RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hit reiser du i Italia

Foto: Valeriano Della Longa (Flickr/Creative commons)
Sist oppdatert:
Skal du på Italia-ferie må du besøke denne byen.

Hvordan kan en gammel bro overskygge verdens største attraksjoner?

Byen alle elsker!
Firenze er et perfekt reisemål hvis du liker god mat og vin, kunst og kultur, og ikke minst naturopplevelser. Byen har en sjarmerende atmosfære til tross for at turister myldrer over alt. Og det er enkelt å ta utflukter til flott natur, eller for den saks skyld oppsøke badelivets gleder i byer som Viareggio.

Firenze er renessansens sanne skattkammer. Selv om byen ikke er stor er Firenze utrolig omfattende når det gjelder antall attraksjoner og opplevelser. Til Firenze kan du komme på stadige gjenvisitter og hele tiden finne noe nytt å se. Men turen til broen Ponte Vecchio tar man gang etter gang. Ponte Vecchio ligger for ordens skyld et stykke sør for den kjente domen i Firenze. Nærmeste store attraksjon er Uffizi-galleriet.

Her finner du de billigste flybillettene.

Ponte Vecchio - den gamle broen!
Middelalderbroen som går over elven Arno er den dag i dag full av butikker. Ikke minst finner du mange gullsmeder her, i tillegg til noen kunstgallerier og suvenirbutikker. Opprinnelig var det slaktere som okkuperte plassen og hadde sine salgsboder på broen.

Se kart med de viktigste attraksjonene i Firenze hos Reiseplaneten.

Broen har en egen tiltrekning på hobbyfotografer. Den er ikke spesielt lang, den strekker seg nemlig over elven der Arno er på sitt smaleste, så det mer dens karakteristiske utseende og mystikk som gjør at millioner av fotografier tas her hvert år.

Les mer om Italia og reisemål i Italia hos Reiseplaneten.

Hvorfor vi fascineres av Ponte Vecchio:

Verdens eldste buebro
Noe av fascinasjonen kan naturlig nok tilskrives broens gamle alder. Ponte Vecchios opprinnelse skrives tilbake til år 996 og den er med det verdens eldste bestående buebro.

Hengelås-broen
Rusler du på Ponte Vecchio vil du helt sikkert se hengelåser langs broen. For å vise sin kjærlighet til hverandre har forelskede par låst fast hengelåsen på broen og sammen kastet nøkkelen i Arno. Ironisk nok ble broen påført skader når gamle hengelåser skulle fjernes, og i dag gis det bøter for dem som låser noe fast i broen.

Opprinnelsesstedet for begrepet konkurs
Det blir sagt at begrepet konkurs kommer fra Ponte Vecchio. Når handelsmennene ikke lenger kunne betale sine forpliktelser kom soldater og ødela vedkommendes salgsbord. Bordet som fungerte som utsalgssted - eller «banco» - ble fysisk ødelagt - «rotto». Denne praksisen med å ødelegge salgsbordet til kjøpmennene ble kalt «bancorotto».

Nazistenes unntak
Under Nazistenes tilbaketog i august 1944 ble alle broer i Firenze ødelagt med ett unntak - Ponte Vecchio! Det påstås faktisk at det var Hitler selv om beordret dette. Imidlertid ble bebyggelsen på begge sider ødelagt for å hindre andre å ta seg over broen. Du kan i dag se at Ponte Vecchio har mer moderne bygninger på hver ende.

Komme til Firenze
Du kommer til Firenze med fly, men i skrivende stund må du mellomlande på veien. Fly med Swiss Air, KLM eller Lufthansa. Du kan også fly med Norwegian eller Ryan Air (sistnevnte flyr fra Torp Sandefjord) til Pisa. Pisa ligger kun 10 mil fra Firenze. Ellers kan Firenze enkelt kombineres med Roma. Avstanden er i underkant av 30 mil og du kan ta tog eller kjøre leiebil på gode veier.

Hent parlør til Italia-ferien hos Reiseplaneten.

(Kilde: wikipedia.org)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere