RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor slipper å stenge Pirate Bay

(Montasje/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Telenor vant saken mot musikkbransjen, og slipper å sensurere internett.

IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) og en samlet musikkbransje anla sak mot Telenor, fordi de mente Telenor var medskyldig i ulovlig fildeling fordi fildelerne brukte selskapets nettlinjer.

De ønsket derfor at Telenor skulle stenge tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay for sine kunder.

Uheldige konsekvenser
Fredag ble begjæringen avvist av Asker og Bærum tingrett. I sin kjennelse legger retten vekt på de uheldige konsekvenser det vil få om Telenor og andre internettleverandører skal pålegges å stenge tilgangen til nettsteder som driver på ulovlig vis.

«Dette vil føre til at Telenor og andre internettilbydere, som private selskaper, må foreta en vurdering med hensyn til om en aktuell internettside eller tjeneste skal stanses eller ikke. Dette er en type oppgave som vanligvis tillegges det offentlige, og etter rettens syn er det i dagens situasjon unaturlig å tillegge private selskaper et slit ansvar.»

IFPI anla saken for å kjempe for musikere og komponisters opphavsrett og rett til å få betalt for sitt arbeid.

For Telenor var dette en svært viktig prinsippsak, fordi tap i saken ville medføre at internettleverandører måtte begynne å sensurere tilgangen til internett for sine kunder.

- Vi er glade for at retten har kommet til samme konklusjon som oss. Dette er ikke en sak for eller mot opphavsrett. Det handler om innholdsleverandører skal ha en sensurrolle over innhold på internett eller ikke, sier informasjonssjef i Telenor Atle Lessum til Nettavisen.

- Blir rettsløse
Direktør i Tono, en av saksøkerne, mener dommen innebærer at rettighetshavere blir rettsløse.

- Rettens uttalelse bekrefter dette, sier Cato Strøm, direktør i TONO.

- Retten levner ingen tvil om rettighetshavernes behov for å få stanset krenkelsene og hevder det er nødvendig å finne en løsning for å møte dette behovet. Det henvises i dommen til den pågående lovgivningsprosess i Kulturdepartementet. Dette må lovgiver nå ta tak i, fortsetter Strøm.

Saksøkerne mener rettens avgjørelse gir grunn til å reise spørsmålet om EUs opphavsrettighetsdriektiv ble korrekt implementert i norsk rett i 2005.

- Retten sier at det var god grunn for rettighetshaverne til å reise sak. Saken har i følge retten, reist viktige prinsippielle spørsmål og den har derfor vært i tvil om resultatet. Dette understrekes ved at Telenor ikke får dekket sine saksomkostninger, sier Marte Thorsby i IFPI.

Bakgrunn: Telenor slakter platebransjen

- Velment, men feil
Alte Lessum i Telenor understreker likevel at Telenor ikke er uenig med IFPI i at artister og komponister skal ha betalt for sitt arbeid, men de er svært uenig med IFPI om metoden.

- Søksmålet var jo velment. Kunstere og artister skal få betalt for innholdet sitt, der er vi enige. Vi er uenige om måten å gjøre det på. Vi tror at veien å gå er å gjøre de lovlige tjenestene så bra at de utkonkurrerer de ulovlige, sier Lessum.

Han tror at musikkelskerne faktisk ønsker å betale for musikken de hører på.

- Vi synes motparten har lagt for lite vekt på at Telenor, slik vi ser det, er et foregangsselskap for slike løsninger. Vi har en løsning for streaming a la Spotify og vi har en lovlig nettbutikk for musikk, sier Lessum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere