RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

2,1 milliarder bokser på 10 år

Foto: Resirk.no (Resirk.no)
Sist oppdatert:
Panteordningen fyller 10 år.

På de siste ti årene har nordmenn pantet utrolige 2,1 milliarder bokser. Det har gitt 35 millioner kilo aluminium til produksjon av nye bokser.

Det viser beregninger Norsk Resirk, som driver panteordningen, har gjort.

9 av 10 returneres
Hele 9 av 10 bokser som selges i Norge blir returnert, og ifølge Norsk Resirk blir alt gjenvunnet.

Gjenvinning av aluminium krever 95 prosent mindre energi enn å lage ny aluminium, og dermed har ivrige norske pantere spart tilsvarende ett års strømforbruk for rundt 25.000 husstander.

Ifølge Resirk ble det bare i løpet av fjoråret pantet rekordmange 300 millioner bokser, eller 10 bokser per sekund. Det tilsvarer en energibesparelse på nær to timer ”Earth Hour” hver eneste dag, eller 20.000 lyspærer tent hele året.

Fortsetter jakten
I Norge finnes det over 400 ulike drikkevarebokser, og alle som selger slike er forpliktet til å ta dem i retur. Likevel er det mange bokser som ikke pantes.

- Selv om vi også er verdensmestre i antall pantesteder, er det hvert år nesten 45 millioner bokser som ikke kommer tilbake. Derfor fortsetter vi jakten på de tomme boksene med full styrke. Målet er at alle skal pante alt, alltid, sier administrerende direktør Kjell Olav A. Maldum i Norsk Resirk i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere