RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Farskapsrykter ikke uvanlig

Sist oppdatert:
Kongeforfatter og historiker Trond Norén Isaksen skrev selv om flere rykter rundt kong Olavs fødsel i sin bok «Dronningen vi ikke fikk» som kom ut i fjor. – Rykter som sår tvil om farskap har ikke vært uvanlige i kongelige kretser, sier han.

Trond Norén Isaksen omtaler selv et par av ryktene rundt vår senere konge i boken «Dronningen vi aldri fikk», som er en biografi om kong Olav og prinsesse Märtha.

- Var ikke foreldre
- I 1905 ble det sagt at verken prins Carl eller prinsesse Maud som var foreldre til den gang prins Alexander, men Mauds søster Victoria, forteller han til TV 2 Nettavisen. Men som Norén Isaksen sier – Victoria ble observert på sosietetstilstelningen og hesteløpet Ascot bare tre uker før Olav ble født.

- Og på den tiden viste man ikke ugifte, høygravide prinsesser utendørs, ler han. Det er derfor klart at Dronning Maud var kong Olavs mor, mener han.

- Det andre ryktet i 1905 var at faren var Fridtjof Nansen, men han traff Maud for første gang to år etterpå, sier han.

Hadde andre fedre
Historikeren og forfatteren sier at rykter om hvem som var fedre til de kongelige barna slett ikke er noe nytt i kongelige kretser.

- Det var faktisk ganske vanlig, og en del ganger stemte det også, sier han. For eksempel er det ganske klart at det var hoffsjef Frederik Blücher som var far til alle de fire barna til arveprins Christian Frederik av Danmark.

Rykter og intriger ble brukt som en del av et maktspill og et politisk spill i kretser der allianser var vel så viktig som kjærligheten.

Det har også gått rykter om at Dronning Victoria av Englands far var hennes mors privatsekretær og at både Dronning Elizabeth og prinsesse Margaret er unnfanget ved kunstig inseminasjon.

Vil se bevisrekken
Hvor mye lit han vil feste til opplysningene fra Tor Bomann-Larsen kan ikke Trond Norén Isaksen si før han har sett bevisrekken. Det hadde han ikke gjort da TV 2 Nettavisen snakket med ham torsdag morgen.

Men angående det såkalte bildebeviset sier Noren Isaksen at kong Olav også var svært lik sin morfar, Edward VII.

- Bomann-Larsen har jo hatt tilgang til svært mye arkivmateriale ingen andre har fått se før, sier han. Samtidig sier han at slike rykter også ofte var en form for politisk spill og pressmidler.

- For eksempel ble det sagt at Olav i 1905 var mentalt tilbakestående, et rykte utsatt av svenskene. Og det viste seg jo ikke å stemme, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere