RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(BMW/YouTube)

Dieselbiler vil bli mye dyrere

Sist oppdatert:
Det hjelper ikke at de slipper ut mindre CO2.

I 2007 ble de norske bilavgiftene lagt om ganske kraftig. Enkelt sagt ga lavt CO2-utslipp lavere engangsavgift.

Denne endringen har hatt ganske betydelig effekt. I 2006 var gjennomsnittlig CO2-utslipp på nye biler solgt i Norge på 181 g/km. I 2010 var tilsvarende tall 141 g/km. Det vil si at CO2-utslippet på nye biler er kuttet med godt over 20 prosent på fire år.

Dieselsalget til himmels
Denne . Ved omlegging til et større CO2-fokus, har andelen dieselbiler skutt i været. Moderne dieselbiler slipper rett og slett ut mindre CO2 enn bensinbiler, og har derfor kommet ut som avgiftsvinnere.

3 av 4 nye personbiler som ble solgt i fjor hadde dieselmotor - mens andelen var 48,3 prosent i 2006, og under 40 prosent i 2005.

Eller sagt på en annen måte: Andelen nye dieselbiler har nesten blitt doblet på fem år.

Verre for luftkvaliteten
Og dette har til dels alvorlige konsekvenser. For mens CO2 er en gass som en er bekymret for i global sammenheng, slipper dieselbiler ut betydelig mer NOx (nitrogenoksier) enn det bensinbiler gjør.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har regnet ut at en dieselbil i gjennomsnitt slipper ut 6,5 ganger så mye NO2-gass som en bensinbil.

Helseskadelig
NO2 er en helseskadelig gass, som blant annet kan skape lungeskader og økt fare for infeksjoner - og ikke minst forverre allerede eksisterende sykdommer som bronkitt, astma og hjertesykdommer.

Gassene er også medvirkende til sur nedbør.

På toppen av dette produserer dieselbiler nesten tre ganger så mye partikler som bensinbiler. Alle nye dieselbiler som selges i dag har såkalt partikkelfilter, men disse filtrene tar ikke alt - og de fleste er ikke spesielt effektive før temperaturen på motoren har nådd en relativt høy temperatur.

Nesten 60 dager med lovbrudd
Med stadig flere dieselbiler på norske veier, øker også den lokale forurensningen - spesielt i byene. I 2006 var det ulovlig høye mengder NOx på nesten 60 forskjellige dager i Oslo, noe som var betydelig høyere enn året før.

NAAF tror denne utviklingen kommer til å fortsette, og at det er bilparken som er hovedårsaken.

Varsler tøffere kår for diesel
Dette er også en bekymring som bekymrer regjeringen, og statssekretær i Finansdepartementet Kjetil Lund varsler nå at det kan komme en endring av avgiftssystemet som tar høyde for utslippene av NOx og partikler.

- Regjeringen tar lokal luftforurensing på alvor. Regjeringen arbeider nå med en helhetlig gjennomgang av avgiftene på både drivstoff og kjøretøy. Hensynet til lokal forurensing vil inngå der. Bilavgifter er et område der ulike hensyn må balanseres på en god måte, sier Lund til Nettavisen.

Nøyaktig hva slags endringer som vil komme ønsker ikke departementet å si noe om enda.

- Regjeringen vil presentere gjennomgangen og foreslå eventuelle endringer i framtidige budsjetter, sier Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere