RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du lyst, har du lov!

Foto: Jarl J Fronth (Privat)
Sist oppdatert:
Fire rosa kvadratmeter til leie – midt i Oslofjorden.

STEILENE (Nettavisen): Tre små hytter - i rosa, gult og blått - står oppført ytterst på Steilene i Nesodden kommune.

«Hva i all verden, det ser da ut som noen merkelige, firkantede telt, tenkte vi. Utflukten sankthansaften ledet rett til Steilene, og småjentene hvinte av fryd over installasjonene i knallsterke farger. Mamma, mamma, får vi lov til å gå inn?»

Sjekk været der du bor her!

400 kroner natten
Idéen til Solveig Egeland resulterte i de iøynefallende hyttene «Nyperosa», «Havsula» og «Håbet» i indre Oslofjord - og til opplevelse gjennom bruk. Hyttene er kvadratiske, med vegger som er tynne, uisolerte, kledd med kryssfiner og enkle vinduer.

– Hvor stor må ei hytte være for å kose seg med en kaffi på trappa, undrer Egeland i en liten bok, som ligger i vinduskarmen.

Og «Nyperosa», som inneholder en dobbeltseng på 200x140 cm, kan leies for 400 kroner natten. Du må selv ta med sengetøy. Det fins ingen kokemuligheter og kun toalett i det fri, hvilket muligens appellerer til den noe støvete, spartanske speiderånden.

– Ring skipperen
Hvordan går vi konkret frem for utleie?

– Hvis du er interessert, må du ringe skipper Sverre Joramo på telefon 90 83 45 85. Men dette er veldig populært, så mange har bestilt allerede, sier Wibekke Kleiveland på servicesenteret i Nesodden kommune til Nettavisen.

Sjekk badetemperaturene i Oslo.
Sjekk badetemperaturene ellers i landet.

– Se mulighetene!
– Ta med termos, og nyt en kopp kaffe i ly for vær og vind, eller overnatt mens vinden uler på utsiden. Grip muligheten og opplev en stille stund, oppfordrer kommunen.

– Hyttene må sees utenfra, men oppleves innenfra, sier Egeland - som forteller om lykkelige mennesker som overnattet i Nyperosa, da hyttene stod i havgapet på Lista.

«Og det er lett å føle seg velkommen. Egentlig så det ut til at enhver som ønsket et blund på øye eller noe annet, værsågod kunne legge seg ned. Hvilket fristet i de vakre omgivelsene, med fyr og fuglefjell som nærmeste nabo.»

– Hvordan lever vi?
Gjesteboken forteller om mange som har vært innom, deriblant gutten Odin - som syntes det var dumt at hytta var sååå rosa.

Ifølge kunstneren, er målet med installasjonen å få oss til å reflektere, samtale, grunne over vårt levesett, vårt forhold til naturen og vår fritid. Og kanskje minne oss på noe vi har glemt...

– Når ei hytte er liten får vi større nærhet til landskapet rundt oss. Hytta blir som et instrument som spiller sammen med naturen, vár for alle skiftninger og med evne til å registrere dem. Spørsmålet er om vi gjennom vår rikdom og mange muligheter fjerner oss fra det nære, sier Egeland.

Helt frem til 1. september har du anledning til å besøke øya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere