Gå til sidens hovedinnhold

33,7 millioner i snittlønn

Voldsom lønnsvekst for toppsjefene.

Lønningene blant topplederne i de største børsnoterte selskapene i Storbritannia økte med 37 prosent i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Lønnsveksten gir en gjennomsnittlig lederlønn på 2,87 millioner pund, eller 33,7 millioner kroner. Dette er 11 ganger mer enn veksten i gjennomsnittslønnen og 20 ganger mer enn prisveksten målt i konsumprisindeksen, skriver The Guardian.

100 største på børsen
Tallene kommer fra avisens årlige undersøkelse av lederlønnen hos de 100 største selskapene på børsen.

Lønnsveksten i 2006-2007 er den største registrert de senere årene. Årene før var toppsjefenes lønnsvekt henholdsvis 28, 16 prosent og 13 prosent. Og for første gang passerte lønningene til direktørene i selskapene notert på FTSE 100-listen 1 milliard pund.

Nyheten kommer etter at Guardian tirsdag meldte at bonusene for finansfolkene i City steg med 30 prosent i fjor. De store bonusene blir utbetalt på samme tid som uroen rir finansmarkedene og husholdningenes gjeld er på rekordnivåer.

- Uten bakkekontakt
Kritikken hagler etter at tallene ble kjent. Nå mener flere at toppsjefene har mistet enhver kontakt med virkeligheten og beskriver veksten som en moralsk provokasjon.

På toppen av listen blant FTSE 100-sjefene er Bob Diamond, som leder investeringsdelen av Barclays Bank med en lønn på 23 millioner pund, eller rundt 270 millioner kroner i fjor.

Diamond har en grunnlønn på 250.000 pund, men totalsummen ble astronomisk som et resultat av en bonus på 10 millioner pund og 12 millioner pund i aksjegevinst.

Den høyest betalte kvinnelige lederen med 2,1 millioner pund er Dame Marjorie Scardino, toppsjef for Pearson, utgiver av Financial Times.

De siste 12 månedene inntil juni økte FTSE 100 indeksen 13,3 prosent - I løpet av de tre siste årene inntil slutten av juni økte samme indeks 48 prosent.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk