Gå til sidens hovedinnhold

295 ansatte mister jobben

HURUM/OSLO (DT.no/NA24): Södra Cell Tofte legges ned.

Driften av cellulosefabrikken vil fortsette fram til 24. august. Da er det slutt og 295 personer blir arbeidsledige.

– Dette er en trist nyhet, først og fremst for de nær 300 ansatte på Tofte som rammes. Samtidig er jeg skuffet over at Södra Cell ikke var villig til å selge. Det er blitt jobbet intensivt med alternative løsninger det siste halvåret, og det fantes seriøse aktører som var villig til å investere og satse videre. Södra Cell valgte likevel å legge ned, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til Nettavisen.

– Nedleggelsen øker behovet for den skog- og treforedlingspakken som regjeringen la frem i mai. Den forsterker satsingen på innovasjon, produktutvikling kapitaltilgang og rammevilkår i skognæringen med 750 millioner kroner, fortsetter han.

Planlegger utvidelse

Samtidig som fabrikken legges ned røper selskapet på egne nettsider at de planlegger utvidelse ved fabrikken i Värö i Sverige.

– Hensikten er å øke produksjonskapasiteten fra dagens 425.000 tonn per år til 700.000 tonn masse per år, skriver selskapet.

Informasjonsdirektør Magnus Berg i Södra forteller til Nettavisen at denne utvidelsen først krever godkjennelse fra svenske miljøvernmyndigheter.

– Det kan ta flere år før vi får en slik godkjennelse. Det foreligger heller ingen beslutning om en utvidelse, sier han.

– Utvidelsen har ikke sammenheng med nedleggelsen i Norge, fortsetter han.

Hektisk møtevirksomhet

Ifølge NRK har det vært hektisk møtevirksomhet i Södra Cell Tofte i dag samt i går. Stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) kjenner også til møtet som holdes i ettermiddag.

– Jeg er svært bekymret for hva som kommer fram på møtet, sier Kolberg til kanalen.

Det har lenge vært usikkert om de svenske eierne vil selge, eller bli tvunget til å legge ned, fabrikken på Tofte.

– Veldig alvorlig

Fylkesordfører i Buskerud, Morten Eriksrud, er fortvilet over vedtaket som ble gjort mandag ettermiddag.

– Jeg er dypt skuffet. Man har dessverre vært forberedt på en plan B, men jeg er skuffet over valget som er blitt gjort, sier Eriksrud til dt.no.

Han håper nå at de nærmere 300 ansatte som mister jobben får tett oppfølging fra bedriften og myndighetene.

– Det er vanskelig å gape over hvor utfordrende det er for så mange mennesker. Her sitter det mange med stor kompetanse. Nå håper jeg at så mange som mulig får tilbud om nye jobber framover, bedyrer Eriksrud.

Fylkesordføreren mener nedleggelsen er et stort tap, både for lokalsamfunnet i Hurum, men også for Buskerud som fylke.

– Det er veldig alvorlig at denne bedriften ikke kunne videreføres. Vi har mye skog. Ser du framover på det grønne gullet som skogen er, så er det tankevekkende at Norge nå har stilt seg slik at vi faktisk ikke er i stand til å ha konkurransedyktig industri på denne måten, sier han.

I 2012 hadde Södra Cell Tofte et resultat før skatt på minus 379 millioner kroner. Siden 2010 har driftsinntektene nesten blitt halvert.

– Stort fall

Fabrikken har vært til salgs siden februar. Selskapet har i lang tid forsøkt å skaffe en kjøper til virksomheten, men kjøperne som har kommet inn, har ikke vært gode nok til å kunne forsvare salg av fabrikken, skriver cellulosefabrikken Södra Cell i en pressemelding.

– For vår del har det vært lang prosess. Det var en stor skuffelse å bli nedlagt. Fallet var stort for mange, sier Jostein Sjaavaag, tillitsvalgt og klubbleder for Fellesforbundet ved Södra Cell Tofte, til Nettavisen.

Sjaavag forteller at fabrikken har tømmer til å holde produksjonen gående til tredje uken i august. Etter det vil man jobbe utelukkende med å pakke ned fabrikken.

Klubblederen er ikke kjent med hva som skjer med produksjonsutstyret.

– Vi har vært veldig lojale og kjørt fabrikken veldig bra. Det ert nesten ingen som har sluttet. De skal ha all ære for det. Det er noen overraskende at man kommer til denne konklusjonen, sier han.

Gunilla Saltin er administrerende direktør ved Södra Cell Tofte. Hun forteller til dt.no at det fortsatt er del detaljer som må falle på plass før de kan ta en endelig avgjørelse på hvordan produksjonsprosessen skal avsluttes.

– Vårt fokus nå blir å styre avviklingen bra, og å ivareta våre ansatte best mulig, sier hun.

– Langdryg prosess

Hurum-ordfører Monica Vee Bratlie (H) føler med de ansatte.

– Dette er en trist dag for de ansatte, deres familier og for Hurum og norsk treforedling, sier hun i en melding.

– Jeg føler virkelig med de menneskene i Hurum som nå blir berørt. Jeg synes de ansatte har vært særdeles tålmodige. Dette har vært en langdryg prosess og Södraledelsen i Sverige har holdt de ansatte på pinebenken nå i nærmere et halvt års tid uten å komme med en beslutning. Derfor er det bra at de nå kommer en avklaring selv om det er dårlig nytt, fortsetter hun.

Jørund Rytman er medlem av finanskomiteen på Stortinget. Frp-politikeren mener industri og norske ansatte må lide under et rødgrønt styre.

- Dette er et godt eksempel på hvordan Jens Stoltenberg & co. ødelegger norsk konkurranseutsatt industri, sier han.

- Spesielt har dette gått ut over papirindustrien. Jeg har ikke lenger tall på hvor mange fabrikker som har blitt nedlagt, gått konkurs eller har vært veldig nære de siste 8 årene. Bare her i Buskerud er det snakk om 5-6 «caser», fortsetter han.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken