RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Alle må innom den sjarmerende Gamla Stan på et besøk i Stockholm.
Alle må innom den sjarmerende Gamla Stan på et besøk i Stockholm. Foto: Aleksandra Glustsenko (Thinkstockphoto)

Nordens beste by

Sist oppdatert:
Fortjener denne byen navnet Skandinavias hovedstad?

Stockholm har dristet seg seg til å markedsføre seg som Skandinavias hovedstad. Akkurat som Oslo og København, befinner Stockholm seg i et skjæringspunkt mellom by og bygd, det kontinentale og det landlige. Vandrer du nedover shoppingstripa Biblioteksgatan, eller verdensvant finner deg en barkrakk i Operakjelleren, er det et sus av det store utland over det hele, men som osloboere er også stockholmerne alet opp på et kosthold av kristenpuritansk nøkternhet, bonderomantikk og pragmatisk sosialisme.
Forskjellen er at det aldri har stoppet svenskene fra å ikke bare tenke stort, men også gjøre noe med det.

Er Stockholm Nordens mest monumentale og internasjonale? Fortjener den tittelen de har påberopt seg? Hva mener du? Kommenter gjerne i kommentarfeltet nederst i saken.

Grunnleggende om Stockholm

Hvor Den svenske hovedstaden er fordelt på 14 øyer, og ligger der innsjøen Mälaren møter Østersjøen.
Når Stockholm egner seg for besøk hele året, men nærheten til sjøen og med parkanlegg som utgjør mer enn 30 prosent av byen, er vår og sommer de absolutt beste årstidene.
Hvorfor En usedvanlig vakker by, med en fascinerende kombinasjon av gammelt og nytt. Flust med spennende museer og gode restauranter, i tillegg til utearealer som få andre hovedsteder kan oppvise maken til.

Land Sverige
Innbyggere 870 000 i selve byen, nærmere 2 millioner med omland.
Tidssone GMT +1
Valuta 1 SEK = 0,85 kr
Nødnumre Politi, brann og ambulanse 112

Turistinformasjon

Før du drar til Stockholm

Les «Stockholm gata för gata» av Michael Masoliver er en svært spesiell guidebok med kuriøse og kulturelle historer knyttet til over 600 adresser i byen.
Se Den skakke og vakre «Om Gud vill» (2006) skildrer romantikk og ensomhet under en hetebølge i Stockhom sommeren 1975.
Hør Det meste av Cornelis Vreeswijk bør kunne sette deg i Stockholm-stemning, men «Tio Vackra Visor och Personliga Person» er best.
App Stockholm City Bikes (Apple, Android) viser hvor det er ledige sykler og plass i stativene.

Slik kommer du til Stockholm

Med bil tar det ca. fem timer fra norskegrensen, mens toget bruker drøyt seks timer fra Oslo. Swebus og GoByBus kjører Oslo–Stockholm med buss. SAS og Norwegian har flere avganger daglig fra Oslo. Fra flyplassen går Arlanda Express direkte til sentralbanestasjonen. Flybussarna billigere, om enn ikke like raskt, alternativ inn til sentrum.

Kom deg rundt i Stockholm

I sentrum er det meste i gåavstand. Vil du sitte og gå, får du kjøpt tredagerskort til Stockholm City Bikes på turistkontor og overnattingssteder, og kan så plukke opp sykler når du trenger det fra stativer rundt om i byen. Stockholm har undergrunnsbane og trikk, SL, og med Stockholmskortet (fra 450 kr) kan du reise rundt så mye du vil, i tillegg til å få fri inngang til mer enn 80 museer og andre attraksjoner.

Visste du at på grunn av alle øyene og skjærgården utenfor, omtales Stockholm gjerne som Nordens Venezia? Navnet «Stockholm» har også sammenheng med at deler av byen var bygd opp på påler – slik som Venezia.

Tips til Stockholm

1. Vasamuseet

På 1600-tallet var Sverige en europeisk stormakt, med økonomiske fangarmer som strakte seg over hele kontintentet. Det gedigne Vasaskipet, som på mange måter symboliserte den svenske makten i all sin prakt, ble sjøsatt 10. august 1628, men av flere grunner gikk det til bunns like etterpå.

333 år senere ble det hevet, og fremstår i dag som et nesten uberørt stykke 1600-tallshistorie. Museet gir en enestående innsikt i både det forseggjorte krigsskipet, og også Stockholm og Sverige anno 1628.

2. Gamla Stan

Alle ender opp i Gamla Stan. «Byen mellom broene» er Stockholms bykjerne, og har vært det siden grunnleggelsen på 1200-tallet. Her på Stadsholmen ligger også det kongelige slottet. Rundt Stortorget midt på holmen ligger de gamle handelshusene, der man nå blant annet finner fine restauranter og kafeer. Her var det også danskekongen Christian II i 1520 massakrerte svenske adelsmenn, og således startet krigen som endte med oppløsningen av Kalmarunionen.

3. Skansen

På sommeren er friluftsmuseet Skansen i Djurgården et perfekt sted å oppholde seg. Trikk nummer 7 tar deg enkelt dit fra Sergels Torg.

I tillegg til et flott parkanlegg, flere gode restauranter og severdigheter som inkluderer historiske bygninger og miljøer fra Sverige opp gjennom tidene, finner du også en fin dyrepark her. Du kan være med på glassblåsing, og bake kaker om du heller føler for det. Et utmerket utfluktsmål for hele familien.

4. Stockholms skjærgård

Den svenske skjærgården ble ekstra godt kjent her på berget gjennom «Vi på Saltkråkan», og tv-serien var som et eneste langt reklameinnslag for svensk sommeridyll.

Det enorme øylandskapet rundt Stockholm, med nærmere 24 000 store og små øyer, strekker seg mer enn 80 kilometer østover fra byen. En rekke selskaper tar deg med ut, blant annet Waxholmsbolaget.

Visste du atFree Tour Stockholm tilbyr gratis sightseeing på engelsk hele året?

Visste du at du kan bli med på guidede turer på byens tak gjennom The Rooftop Tour?

Restauranter i Stockholm

Tranan fortsetter å servere gode tradisjonsretter i et lokale som har vært nesten uforandret siden etableringen i 1929. Etter en Biff Rydberg eller en Wallenbergare (erter med svinefilet, tyttebær og potetmos) kan du stige ned i kjelleren, der den populære baren har åpent til langt ut i de små timer.

Frantzén-Lindeberg i Gamla Stan er kåret til Sveriges beste restaurant, og har oppnådd stjernestatus i Michelinguiden. Mange av ingrediensene er dyrket i restaurantens egen parsell, og bli ikke forbauset om maten kommer med akkompagnement. En ostetallerken ble for en tid siden servert med en iPod, hvorfra Stellan Skarsgård presenterte retten.

På Skansen bør du stikke innom Restauration Gubbhyllan, drevet av mesterkokken KC Wallberg, som også har betydelig fartstid på ulike matsteder i Oslo. Her får du servert svensk tradisjonskost, med råvarer fra svensk natur. KC har også kokkekurs med «råvaror i tid och sesong».

Hoteller i Stockholm

Luksus Da Benny fra Abba oppførte et hotell i Stockholm ville han etter sigende skape et overnattingssted der selv han hadde lyst til å bo. Rival er da også et hjemmekoselig og intimt hotell i en særpreget art deco-stil.

MiddelsFreys Hotel ligger sentralt til, rett ved sentralbanestasjonen og Arlandaexpressen. Hotellet er trivelig, med en fin restaurant og rom som tilfredsstiller selv den mest kresne.

BudsjettHotel Birger Jarl, oppkalt etter Stockholms grunnlegger, finner du i Norrmalm-området. Det har det meste du trenger for et hyggelig opphold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere