystemene, og i fjor økte antallet henvendelser om brukerstøtte fra 4.917 til 6.525 - en klar ny rekord «i forbindelse med overgang til nye PC-er med Microsoft Vista og Office 2007.» Også Stortingets kafeteria har sterk vekst.

Dyrt og avmektig
Stortinget har 424 ansatte og kostet ifølge regnskapet 640 millioner kroner å holde i gang i 2008 - mot 547 millioner kroner i 2007.

Hver av de 169 representantene får 694.500 kroner i året, mens stortingspresidenten mottar 1.266.000 kroner årlig.

På toppen kommer landets beste pensjonsavtale og 169 kroner per dag i godtgjørelse for de som bor utenfor Oslo.

I tillegg får stortingsgruppene penger til å lønne politiske rådgivere og sekretærer. I fjor fikk hver partigruppe to millioner kroner i grunntilskudd, pluss 630.000 kroner til hver eneste representant i tilskudd til sekretærer og rådgivere.

Med normal lønn kan de altså ansette flere heltidsansatte for hver eneste stortingspolitiker.

Opposisjonen blir tilskuere
Undersøkelsen til Geelmuyden.Kiese viser at mange opposisjonspolitikere føler avmakt fordi den rødgrønne regjeringen har flertall bak seg - noe som fører til at mange saker i realiteten er avgjort lenge før de kommer opp i Stortinget.

Mathisen mener at de tre partiene er sterkt uenige i mange viktige saker, og de skjøre kompromisser som oppnås, ikke tåler omkamp i Stortinget.

– Opposisjonen blir nærmest tilskuere til den politiske prosessen. Regjeringspartiene på Stortinget har en viss innflytelse gjennom løpende konsultasjoner med sine folk i regjeringsapparatet, men det murres i rekkene om kadaverdisiplin og liten takhøyde, sier Mathisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere