RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nordlys/Norwegian)

Her ber Bjørn Kjos pilotene holde kjeft

Sist oppdatert:
Det er så ødeleggende for oss, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

I en intern video myntet på Norwegians egne ansatte, snakker Norwegian-sjef Bjørn Kjos fritt ut om mediestrategi, Norwegians flyoppkjøp, og selskapets fremtidige ansettelsespolitikk.

Videoen ble publisert på de Norwegian-ansattes interne nettsted i forbindelse med flyselskapets offentliggjøring av store flyoppkjøp i januar.

Skarp korreks

Til nå har Kjos selv latt sin informassjonssjef kommentere sakene Nordlys har skrevet om selskapets praksis med å bruke piloter fra utenlandske vikarbyråer til å fly Norwegians fly.

Men i det 12 minutter lange klippet, som Nordlys har fått tilgang til, snakker Norwegian-sjefen fritt om fremtiden, og hvorfor han er klinkende klar på at selskapet ikke kommer til å benytte seg av fast ansatte når selskapet nå skal utvide.

Først kommer han imidlertid med en skarp korreks til de av Norwegians ansatte som har luftet sin misnøye med ansettelsespolitikken i media.

– Vi har hatt en del positiv omtale i media. Men vi har også hatt en del negative innspill. Og det er greit med stor takhøyde, men diskusjonene bør være internt. Det er så ødeleggende for oss når enkeltindivider går ut med høy profil mot det Norwegian står for og det vi gjør. Det skader oss alle, ikke bare den enkelte, sier Kjos.

Ikke mulig å konkurrere

Deretter går Norwegian-sjefen gjennom sin suksesshistorie – om hvordan han sammen med de ansatte har bygget opp selskapet siden oppstarten i 1993.

Blant de viktigste endringene nevnes lavsprisselskapenes inntreden i luftfartsbransjen – anført av Ryanair. Kjos viser til erfaringer fra da Norwegian i 2005 prøvde å starte en base i Polen, med egen administrasjon.

- Det var ikke mulig å konkurrere med kostnadene vi fikk i fanget. Det viste seg at vi konkurrerte med selskaper som hadde innleide piloter og kabinansatte uten administrasjon.

- Det er ikke mulig å konkurrere på en annen måte i fremtiden. Det er jeg helt sikker på. Man må prøve å unngå de kostnadene som det ligger i å opprette en HR-avdeling, et eget selskap og å ha en daglig leder som loven krever hvis man skal gjøre det på den måten, sier Kjos.

- En fantastisk suksess

Han nevner selskapets nye baser i Helsinki og på Málaga, bemannet av innleide vikarer fra Arpi og Parc Aviation.

- Mange sa at den måten vi gikk inn i Finland på var helt forferdelig. Men var den det? Vi har skapt en base hvor folk liker seg veldig godt. Det er de samme folkene som jobber der i dag som da vi ansatte de. De jobber som innleide. For meg er de like mye Norwegian-ansatte som alle andre. Og så mye penger som vi investerer i dem, er det ikke snakk om korttidsgreier. For meg er dette langtidsgreier, sier Kjos.

Han kaller etableringen av Helsinki-basen en fantastisk suksess fordi man har kuttet kostnadene.

- Flyselskaper vil dø

- Akkurat slik kommer vi til å gjøre det på alle baser fremover. Globaliseringsprosessen vil treffe luftfarten enten vi liker det eller ikke. Og den kan vi møte enten ved å prøve å isolere oss. Da vil vi gå konkurs. Eller vi kan tilpasse oss forandringene som vi alltid har gjort, og som vi ser vil komme fremover. Da må vi være veldig effektive.

- Mitt anslag er at rundt 80 prosent av selskapene i Europa vil være borte i løpet av ti år. Og det er fordi selskapene ikke vil innse de endringene som skjer globalt.

Kommer ikke til å ansette

Han sier at alle ansatte i Norwegian vil ha mulighet til å være med videre.

- Eller dere kan velge den motsatte veien, som jeg vet at noen har vært ute med i media i dag: At alle skal være ansatt. Da vil vi være blant de 80 prosentene som forsvinner. Og vi i ledergruppen og Bjørn Kjos kommer aldri til å gå den veien. For meg kommer hver eneste ansatt i Norwegian til å være like mye verdt som den enkelte gruppen som har andre oppfatninger, sier Kjos.

- Det er sikring av arbeidsplassene som er det viktigste. Jeg har ikke tenkt til å være blant de 80 prosentene som forsvinner. Norwegian skal være blant de 20 prosentene som overlever. Og det skal vi bare være hvis vi står sammen, sier Bjørn Kjos.

- Dårlig av de ansatte
Norwegian reagerer på at Kjos' tordentale til de ansatte har lekket ut i offentligheten.

- Denne videoen ble publisert på vårt intranett for internt bruk, sier informasjonssjef i Norwegian Åsa Larsson om videoen av Bjørn Kjos, til nordlys.no.

Informasjonssjefen minner om at store deler av deres ansatte er ute og flyr.

Selskapet er derfor ivrig bruker av intranettet for å formidle nyheter og hendelser i selskapet.

- Slik som i alle andre bedrifter er intranettet en intern kanal. Det er derfor dårlig av ansatte at denne informasjonen lekker ut eksternt, sier Larsson.

Se videoen Norwegian har lagt ut her (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere