RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock

Hvor stor avstand skal du holde til en syklist?

Sist oppdatert:
Det er ikke bare å gi gass når du vil kjøre forbi.

Forholdet mellom bilister og syklister er et tema som de fleste har et forhold, og debatten tok av etter at blant annet redaktøren i Demokraten gikk ut og snakket om «monstersyklistene i sine tettsittende kondomdresser, ikledt sykkelsko med en integrert variant av fortidas rottefellabinding».

Debatten handler i det store og hele om bilister som ønsker å beholde veien for seg selv, og syklister som benytter veibane og gangfelt slik det selv finner det forgodt - og ikke er påfallende interessert i regelverket noen steder.

Les også: - Ikke skyt på syklisten

Nettstedet DinSide har forhørt seg med Statens Vegvesen om et annet aspekt ved forholdet mellom bilister og syklister: Hvor god avstand skal du holde til syklisten når du gjennomfører en forbikjøring? Er det greit å bare presse seg forbi selv om det kommer trafikk i mot?

Det enkle svaret er «nei».

Trafikkreglene sier at du skal passere på en sikker måte med god avstand, mens Vegvesenet sier at det skal være minst 1,5 meters avstand i det du passerer.

- Her er det mange som synder. Det som står i trafikkreglene, er at hvis du som bilist ikke kan kjøre forbi på en sikker måte, skal du vente, sier Rune Gjøs i Syklistenes Landsforening til nettstedet.

Årsaken til at en skal holde såpass lang avstand er at det med bilen kan komme kraftige lufttrykk som kan få syklisten ut av balanse.

Syklistenes landsforbund har lagt ut egne Trafikkregler for Syklister på sine nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere