RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trafikketaten (montasje)

Her skriver de ut mest bøter

Sist oppdatert:
Enkelte steder passer parkeringsvaktene litt ekstra godt på. Vi har oversikten!

Nettavisen skrev tidligere om parkeringsfeller i norske byer, og om hvordan det ikke er noen planer om å skilte disse bedre.

Les også:Her feilparkeres det hver dag

Men stort sett så feilparkerer folk rett fram, uten noen spesielt god unnskyldning annet enn at det er praktisk.

Nettavisen har kontaktet trafikketatene i de tre største byene i Norge, og det er liten tvil om at det er enkelte steder det er langt mer populært å stå ulovlig enn andre steder.

Oslo

Norges største by er også den med de største parkeringsproblemene.

I fjor ble det skrevet ut ikke mindre enn 3439 gebyrer bare på Christian Fredriks plass, på sjøsiden av Oslo S. Så langt i år har det blitt 1569 gebyrer på dette stedet.

Under lar vi kommunikasjonsdirektør for Trafikketaten i Oslo kommune selv forklare hvor - og hvorfor det er størst problemer i Oslo:

Nedre Vollgate

 • Antall gebyrer 2009: 316
 • Hittil i år: 299

En gate der det er mange parkeringskilt, og der det på en relativt kort strekning (mellom Rådhusgaten og Tollbudgaten, ilegges ganske mange gebyrer. Gaten er enveiskjørt og på den ene siden er det 6 parkeringsskilt, mens det på den andre siden er 4 skilt.

Sentralt i Oslo vil vi ofte oppleve at det er vanskelig å få til enkel skilting, men vi skal sammen med politiet vurdere om det finnes muligheter for å forenkle skiltingen noe.

Karenslyst allé

 • Antall gebyrer 2009: 1 335
 • Hittil i år: 1 201

Karenslyst allé er et av de to stedene i Oslo der det oftest oppstår problemer med parkering på sykkelfelt (det andre stedet er Grønlandsleiret). Parkering i sykkelfelt er et stort problem de stedene det skjer. Når syklistene har et eget felt å sykle i forventer de, naturlig nok, at de kan holde en viss fart og komme greit fram. Når det plutselig står en bil midt i «deres» vei, må de enten svinge ut i veien og det oppstår farlige situasjoner med biler, eller de må inn på fortau, og da kan de komme til å skade eller ødelegge for dem som går på fortauet.

Christian Frederiks plass (sjøsiden Oslo S)

 • Gebyrer i 2009: 3 439
 • Hittil i år: 1 569

Dette er en av Norges mest trafikkerte plasser og er et sted for av- og pålessing i tilknytning til Norges største kollektive knutepunkt. Det er ca. 2 000 innom her i løpet av en dag. Vi kan regne med at det er minst to personer i hver bil, og det betyr at 1,5 millioner personer er innom i løpet av et år. Alle disse menneskene har behov for å slippe av noen/hente noen i forbindelse med at de skal ut å reise, og da er det viktig at det er stor sirkulasjon på plassen slik at det ikke blir noen få personer som får glede av plassen på bekostning av alle andre.

I og med at det er en viktig plass med mye trafikk er Trafikketaten her relativt ofte. Når vi ser hvor mange biler som er på denne plassen hvert år, er det svært få som får gebyr.

Theresesgate (Bislett)

 • Gebyrer i 2009: 1 147
 • Hittil i år: 788

Mange av gebyrene i Theresesgate ilegges på grunn av at bilene står parkert slik at det skaper problemer for trikken. Av alle gater i Oslo er Theresesgate det stedet der trikken oftest må kontakte Trafikketaten for å få hjelp når den ikke kommer videre på grunn av feilparkerte biler.

I løpet av 2009 skjedde dette hele 80 ganger, og til sammen måtte trikken stå og vente i 800 minutter.

Totalt regner Oslo kommune med å få inn 145 millioner kroner i parkeringsgebyrer i år.

Bergen

I Bergen kommune har de ikke utarbeidet en oversikt over de verste stedene, men har god statistikk over hvor mange gebyrer som utdeles i de forskjellige gatene i byen.

Bergen kommune har laget en liste for Nettavisen over de gatene som så langt i år har fått flest gebyrer. Denne tar ikke hensyn til lengden på gaten.

Ikke overraskende er samtlige gater i den øvre delen av listen gater tilhørende sentrumsnære områder.

 • Øvre Korskirkeallmenningen: 486
 • Strandgaten: 578
 • Bradbenken: 549
 • Neumanns gate: 529
 • Rosenbergsgate: 498
 • Nedre Korskirkeallmenningen: 460
 • Øvre Dreggsallmenningen: 460
 • Domkirkegaten: 433
 • C. Sundts gate: 423
 • Chr., Michelsens gate: 394
 • Fortunen: 379
 • Nye Sandviksveien: 364

Ifølge seksjonsleder Arvid Heggestad i Bergen Parkering er det budsjettert med at det utstedes gebyrer for 23 millioner kroner i Bergen i år.

Trondheim

Norges tredje største by fører ikke konkret statistikk over hvor i byen de skriver ut mest bøter.

- Det er ikke slik at vi sender ut tre mann til et område der vi vet det står mange, sier Mats Leonhardsen, driftsleder i Trondheim kommune, til Nettavisen.

Det er likevel enkelte steder de har lagt merke til at det er mer å gjøre.

- Det er en del på Møllenberg og på Solsiden - og en del rundt de kommunale byggene der det kan være knapt med parkeringsplasser å oppdrive. Da tar folk gjerne litt ekstra sjanser, sier han til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere