RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nerden stuper i det

Foto: Hilde Marie Fjære (Hilde Marie Fjære)
Sist oppdatert:
Til helgen blir det svimlende stup fra en genetikkforsker på Aker Brygge.

Til helgen kan du bli vitne til svimlende stup på Aker Brygge i Oslo. Magnus Dehli Vigeland (30) og Gunnar Bull-Berg (30) har konkurrert i klippestuping i sju år, og deltatt i flere internasjonale konkurranser.

Fra en lift over havnebassenget på Aker Brygge kaster de seg utfor fra godt over 20 meters høyde. Oppvisningen starter lørdag klokken 13.

Avreagerer
- Når man sitter med ligninger i for mange timer er det viktig å avreagere med et lite adrenalinkick, konstaterer postdoktor i medisinsk genetikk ved Ullevål universitetssykehus, Magnus Dehli Vigeland, overfor Nettavisen.

For ti år siden var Vigeland programleder i NRKs Newton. Siden da har han tatt doktorgrad i matematikk, blitt genforsker og klippestuper.

Nye utfordringer
- Vi trente sammen i Bærum stupeklubb i gamle dager. Etter flere års pause fant vi ut, uavhengig av hverandre, at det fantes artige steder i Nord- og Østmarka der det gikk an å kombinere stupferdighetene med adrenalinkick. Vi begynte å trene på spesielle teknikker som er nyttige ved store høyder, og etter hvert ble vi med i internasjonale konkurranser, sier Vigeland og hans kollega Gunnar Bull-Berg.

- Vi driver med dette fordi det gir oss adrenalinkick, det kombinerer action med stil og eleganse, naturopplevelsen er unik, i tillegg gir det oss gleden av å beherske noe som veldig få kan, vil eller våger å gjøre, sier de.

Lander med et smell
Mens vanlig stuping foregår fra stupetårn opp til 10 meter, starter klippestuping fra 20 meter og oppover. På grunn av det enorme trykket når de treffer vannflaten (farten i nedslaget er 70 - 80 kilometer i timen) lander disse stuperne med bena først. I mellomtiden gjennomfører stuperne ofte trippel forlengs salto med halvskru, to og en halv salto med helskru fra håndstående, eller dobbel baklengs med trippel skru.

- Det er en ganske stor risiko forbundet med denne sporten. Det er en helt vanvittig belastning på kroppen, og det er veldig viktig å stramme alle musklene før man treffer vannet. Hvis ikke kan man fort brekke noe, sier Vigeland.

Gutta stuper i det klokka 13 lørdag.

Under kan du se et av Vigelands klippestup lagt inn på You Tube

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere