RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opphever dommen mot Bhatti

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men juryordningen vil bestå.

Fredag morgen tok Høyesterett stilling til om dommen mot Arfan Bhatti (31) er i strid med menneskerettighetene.

Bhatti ble i Borgarting lagmannsrett dømt til åtte års forvaring for drapsforsøk, men juryen trengte ikke å begrunne sitt vedtak. Dommen ble anket av Bhatti til Høyesterett, og Høyesteretts kjæremålsutvalg har ment at avgjørelsen kan være i strid med Den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Men fredag morgen konkluderte Høyesterett med at juryavgjørelsen i Bhattis sak, ikke er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Hadde de kommet fram til motsatt konklusjon, kunne det betydd slutten for den norske juryordningen. Nå vil altså dagens juryordningen bestå.

Bhatti får likevel prøve saken sin på nytt i lagmannsretten, fordi de mener lagmannsretten kan ha anvendt loven feil da de dømte han for drapsforsøk.

- Jeg stemmer for at denne dom, at lagmannsrettens dom oppheves, sa Høyesteretts førstvoterende, Hilde Indreberg, under domsavsigelsen.

Saken til Bhatti ble behandlet sammen med en annen straffesak. Totalt deltok 17 dommere under behandlingen.

- Meget gledelig
Bhattis forsvarer, advokat John Chr. Elden, er fornøyd med at dommen mot hans klient ble opphevet.

- Det er meget gledelig for Bhatti, sier Elden til Nettavisen etter avgjørelsen.

- Høyesterett har slått fast at det faktum påtalemyndigheten mente var drapsforsøk, vanskelig kan være det, og har derfor overprøvet juryen selv om den bare har svart ja. Da har systemet virket og han har fått en rettferdig ankebehanling, sier Elden.

Elden forteller at Bhatti nå vil begjære seg løslatt.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er også fornøyd med konklusjonen.

- Det er svært viktig det Høyesterett har besluttet i dag, at den norske juryordningen ikke er i strid med menneskerettighetene. Det er også gledelig at avgjørelsen er enstemmig og så klar som den er, sier Busch til TV 2 Nyhetskanalen.

Busch sier en motsatt avgjørelse ville gitt store konsekvenser for norsk rettsvesen. Flere rettssaker måtte blitt behandlet på nytt.

- En motsatt avgjørelse ville ført til en uoversiktelig situasjon som ville vart lenge. En lang rekke fornærmede, en lang rekke med vitner bør puste lettet ut, sier riksadvokaten.

Busch sier at Høyesterett i avgjørelsen nå flytter spørsmålet, om hvorvidt vi skal ha en juryordning eller ikke, til Stortinget. Han mener dette er et politisk spørsmål.

- Jeg mener tiden er kommet for å se nærmere på juryordning. Jeg tenker særlig på voldtektssaker. Et kort ja eller nei til svar er alt de får høre, og det synes jeg ikke er verdig, sier Busch.

Kunne veltet juryen
Bakgrunnen for saken er at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg tidligere i år konkluderte med at en begrunnet juryavgjørelse i Belgia var ugyldig.

Slik det er i dag, så trenger ikke juryen i lagmannsretten å begrunne sin avgjørelse. Dermed kunne dagens avgjørelse i Høyesterett ha kommet til å velte hele juryordningen.

- Bhatti er selvsagt veldig spent på om han vil få en ny mulighet til å bli helt frifunnet. Samtidig er saken svært viktig for at alle som i dag går ut av en rettssal uten å vite hvorfor resultatet ble som det ble, sa Elden til Nettavisen før domsavsigelsen fredag morgen.

Flere hundre dommer for alvorlige kriminelle handlinger sto i fare for å bli opphevet. Alvorlige straffesaker kunne også bli utsatt dersom Høyesterett hadde kommet til en annen konklusjon.

- Påtalemyndigheten har gjort gjeldende at vår juryordning ikke er i strid med menneskerettskommisjonen, og at anken forkastes, sa Indreberg i Høyesterett under domsavsigelsen.

- Bør avvikles
Norges lagmannsretter behandler hvert år om lag 300 saker med jury. I Norge ble juryordningen innført i 1887, og juryen består av ti personer.

- Jeg mener at juryens dager er talte, men at det bør skje gjennom en lovendringsprosess, sier advokat Harald Stabell til TV 2 Nyhetskanelen, etter avgjørelsen fra Høyesterett.

Venstre er glad for avgjørelsen om at juryordningen vil bestå.

- Venstre har hele tiden stått fast på at vi ønsker å beholde og utvikle juryordningen, uttaler tidligere justisminister Odd Einar Dørum i en pressemelding.

- Beslutningen i Høysterett er svært positiv for oss som er forkjempere for juryordningen. Men den trenger ikke å stå i veien for en videreutvikling av juryordningen, sier Dørum.

Venstre ønsker en helhetlig gjennomgang av lekfolks innflytelse i norske rettssaler og sier de vil forbedre og styrke dagens juryordning.

- Blant annet må juryens kjennelser begrunnes og rettsapparatet må tilføres tilstrekkelig med ressurser for å sikre dette. Videre bør rettsbelæringen komme tidligere i rettssaken og det bør vurderes mer konkrete retningslinjer for hva denne skal inneholde, skriver Dørum, som sier partiet vil sloss for å beholde juryordningen.

Norsk-pakistanske Bhatti ble i fjor dømt i Oslo tingrett til åtte års forvaring, for drapsforsøk og grovt skadeverk mot den jødiske synagogen i Oslo. Men han ble frifunnet for å ha planlagt et terrorangrep mot den amerikanske ambassaden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere