RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Øyene/Tjøme kommune)

Sa ja til «amøbe-hytte»

Sist oppdatert:
Bilmiliardærer med friskt nybygg på gullkysten.

Bilarvingene Knut, Stein og Bjørn Schage vil bygge en hytte du garantert ikke har sett maken til.

Den planlagte fritidsboligen i Neholmveien 71, kalt amøbe-hytta, har nå også fått klart ja fra Fylkesmannen, skriver Øyene.

Amøbe
De modernistiske formene gjør at hytta ligner en amøbe - sett fra luften. Men den er selvfølgelig større enn en amøbe.

Med flott beliggenhet ved Røssesundet på Tjøme, ligger Schage-hytta midt i hjertet av den norske gullkysten - områdene langs Oslofjordens vestside der de aller dyreste og flotteste sommerhyttene ligger.

Tidligere i vår skrev Øyene om fritidsboligen som er planlagt i Neholmveien på Brøtsø, etter at teknisk hovedutvalg var på befaring og stemte ja til bygging i tråd med rådmannens innstilling.

Arkitekturen på hytta vakte derimot noe oppsikt, og det ble hevdet at den var amøbeaktig i formen. Også ved siden av nummer 71, har nummer 69 tidligere fått tillatelse til å bygge en nærmest identisk hytte, og begge håper å sette i gang med hyttene i år.

Godtok
Saken ble sendt videre til Fylkesmannen i Vestfold, og også her er tilbakemeldingen udelt positiv både til riving av eksisterende hytte og bygging av ny i nummer 71. Hyttene ligger i 100-metersbeltet, og ligger godt synlige fra sjøen i Røssesundet, ifølge Øyene.

- Ny hytte vil få samme plassering som eksisterende, men vil være langt bedre tilpasset terrenget. Det er på én etasje og vil således være mindre synlig fra sjøen. Vi ser dette som en fordel for allmennheten, står det å lese i Fylkesmannens brev.

Bilarvinger
Det nevnes også at fasaden skal være like lang på ny og gammel hytte, men at deler av den trekkes lenger bakover på den nye. Hyttas omkrets øker med 40 kvadrat, men dette regner Fylkesmannen med at i liten grad påvirker allmennheten.

Bilarvingene Knut, Stein og Bjørn Schage realiserte ifølge Dagens Næringsliv en gevinst på 2,4 milliarder kroner i 2010 etter salget av en rekke shoppingsentre i selskapet Sektorgruppen.

Schage-brødrene kom inn i kjøpesentermarkedet ved at Sektorgruppen ble skilt ut fra MøllerGruppen i 2003.

- Forferdelig
Ikke alle liker de nye hyttene, selv om Fylkesmannen har gitt klarsignal.

Kunstkritiker og tidligere professor i estetisk teori, Paul Grøtvedt på Tjøme, synes imidlertid ikke at de planlagte hyttene er noen slags estetisk forbedring for området.

- Disse hyttene synes jeg er forferdelige. De har en avrundet form som minner om en blanding av et kloakkrenseanlegg og en bunkers, det blir litt amøbeaktig. Det klinger dårlig som arkitektonisk uttrykk, og er etter mitt skjønn i strid med omgivelsene og byggetradisjonene på Tjøme, sa han til Øyene i mai.

Humlesekken
Schage-familien har flere hytter på Tjøme. Stein Schages sønn, Øyvind Schage Førde, kjøpte for to år siden den fredede eiendommen «Humlesekken» for 12,75 millioner.

Han fikk fornminneforeningen på nakken etter å ha gjort kjent sine planer om å rive en av bygningene.

Les flere saker i Øyene her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere