RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN (AFP/Scanpix)

- Gjorde meg virkelig igjen

Sist oppdatert:
Aung San Suu Kyi mener fredsprisen trakk henne ut av isolasjonen. Hun har nå holdt sitt Nobelprisforedrag.

Fredsprisvinneren mener prisen gjenopprettet hennes virkelighetsfølelse da hun fikk den tildelt i 1991.

- Den gjorde meg virkelig igjen, den trakk meg inn i et større menneskelig fellesskap igjen, sa Sui Kyi til et fullsatt rådhus, ifølge NRK.

- Temmelig usannsynlig
Suu Kyi ankom rådhuset like før klokken 13 og ble mottatt med jubel fra de mange frammøtte. Hun ble ledsaget inn i rådhuset av Kaci Kullmann Five, nestleder i nobelkomiteen.

Hun fortalte flere personlige historier i sitt foredrag.

«I 1989, da min avdøde mann Michael Aris kom for å besøke meg under min første periode i husarrest, fortalte han meg at en venn, John Finnis, hadde nominert meg til Nobels fredspris. Da måtte jeg også le. Et øyeblikk så Michael forbauset ut, så skjønte han hvorfor jeg lo. Nobels fredspris? En hyggelig tanke, men temmelig usannsynlig!».

Hun fortalte også om opplevelsen av å sitte i husarrest, i totalt 15 år.

«Mens jeg satt i husarrest, hadde jeg ofte følelsen av at jeg ikke lenger var en del av virkelighetens verden. For meg var huset min verden, det fantes også en verden hvor det var andre som ikke var frie, men som var en del av et fengselsfellesskap, og så var det de fries verden; hver av disse var ulike planeter som fulgte sin egen bane i et likegyldig univers.»

Les hele talen her.

Suu Kyi ble generalsekretær i i Nasjonalligaen for demokrati (NLD) i 1988, og ble arrestert året etter. I 1990 vant NLD valget, men militæret nektet å gi fra seg makten.

Hun ble satt fri i 2010 og ble innvalgt i nasjonalforsamlingen i april.

Femti drept de siste ukene
Samtidig er konflikten mellom buddhister og muslimer i Burma tilspisset.

De siste ukene har femti mennesker mistet livet i opptøyene, som har sendt over 30 000 burmesere fra begge sider på flukt. Det skriver Sky News.

Flyktninger har fortalt at de ble stanset av grensevakter i nabolandet Bangladesh og tvunget til å bli i det herjede landet.

Uroen forstyrrer demokratiprosessen som startet det siste året etter militærjuntaens mangeårige jerngrep.

Aung San Suu Kyi snakket om utviklingen landet har hatt.

«I løpet av det siste året har det vært tegn som tyder på at anstrengelsene til de som tror på demokrati og menneskerettigheter begynner å bære frukter i Burma. Det har skjedd endringer i positiv retning; det er tatt steg i retning av en demokratisering.

Når jeg maner til forsiktig optimisme, er det ikke fordi jeg ikke har tro på fremtiden, men fordi jeg ikke vil oppmuntre til blind tro. Uten tro på fremtiden, uten en overbevisning om at demokratiske verdier og grunnleggende menneskerettigheter ikke bare er nødvendig, men mulig for vårt samfunn, ville vår bevegelse ikke ha kunnet overleve alle disse ødeleggende årene.»

Ble møtt av jubel
Suu Kyi minnet om at det fortsatt finnes samvittighetsfanger i Myanmar, mange av dem ukjente navn for omverdenen.

Selv om prisen ble delt ut for 21 år siden til hennes sønn Alexander, var arrangementet i rådhuset svært likt en ordinær nobelseremoni. Til stede var både kongeparet, kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, partiledere og andre representanter for det offisielle Norge. Til stede var også Suu Kyis sønn Kim.

Til jubel fra de mange frammøtte ankom Aung San Suu Kyi seremonien like før klokken 13, samtidig begynte rådhusklokkene å kime. Suu Kyi ble ledsaget inn i rådhuset av Kaci Kullmann Five, nestleder i Nobelkomiteen.

Seremonien startet med musikk av Ole Bull. Fiolinisten Guro Kleven Hagen framførte «I ensomme stunde» og «Seterjentens søndag», før Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, holdt sin tale.

- Dagen i dag er en av de mest bemerkelsesverdige i hele nobelhistorien, sa Jagland.

Han mener Suu Kyis lange kamp for demokratiet i Myanmar gir et håp til alle dem som kjemper for det samme i andre autoritære land.

- Din sak mobiliserte ditt folk og vant over et massivt militærapparat. Når ditt navn nevnes eller når du snakker, gir du ny energi og håp til en hel verden, sa Jagland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere