RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: NPSCT, Yufeng / Scanpix)

Magnus trakk seg fra Norges lag

Sist oppdatert:
Treneren sa nei.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Bare åtte dager før EM for lag begynner i Serbia, kom beskjeden om at Norges sjakkstjerne Magnus Carlsen trekker seg.

Det får Nettavisen bekreftet hos Norges Sjakkforbund.

18-åringen er nettopp kommet hjem fra en superprestasjon i Kina, der han utklasset blant andre verdensener Veselin Topalov.

Les også:Magnus brøt magisk grense

Overraskende
Avgjørelsen om å droppe EM kom på kort varsel og overraskende for de fleste. Senest onsdag ettermiddag ble Magnus Carlsen sitert på NRK på at han hadde tenkt å spille.

- Mitt personlige mål er å bli den beste førstebordspilleren i turneringen, sa Carlsen til NRK.no.

Hva skjedde?

- Han kom til at programmet blir for tett. I samråd med treneren har han valgt hvile og forberedelse før Tal Memorial i Moskva i november, sier pappa og manager Henrik Carlsen til tv2nyhetene.no.

Treneren er verdenskjente Garry Kasparov, og samarbeidet med russiske legenden som nylig ble kjent, har åpenbart båret frukter.

Magnus vant i utklassingsstil og leverte en av tidenes sterkeste prestasjoner. Han rundet også den magiske ratinggrensen på 2800, og er nå nummer 2 i verden.

I Tal Memorial 5.-14. november møter nordmannen verdenstoppene igjen, og Kasparov mener at han bør spare krefter frem til det.

Nettavisen Sjakk på Facebook : "Riktig valg!" Bli med, du også!

"Kjedelig"
Norge hadde væpnet seg til tennene før EM, og hentet inn Peter Heine Nielsen - verdensmesters høyre hånd - som coach.

Les også:Norges hemmelige EM-våpen

- Det er kjedelig at Magnus har takket nei. Men jeg forstår beslutningen, som jeg forstår er tatt i samråd med hans trener, sier lagkamerat og Nettavisens sjakkekspert Leif Erlend Johannessen.

På grunn av sen beskjed skal Magnus Carlsen ha tilbudt seg å dekke sjakkforbundets utgifter, som flybilletter, startavgift og hotell.

Kunne blitt topp 10
Norge var 21. seedet, men vår samarbeidsside Chessdom.com skrev i en e-post til Nettavisen tirsdag at det var "gode muligheter for topp 10-plassering" med Carlsen og Jon Ludvig Hammer på plass.

- Jeg forsto at han opprinnelig takket ja til å delta vel så mye på grunn av det sosiale elementet ved å spille på et lag sammen med gode kamerater, sier Leif Erlend Johannessen.

- Etter prestasjonen i Kina var fallhøyden stor, og det er ikke uvanlig med en utladning etter slike kraftanstrengelser. Kasparov mente nok at sportslig var det mest forsvarlig å bruke tiden fram til Tal Memorial til restitusjon og hvile. Her vil han møte hele verdenseliten, sier Johannessen.

Frisk diskusjon
På Nettavisens populære sjakkforum har diskusjonen gått høyt om Magnus burde spille EM eller ikke.

"Jeg er litt bekymret for at programmet blir litt i tetteste laget frem mot jul ... Hvis jeg skal være helt ærlig, så hadde jeg helst sett at han IKKE deltok i EM for nasjonallag, skrev Deep Shredder nærmest profetisk for tre dager siden.

"Han burde ikke spilt i EM, samstemte Gegga, mens andre mente han tålte et hardere program. Se diskusjonen her.

LESER:De som satt oppe i natt ble vitne til norsk sjakks månelanding!

Uklart om det blir lag
Uten Magnus Carlsen er det helt i det blå om Norge klarer å stille lag. Fristen for å melde på nye spillere er gått ut.

Flere av de andre skal også ha mistet noe av lysten på å delta når Magnus ikke er med.

Norge har også fått et stort problem med å stille fullt lag i første runde, ettersom Leif Erlend Johannessen ikke rekker ned til den kampen.

Kampene spilles over fire bord, og poengene legges sammen. Da sier det seg selv at det blir vanskelig med en mann i manko.

- Dette setter oss i en veldig lei situasjon. Det er uklart om vi kan stille lag nå, sier eliteutvalgsleder Hans Krogh Harestad til Nettavisen.

Over 500 tilhengere: Nettavisen Sjakk på Facebook

Nettavisen Sjakk on Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere