RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbered deg før visningen

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Når du skal ut på boligmarkedet, er det viktig å sjekke all dokumentasjon og lese salgsoppgaven godt før du går på visning.

- Den største investering du kan gjøre når du beveger deg på boligjakt, er å bruke god tid før selve visningen og sette deg godt inn salgsmateriellet sier Torgeir Øines underdirektør i Forbrukerrådet.

- Bruk god tid, dobbeltsjekk og les både salgsoppgaven og takst eller tilstandsrapport grundig.

Forbered deg
Øines mener også at boligjegere bør blir mye flinkere til å forberede på hva de skal være ekstra oppmerksom på visningen.

- Mange skaffer seg ikke salgsmateriellet før de kommer på visning. Mitt råd er å skaffes seg all informasjon som er mulig på forhånd og spørre om det finnes en tilstandsrapport, selv om det ikke er pålagt ennå. Få med deg mest mulig informasjon før selve visningen.

Sjekk nøye
- På selve visningen må du ta deg god tid og undersøk nøye de punktene som er særlig kommentert i salgsmateriellet. Spør både eier og megler, men husk at muntlige opplysninger har liten verdi i ettertid. Sørg derfor for å få dokumentasjon på opplysninger som gis muntlig. Se grundig over alle rom; også kjeller og loft. Det er bedre å spørre en gang for mye om det er noe man lurer på, sier Øines og legger til at også beliggenhet og støy bør sjekkes under visningen.

- Hva er det man skal se ekstra nøye etter?

- Vann og det elektrisk er det aller viktigste. Sjekk om det finnes dokumentasjon og at det er gjort etter forskriftene.

Vinduer og dører
Øines mener dører og vinduer også kan være svake punkt:

- Lukk opp alle vinduer og dører og sjekk de kan lukkes og åpnes greit. Finn også ut om det kommer trekk fra dem. Det kan du gjøre ved å sette ett levende stearinlys i vindusposten. Da ser du hvor mye trekk det kan være. Spør om boligen er tilstrekkelig isolert. Når det gjelder kjeller og loft, så kjenn etter lukt og se etter fukt.

Vann og baderom
Det kan bli en dyr affære om du oppdager feil med vann og våtrom etter innflytting.

- Sjekk derfor om det drypper fra kranene, om rør lekker og om det er godt vanntrykk, råder Forbrukerrådets boligekspert.

- Sluket må ta unna vannet og varmtvannsberederen bør ikke være for gammel. Men aller viktigst er det at boligselger kan dokumentere at våtromsnormen er fulgt og at fagfolk har gjort jobben. Det må finnes kvittering på jobben som er utført. Skjolder eller misfarging under oppvaskbenken kan på tyde på lekkasje, sier Øines.

Elektrisk anlegg
- Bruk også tid på å sjekke kontakter og ledninger. Er anlegget fra 50-tallet eller tidligere, skal du være ekstra oppmerksom. Vi anbefaler alle å skifte ut anlegg som er eldre enn 50 år. Alle boliger skal dessuten ha to brannrømningsveier, minst én røykvarsel og brannslukningsapparat, fastslår underdirektøren.

- Det viktigste er uansett at du kommer godt forberedt på visningen, tar deg god tid under selve visning og spør heller en gang for mye enn en gang for lite, avslutter Øines.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere