RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fjeldstad, Knut (SCANPIX)

De kan bryte fartsgrensen

Sist oppdatert:
Veitrafikkloven er ikke lik for alle. Sjekk hvem som kan kjøre så fort de vil.

Politiet kan gjøre det, ambulansesjåfører kan gjøre det, regjeringens sjåfører kan gjøre det, kongen kan gjøre det, og - tro det eller ei - du og jeg kan også gjøre det: Bryte fartsgrensen uten å bli straffet. Men det er viktige forskjeller. Loven er ikke lik for alle.

De som kjører utrykning
- De som kjører utrykningskjøretøy kan fravike noen av paragrafene i Vegtrafikkloven. Det gjelder blant annet skiltregler og fart, forklarer fungerende UP-sjef Runar Karlsen til Nettavisen.

Og utrykningskjøretøy, det er blant annet politibiler, ambulanser og brannbiler - og Regjeringens tjenestebiler.

- De er registrert som utrykningskjøretøy, sier Karlsen.

For utrykningskjøretøy er det ingen øvre fartsgrense.

Alle skal ferdes hensynsfullt
- Men, paragraf 3 i Vegtrafikkloven gjelder for alle, understreker UP-sjefen.

Her heter det:

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen».

Kongen kan gi gass
Men det er flere enn nødetatene og statsrådenes sjåfører som kan kjøre fort. Kongehusets medlemmer og diplomater slipper også unna fartskontrollene. Men her er det andre regler som gjelder. De kan nemlig påberope seg diplomatisk immunitet og dermed slippe straffeforfølgelse, selv om de trår hardt på gasspedalen.

Du kan slippe unna
Men visste du at vanlige folk også kan kjøre fort, eller i alle fall slippe å bli straffet for det, i helt spesielle tilfeller?

- Man kan påberope seg en nødrett, men det er strenge krav til hva det omfatter. Vi har noen dommer på at leger på vakt har sluppet unna, sier Karlsen.

- Hva hvis jeg skal kjøre en gravid kone på sykehuset i hui og hast?

- Da må det virkelig være kritisk. Du kan ikke si at det generelt gir lov til å kjøre fort, sier Karlsen.

Ikke fritt fram
Men heller ikke for statsrådsjåførene og andre sjåfører som kjører utrykning i biler som er registrert til slik kjøring er det fritt fram.

- Man har ikke noen blankofullmakt til å bryte fartsgrensene. Det skal være nødvendig eller for vesentlig lette i tjenesten. Og rammen er her som ellers at man ikke utsetter andre eller seg selv for fare. Paragraf 3 i veitrafikkloven gjelder uansett, sier Karlsen.

- Av sikkerhetsmessige årsaker
Regjeringens biltjeneste omfatter i dag 23 biler og 17 faste sjåfører. Kommunikasjonsrådgiver Åse Solberg ved Statsministerens kontor opplyser til Nettavisen at alle disse bilene er registrert som utrykningskjøretøy og at all kjøring av statsrådene er såkalt sikkerhetskjøring.

- Dette innebærer at det av sikkerhetsmessige årsaker kan være nødvendig å fravike de alminnelige trafikkbestemmmelsene, ved for eksempel å holde høyere fart enn annen trafikk, heter det i svaret fra Statsministerens kontor.

Solberg opplyser videre at de ansatte sjåførene i Regjeringens biltjeneste får sin kjøreopplæring av politiet og skal følge dette i sin utførelse av tjenesten. Hun henviser derfor ytterligere spørsmål om dette til politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere