RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Advokatpartner/Bergensavisen)

Ble solgt på flekken, 3,2 mill. over takst

Sist oppdatert:
– Dette skurrer, sier eiendomsmegler om trehuset som gikk for 8,2 millioner kroner i dag.

- Det var mer enn forventet, for vi mente takst og prisantydning var edruelig satt, sier advokat Gunnar Angaard i firmaet Advokatpartner til Bergensavisen.

Han har knapt fått summet seg etter salget av eneboligen på Kronstad i Bergen. Prisantydning og takst lå på 4,95 millioner kroner. Eiendommen gikk for 8,2 mililoner kroner, 3,2 millioner over takst.

Og salget var over på rekordtid.

SOLGT SÅ TIDLIG SOM MULIG

Huset er en trevilla fra 1920, med et primærareal på 163 kvadratmeter og en tilhørende tomt på 737 kvadratmeter. Både bolig og tomt trenger omfattende oppgradering for å komme opp på dagens standard.

Men dét bremset altså ikke budiveren. Angaard forteller at det var i underkant av hundre personer på gårsdagens visning. De første budene kom rett etterpå.

– Budene kom inn tidlig. Det var flere budgivere, og det var en voldsom interesse for eiendommen. Den ble solgt straks over klokken tolv.

Klokken tolv var tidligste budfrist. Altså kunne ikke boligen blitt solgt mye tidligere enn den ble.

Angaard ønsker å si minst mulig om selger og kjøper, men forteller:

– Partene virker svært fornøyd med handelen.

– Det er kanskje advokaten også?

– Jo da, men det er underordnet, sier Angaard.

– Var eiendommen priset for lavt?

– Eiendommen var seriøst taksert. Men markedet ville noe annet. Vi kjenner markedet. Men prisen gjenspeiler knappheten på denne typen boliger med denne beliggenheten i Bergen.

- DETTE SKURRER

Trond Lorentzen, leder i Vestlandet Eiendomsmeglerforening, reagerer imidlertid når han får høre om salget:

– Dette var jo voldsomt mye over takst og prisantydning. Det er ikke vanlig, og det tyder på at takstmannen og advokaten har bommet. Verdien er satt altfor lavt, sier Lorentzen.

Han mener likevel salget følger et kjent mønster;

– Det har vært noen lignende eksempler i vinter. Det gjelder stort sett eneboliger, med god beliggenhet, som trenger oppgradering. Dette er enda et eksempel, sier han.

– Er slike salg bra for omdømmet til meglerbransjen?

– Nå er det jo et advokatkontor som har stått for salget, og det er et poeng i seg selv. Jeg vet ikke hvor mange boliger dette kontoret selger, eller hvor god kjennskap de har til markedet. Men det skal være bedre samsvar mellom prisantydning og salgssum, sier Lorentzen.

– Det er vi som skal være eksperter på prisnivået. Og det er klart at når det er så store avvik som dette, så skurrer det, selvfølgelig.

– Var dette en lokkepris?

– Det kan jeg ikke svare på, for definisjonen på lokkepris er en av to: Enten er det selgeren som går ut med en pris som er lavere enn det han i virkeligheten er villig til å selge for, eller så er prisantydningen lavere enn meglerens obvjektive skjønn. Jeg har ikke grunnlag for å si om noe av dette har skjedd her.

– INVITERER FEIL KJØPERGRUPPE

Både Lorentzen og advokat Angaard poengterer samtidig at denne typen boliger er blant de vanskeligste å sette pris på:

– Det er utfordrende å bestemme prisen på denne typen boliger. Vi setter ikke prisen bevisst lavt. Men slike eiendommer er altså et attraktivt knapphetsgode. Det gjelder å finne riktig pris, og markedet har verdsatt dette objektet slik, sier Angaard.

Han viser til at boligen har nærhet til alle fasiliteter, men at dsamtidig er behov for oppgradering og vedlikehold. Det gjør eiendommen vanskelig å prissette, ifølge Angaard.

– Jeg kjenner ikke denne eiendommen, men det jeg vet, er at dette er et attraktivt område. Det er en klassisk villa, som det står i annonsen, men den trenger oppgradering. Dette er kanskje eiendommene som er vanskeligst å vurdere i markedet. Men det er likevel ingen unnskyldning, sier Lorentzen.

– 8,2 millioner for et gammelt trehus, det er jo galskap?

– Det er dine ord. Jeg ønsker ikke å kommentere dét. Kjøper har sikret seg en meget attraktiv eiendom, sier Angaard.

– Det som er et problem, er at interessenter kommer på visning med en forhåpning om at prisen vil ligge rundt fem millioner. Og da har man invitert feil kjøpergruppe, mener Lorentzen.

Les flere saker i Bergensavisen her

Her kan du se flere blilder av boligen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere