Gå til sidens hovedinnhold

3D-filmer kan gi hodepine

Advarer om at filmtrenden ikke er for alle.

(SIDE2): Det blir stadig mer populært å se 3D-filmer på kino. Nå ønsker også mange seg 3D TV-apparater, og denne uken ble nye tredimensjonale TV-er avduket på the International Consumer Electronics Show i Las Vegas, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Men eksperter advarer folk mot å ta 3D-trenden hjem i egen stue. Mens 3D-teknologien gjør filmopplevelsen mer behagelig for mange, kan personer med øyeproblemer få verkende hodepine etter en lengre 3D-økt.

- Det er mange som har mindre øyeproblemer, som hjernen under vanlige forhold takler naturlig, sier professor Michael Rosenberg ved Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago.

Men ved en 3D-film blir man konfrontert med nye sanseopplevelser, understreker han.

Ikke for alle
Rosenberg sier at det krever større mental innsats å se en 3D-film, noe som gjør at det er lettere å få hodepine.

- Illusjonen du ser i tredimensjonale filmer er ikke korrigert på samme måte som øynene. Hvis du i utgangspunktet har problemer med øynene, så må hjernen bruke store anstrengelser og det kan føre til hodepine, mener han.

I tillegg mener noen eksperter at personer som ikke har normal dybdeoppfattelse ikke kan se 3D. Personer som har muskelproblemer, der øynene ikke peker på samme objekt, har vanskeligheter med å håndtere 3D-bilder.

Tidligere problemer løst
Samtidig påpekes det at det ikke finnes noen studier på hvor vanlig det er å få hodepine etter å ha sett 3D-film, men hodepine og kvalme var blant grunnene til at 3D-teknologien tidligere ikke tok av.

Den nye tredimensjonale teknologien i dag løser de fleste av de tidligere ubehagelighetene folk kunne oppleve ved å se 3D-film.

Kommentarer til denne saken