RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprør mot Operasjon Dagsverk

Sist oppdatert:
Flere skoler har ikke meldt seg på årets Operasjon Dagsverk fordi de ikke ønsker å samle inn penger til kriminelle i Sør-Afrika.

I år går rundt 30 millioner kroner fra Operasjon Dagsverk til voldsforebyggende tiltak i Sør-Afrika. Blant annet til en organisasjon som hjelper dømte rans- og drapsmenn i et ungdomsfengsel i Johannesburg.

Det har skapt reaksjoner. Blant annet har Holmestrand videregående skole meldt seg ut av årets Operasjon Dagsverk, og gir heller pengene til kreftforskning, skriver VG. Elever sier også til avisen at de ble svært overrasket da de fikk høre hva pengene gikk til.

- Jeg har stor forståelse for hvordan de reagerer, at det er utrolig mange andre ting å gi penger til, sier Karita Bekkemellem Orheim til VG.

- Reaksjonene har kommet og kan ikke bare avvises. Operasjon Dagsverk bør behandle dette på en ydmyk måte. Situasjonen kunne ha blitt unngått hvis de hadde gått ut med skikkelig informasjon til elever og skoler, sier hun.

Leder i hovedkomiteen for Operasjon Dagsverk (OD) Andreas Delsett, beklager at ikke alle elevene har fått god nok informasjon.

- Operasjon Dagsverk beklager at informasjonen ikke har nådd godt nok ut på enkelte skoler. Vi har gjort det vi kan og beklager at det har blitt slik. Men vi tilbakeviser all kritikk når det gjelder selve prosjektet. Organisasjonen Khulisa er banebrytende i arbeidet med voldsforebygging både blant kriminelle og blant ungdom generelt. De er anerkjent av myndighetene i Sør Afrika for sitt arbeid, sier Delsett til TV 2 Nettavisen.

- Hvordan reagerer du på at skoler ikke vil være med på Operasjon Dagsverk?

- Det er kjempebeklagelig, men vi forstår at noen skoler mener det finnes andre saker som er viktigere. Det respekterer vi, sier Delsett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere