RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Bygdeposten)

Alle nye boliger må ha bad for rullestolbrukere

Sist oppdatert:
Nye forskrifter kan gi enda høyere boligpriser.

Fra 1. juli i år kommer nye forskrifter som skjerper kravene til nye boliger. Det er nye krav om at boligene skal være tilpasset handikappedes behov, samt nye energikrav.

SELGE BOLIG? Finn megler

Et av kravene er at alle nye boliger skal ha minst ett bad som er tilrettelagt for rullestolbrukere, skriver Aftenpostens nettutgave.

Boligene blir dyrere
De nye kravene vil gjøre det enda dyrere å skaffe seg en ny bolig. Entreprenøren Selvaag har regnet ut at byggekostnadene for en toromsleilighet på 46 kvadratmeter vil øke med hele 430.000 kroner. Dette inkluderer riktignok også de nye energiforskriftene som kommer samtidig.

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener anslagene fra Selvaag er for høye. Han tror de nye kravene samlet vil øke kostnadene med 50.000 - 200.000 kroner per bolig.

Dette er likevel nok til at det kan ha en negativ effekt på boligmarkedet i Norge. De nye kravene kommer på et tidspunkt hvor bransjen er nede for telling, og hvor det allerede bygges altfor lite nytt.

- Det blir en utfordring å få bygget nye boliger til attraktive priser, sier Øye til Nettavisen.

Øye mener myndighetene kunne gitt bransjen en gulerot, som for eksempel en offentlig støtteordning, siden de nye kravene har en positiv samfunnsmessig effekt. De bidrar til standardheving på boligmassen. Slik som det er nå, blir bransjen pålagt å tilpasse seg. Det vil de gjøre, men samtidig vil de velte kostnadene over på boligkjøperne.

Tankekors
Ifølge Øye er det behov for 35.000 nye boliger i året fremover. De to siste åra har det vært bygget under 20.000 nye i året.

- Er vi heldige i år, så havner vi noe over 20.000 nye boliger. De neste tre årene vil vi ligge godt under 35.000, sier Øye.

Øye synes også det er et tankekors at svært få har behov for bad tilrettelagt for rullestol, mens alle boiligkjøpere må betale prisen i form av enda høyere boligpriser.

Norges Handikapforbund er skeptiske til at nye forskrifter vil gi økte boligpriser. De mener dagens høye boligpriser skyldes mest et opphetet marked, ikke byggekostnadene.

Syk mor...

Handikapforbundet tror Selvaag snakker for sin syke mor.

- Vi i Norges Handikapforbund tror ikke Selvaag er bekymret for boligkjøpere i denne saken. Når de går så hardt ut mot regelverket mistenker vi at det skyldes en frykt for selv å miste inntekter. Per i dag er kun fem prosent av alle boliger tilrettelagt for rullestolbrukere, skriver medierådgiver David Brændeland i Handikapforbundet i en epost til Nettavisen.

- Vi mener det er svært ufint av administrerende direktør i Selvaag Baard Schumann å jobbe så hardt for å motvirke at også funksjonshemmede kan komme inn på boligmarkedet, skriver han.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere