RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens beste nettsteder

Sist oppdatert:
Vi har oppdatert listen av nettets 35 aller beste nettsteder.

Det finnes millioner av nettsteder, og skal vi være ærlige så kunne vi klart oss uten den store majoriteten av disse.

I denne artikkelen har vi derimot forsøkt å finne frem til de juvelene på nett som du absolutt bør vurdere å legge på bokmerkelisten din, utover de aller mest åpenbare.

Noe handler om hele nettsteder, og noe handler om halvskjulte funksjoner på nettstedene som du absolutt ikke ønsker å gå glipp av.

Listen inneholder nettsteder i mange forskjellige kategorier, og listen er på ingen måte rangert. Dette er ikke første gangen vi presenterer denne listen, men stadig nye gode nettsteder dukker opp, samtidig som gamle favoritter forsvinner i glemmeboken etter omlegginger som ødelegger alt, eller de ikke klarer å følge med på utviklingen.

1. ConvertWorld.com
Verden er fylt med hauger og lass av forskjellige måleenheter. Hvor mye veier en person som påstår at han veier 12 stone? Eller hvor høyt er egentlig 6"5'? ConvertWorld har oversikten over de aller fleste tenkelige og utenkelige måleenhetenen i alt fra vekt og høyde, til skostørrelser, temperaturer, dreiemoment, motstand og mye, myer mer.

2. Oversette nettsteder
Google oversettingstjeneste er definitivt nettets beste, og har nå også støtte for Norsk. Det betyr at du kan oversette mellom en haug med språk du ikke kan opp mot engelsk og norsk.

3. Kutt lengden på nettadresser
Tjenester som TinyURL har ligget nesten døde de siste årene, men i forbindelse med Twitter-revolusjonen har det igjen blitt nødvendig med tjenester som korter ned adresser slik at de tar minst mulig plass innenfor de 140 tegnene Twitter tillater. Fremfor storheter som bit.ly og TinyURL.com, bør du i stedet prøve tr.im eller is.gd, de lager nemlig enda kortere adresser.

4. Deviantart.com
Et lite fristed på nettet der mange kunstnerspirer viser frem sitt beste arbeid i form av fantastiske bilder og kunstverk. Nettstedet har sine likhetstrekk med Flickr, men gjennomsnittskvaliteten på bildene er gjerne mye høyere.

5. Miniclip.com
Kanskje nettets beste produsent av nettspill. Enkelt og greit.

6. Kongregate.com
Mens Miniclip er den store bautaen av nettspilltjenester, så er Kongregate i ferd med å bygge seg opp en tilsvarende posisjon som leverandør av utrolig gode nettspill. Et sted å kaste bort mye tid.

7. Klokka.no
Dette er en ukjent perle på nettet. Lurer på på nøyaktig hva klokka er? Kanskje vil du sjekke om pc-klokka går riktig? Denne siden gir deg på sekundet forskjellen på rett klokkke og din klokke. Den har også en integrert genial kalender som gir deg oversikt over ukenummer, helligdager og mye mer.

8. HowStuffWorks
Kanskje nettets minst kjente juvel. Et gigantisk nettsted som rett og slett forklarer på en god og forståelig måte, gjerne med litt humor, hvordan alt mellom himmel og jord fungerer. Har etter hvert også utvidet til å forsøke å besvare rare spørsmål du ikke visste du lurte på.

9. Wikipedia
Det er ikke mulig å overvurdere hvor utrolig viktig Wikipedia er blitt. Til tross for at det først og fremst er redigert av sine brukere, så er troverdigheten til leksikonet utrolig høy. Du skal kanskje ikke ta alt som står der for god fisk, men det er et glimrende sted å få generell informasjon om ting på. Den norske siden er tidvis litt knapp, men den engelske er fantastisk.

10. CIAs World Factbook
CIA er verdens mest kjente etterretningsorganisasjon, og på nett har de lagt ut den berømte «The World Factbook» som rett og slett er meget gode analyser og fakta om alle verden land.

11. CreativeCOW
Dette er utvilsomt et nisjenettsted, men en glimrende kilde til guider og problemstillinger for programmer som Photoshop og Illustrator.

12. Urbandictionary.com
Hva i himmelens navn betyr w00t? Hva er egentlig en rickroll? Dette nettstedet gir deg svar på alle tenkelige og utenkelige språklige rariteter som du finner på nett.

13. Acronymfinder.com
Nettets definitive kilder til hva forkortelser egentlig står for. FBI har for eksempel hele 37 betydninger - mens MOAB har 11 betydninger (i tillegg til å være en amerikansk by). Kan ofte være en god kilde hvis du sitter og ser på tv-serier, og lurer på hva i himmelens navn «GSR» egentlig betyr.

14. IMDB
Er du ute etter informasjon om filmer, da er det egentlig bare ett sted på nettet du trenger å lete. The Internet Movie Database er den ultimate kilden.

15. TV.com
TV.com er omtrent det IMDB er i TV-serie-verdenen, i alle fall når det kommer til engelskspråklige serier. Nettstedet var i mange år selvstendig, men er nå en del av nettverket til internettgiganten Cnet.

16. Failblog
En fantastisk blog som samler masse bilder og videoer fra hele verden av folk som driter seg ut, eller generelt teite ting.

17. Google Maps – tilpassing av vei
Google Maps har bygget seg opp til å bli kanskje nettets beste karttjeneste. En av de virkelig gode funksjonene med tjenesten er muligheten til å legge opp kjøretrasé mellom to punkter. Har nå også fått en konkurrent til Trafikantens karttjeneste ved at du nå også kan finne beste gangtrasé, og har dermed skjøvet Trafikanten helt ut av vår liste.

18. Spamavert.com
Dette er en ukjent norsk e-posttjeneste som er helt genial: Du får en engangs e-postadresse som du kan benytte hvis du skal registrere deg på nettsteder du ikke ønsker at skal få detaljer om deg. Du kan oppgi en hvilken som helst adresse som ender med @spamavert.com, og hente ut e-post som sendes til denne adressen uten noen form for pålogging eller registrering.

19. Download.com
Trenger du nytteprogrammer, da finner du store mengder gode og mindre gode programmer på nettets største nedlastignstjeneste.

20. Abandonia.com
Nettside som har spesialisert seg på å tilby spill som ikke lenger selges i butikk. Her kan du finne igjen de gamle favorittene dine fra gode, gamle dager.

21. Norske avisforsider
Hva står på forsiden av norske aviser i dag? Det finner du her.

22. Hotels.com
Nettets beste tjeneste for å booke hotellrom i hele verden. Har en utrolig imponerende database med hoteller. Et must for alle som skal legge opp sin egen rundreise - eller som bare skal på en helgetur.

23. Hotwire.com
Dette er et mindre alternativ til Hotels.com, hvor du kan være heldig å havne på luksushoteller og betale en slikk og ingenting. Utfordringen er at du må gjøre betalingen før du vet hvilket hotell du havner på.

24. Savage Love
Dette er ikke for de sarte sjeler, men Savage Love er en meget frittalende sexspalte som blant annet publiseres i den gode avisen LA Weekly. Både spørsmål og svar kan nok oppfattes en smule på kanten, men god lesing er det i alle fall.

26. Fishki.net
Denne russiske bloggen er litt småsuspekt, og har mye ræl og tull som du egentlig ikke bør se på, men innimellom alt det suspekte, så har denne siden store mengder bildegallerier med det mest utrolige fra hele verden.

27. The Onion
Nettets konge når det kommer til falske nyhetsartikler som er utrolig godt skrevet.

28. MajorGeek.com
En konkurrent til Download.com som er litt mer nerdete, og kanskje enda mer oversiktlig.

29. Snopes
Dette er et nettsted som har spesialisert seg på myter og vandrehistorier, både de sanne og de usanne, og de gjør sitt beste for å holde styr over hva du skal stole på og hva du skal le av. Litt som nettets Mythbusters - og tidvis meget god lesing.

30. ShoutCast
Har du et desperat ønske om å høre på... vel, egentlig hva som helst. Du kan nesten være helt sikker på at nettradiotjenesten ShoutCast har nøyaktig det du ønsker å høre på. Har nå over 23.000 radiostasjoner.

31. Digg
Til tross for store debatter om fallende kvalitet, juksing og et nytt rangeringssystem som er omdiskutert: Det er vrient å komme utenom at Digg er et av nettets beste steder å finne de merkeligste nyheter.

32. I am bored
Dette er en gullgruve for å finne enkel og grei underholdning på internett. Oppdateres svært ofte med nye spill, videoer, bilder og snodige artikler fra hele verden.

33. Megaproxy
Internett blir stadig mer befengt med både overvåkning og ikke minst kunstige landegrenser. Med betalingstjenesten MegaProxy unngår du begge deler, og kan for eksempel benytte deg av amerikanske tjenester som er utilgjengelig utenfor landet.

34. PhysicsGames
Ikke la det skremme av navnet på nettstedet, dette er ikke nerdespill for spesielt interesserte, men en nettside som har samlet spill som i stor grad krever dyktighet gjennom at du må forholde deg til fenomener vi opplever i den virkelige verden, som tyngdekraft.

35. StumbleUpon
Dette er i seg selv ikke en spesielt viktig nettside, men en tjeneste som gjør det enkelt å oppdage nye ting på internett - innenfor dine interesseområder. En nærmest utømmelig kilde til nye favoritter!

Vi har helt sikkert glemt en av dine største favoritter. Hvilke nettsteder mener du bør komme med på listen neste gang? Gi tilbakemelding i debattfeltet under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere