RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japans nye megastjerne er et hologram

Sist oppdatert:
Hatsune Miku selger ut stadiumkonserter.

Japans nye popstjerne heter Hatsune Miku. Konsertene hennes trekker flere tusen fans. Det spesielle er at hun ikke er virkelig, hun er en datafigur, og opptrer som et 3D-hologram. Du kan kjøpe henne for noen hundrelapper til PC-en din.

Hatsune er skapt av selskapet Crypton Future Media, og kan programmeres til å synge hvilken som helst sang du liker. Og det er, skremmende nok, ikke så verst å høre på...

Fryktet av musikere

For å få Mitsune til å høres så virkelig ut som mulig, er stemmen hennes basert på en ekte stemme. Ifølge nettsiden Singularity Hub har virkelige musikere nektet å stille opp for Crypton i frykt for å skulle bli erstattet av en avatar, men tegneseriedubberen Saki Fujita takket angivelig ja.

Teknologien bak den blåhårete popdivaen er levert av Yamahas programvare Vocaloid, og å lage musikk for dataanimerte figurer har blitt så populært at Crypton har startet opp plateselskapet KarenT. Du kan se og høre mye av musikken på KarenTs kanal på YouTube.

Det er vanskelig å anslå i hvor stor grad programmer som Vocaloid vil påvirke musikkindustrien, men det finnes en rekke blogger og nettsider som tar opp temaet. Singularity Hub anbefaler interesserte og starte med Vocaloidism.

Internasjonal lansering

Hatsune Miku startet sin karriere som «liveartist» i mars, og har allerede holdt en rekke utsolgte konserter. Sega lanserer et spill basert på Miku og konsertene blir gitt ut internasjonalt på DVD og Blu-ray i løpet av året.

Artisten kan virke som et sært fenomen med livets rett kun i Japan, men 3D-hologrammet er booket inn for konserter både i New York og San Francisco, skriver Singularity Hub.

Fenomenets suksess hinter også om mulighetene amatørmusikere kan få via internett. Søk på YouTube avslører at det allerede finnes et massivt miljø som kan blomstre til virtuelle musikkstjerner.

Japan lover avatarfotball

Musikkindustrien er ikke det eneste området japansk teknologi kan få konsekvenser for.

Dersom Japan blir tildelt fotball-VM om i 2022 - og landet klarer å leve opp til de helt vanvittige forslagene de har lagt ved sin søknad for å få VM til sitt land - kan du se fotballkampene på Ullevaal omtrent som om det var et fotballspill.

For mens norske fotballfans i dag irriterer seg over dårlig bildekvalitet på TV-sendingene i Norge, lover Japan en TV-virkelighet som er som tatt rett ut fra en science fiction-film, og med mulighet til å se fotballkampene på en fotballstadion i nærheten av der du bor - der kampene overføres direkte på banen som hologrammer.

Håpet til arrangørene er å utstyre rundt 200 fotballstadioner rundt i hele verden med hologramteknologi som skal gjøre dette mulig.

- Du kan si at teknologien som kreves er som en drøm og er hentet rett ut fra en sci-fi-film, sier universitetsprofessor Jun Murai ifølge nyhetsbyrået AFP, som er teknologisjef for søkekomiteen til Japan.

Les mer om de utrolige planene her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere