RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi tester Spotify-konkurrenten

Sist oppdatert:
Kan norske Wimp bli en seriøs utfordrer til supertjenesten Spotify?

Som Nettavisen skrev i helga, så er Spotify i ferd med å få en lokal konkurrent her i Norge. Platekompaniet, Aspiro og Djuice har gått sammen for å lage en streamingtjeneste basert på musikkbiblioteket som ligger til grunn for Platekompaniets- og Telenors musikkbutikk.

Ny runde med testing
Wimp åpnet for sin andre runde med betatesting i dag, og vi har testet tjenesten en stund nå.

Spørsmålet alle stiller seg er selvsagt om disse norske aktørene kan stille opp mot Spotify, som har noen av verdens flinkeste utviklere med på laget sitt – og som allerede har oppnådd kultstatus ved å bane vei for en aldri så liten musikkrevolusjon som vi ikke har sett maken til siden Napster.

Penere og mer rotete
Ved første øyekast fremstår Wimp som et program som ser litt mer tiltalende ut rent visuelt enn Spotify. Mens Spotify har et veldig enkelt og mørkt brukergrensesnitt, så er Wimp mye lysere og en får umiddelbart mange flere ting å forholde seg. Wimp prøver å gi deg både sine egne anbefalinger, dine spillelister, nye album, topplister, favoritter, reklame for enkeltalbum og enda mer på en gang.

Samtidig er det ikke til å komme utenom at alle disse elementene er med på å gjøre programmet litt mer rotete enn Spotify, som har en veldig funksjonell enkelhet i sitt brukergrensesnitt.

Seriøs musikksamling
Musikkbiblioteket til Wimp er på rundt 2,5 millioner sanger, og er som nevnt det samme som du finner på Platekompaniets- og Telenors musikkbutikker. Det vil si at det er veldig mye musikk å leke seg med, men det er likevel ikke til å komme utenom at det er til dels store hull, spesielt på den litt mer sære musikken.

Det å sammenligne utvalget med Spotify er nærmest umulig, men av de store artistene så virker det som om Wimp og Spotify har omtrent det samme utvalget – med tilhørende sammenfallende hull.

Det er likevel ikke til å komme utenom at Wimp har en del musikk som Spotify mangler – og motsatt. Wimp har for eksempel Metallica, det mangler Spotify.

Raskt – men ikke lynraskt
Spotify er kjent for å være lynraskt. Sitter du på en fornuftig nettlinje så merker du ikke at det er en nettbasert streamingtjeneste. Du trykker på avspillingsknappen, og musikken starter umiddelbart. På samme måte så går søk lynkjapt.

Med Wimp går det også ganske raskt, men programmet laster ned betydelig mer grafikk, og det gjør at det å gjennomføre søk omtrent føles ut som om du laster en stor nettside for hver gang – med tilhørende ventetid.

Fra du trykker på play-knappen og til musikken starter virker det også som om det går noe mer tid enn med Spotify, selv om det på ingen måte er plagsomt.

Lyden er god
Lydkvaliteten er det ikke noe å utsette på Wimp. Musikken streames i 256 kbps MP3 eller AAC 64 kbps AAC+ (Telenor feilinformerte oss på dette området). Spotify benytter på sin side 160 kbps OGG-filer – men skal fremover oppdatere sitt bibliotek til 320 kbps for betalende brukere.

Wimp har som et mål at de i langt større grad enn konkurrentene skal være en tjeneste der du kan oppdage ny musikk, primært gjennom anbefalinger. Foreløpig ligger det inne veldig lite anbefalinger som går ut over det som Spotify tilbyr gjennom å for eksempel si at liker du Metallica, da liker du kanskje også Megadeth.

Noe har de likevel prøvd seg på, for for eksempel de beste livealbumene, 50 album alle før høre på, festivalmusikken, klassiske rockealbum og så videre. På dette området forstår vi at Wimp har store planer fremover når tjenesten kommer ut av beta.

Mangler mål for popularitet
Dessverre har ikke Wimp innført Spotifys geniale system for å angi hvor populær en sang er. Spotifys skala fra 0 til 12 fungerer meget godt når en forsøker å søke seg fram til sanger en ikke helt husker hva heter – eller når en skal velge mellom 40 forskjellige coverlåter, og en lurer på hvilken som egentlig er bra.

(testen forsetter under bildet)

For øvrig så opererer Spotify med betydelig bedre topplister enn det Wimp kan vise til.

Har skutt seg i beinet før start
Og problemene stopper ikke der dessverre. Det er primært to andre ting som er med på å dra ned totalinntrykket.

Det største problemet er at en har valgt å utvikle Wimp i Adobes programmeringsverden Air. Kort sagt er dette en veldig avansert form for Flash, som vi ser bli brukt til alt mellom himmel og jord på internett.

Fordelen med Air er at programmer laget med denne teknologien fungerer på alle store plattformer, inkludert Windows, Mac og Linux. Problemet er at det er et dårlig system.

Suger minne
Mulighetene for utviklerne er store, men Air er kjent for å suge minne på samme måte som en konkurransespiser spiser litt mer enn det han strengt tatt trenger for å bli mett.

Eller sagt på en annen måte: Programmet opptar langt mer plass i minnet enn det som er nødvendig. I skrivende stund bruker Wimp på min datamaskin 180 megabyte med minne. Til sammenligning ligger Spotify på rundt 40 megabyte.

Litt ustabilt
Undertegnede har aldri opplevd at Spotify har hengt seg, mens i den knappe uken jeg har brukt Wimp så har jeg måttet starte programmet på nytt en rekke ganger – enten på grunn av ustabilitet eller minnelekkasjer som gjør datamaskinen treg.

Utviklerne av Spotify er kjent som noen av verdens beste til å utvikle gode programmer som tar liten plass og som er lynraske. Ved å velge Air har ikke Wimp en sjanse i havet til å konkurrere på dette området.

Ikke enkelt å dele musikk
Et annet vesentlig problem med Wimp er at den ikke er like enkel å dele musikk på som med Spotify. Med Spotify kan du høyreklikke på en hvilken som helst sang, album eller artist, og få opp en lenke du kan dele med andre for nettopp det du ønsker å dele.

Wimp har også implementert støtte for å dele musikk på denne måten, men det er bare implementert på spillelister. Du kan altså ikke sende en lenke til en spesiell sang uten å først legge den til i en spilleliste – og så dele hele spillelisten.

Konklusjon
Wimp har veldig mye bra for seg, og tjenesten fungerer på de fleste måter helt utmerket – til tross for at den bare er i beta.

Det er likevel ikke til å komme utenom at tjenesten har noen handycap i forhold til Spotify, og i øyeblikket sliter jeg litt med å se hvilke gode argumenter Wimp har overfor potensielle kunder. Hvorfor skal man velge Wimp i stedet for Spotify?

En mulighet er å kjøre knallhardt på pris, men her er det neppe mye å gå på når hovedkonkurrenten operer med en gratisversjon – eller betalingsversjon med masse fordeler til 99 kroner i måneden.

En mer sannsynlig løsning er å kaste penger på problemet gjennom markedsføring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere