RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra mønsterfar til torturist

Sist oppdatert:
OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Den ene dagen er Lars Harnes en mønsterfar på foreldremøte, mener rettspsykiaterne. En annen dag er han torturist.

Dette fremgår av rettspsykiater Asbjørn Restans forklaring i Oslo tingrett mandag.

- Lars Harnes oppfyller enkelte trekk på personlighetsforstyrrelse, som irritabel, likegyldig, lav terskel for aggresjon og vold, samt mangelfull evne til å oppleve skyld. Men disse trekkene kommer bare til uttrykk i den kriminelle sfæren. De er helt fraværende i hans familiære og sivile liv, fortalte rettspsykiater Restan.

Hjelper til på dugnad
Hjemme hos familien, i bestemorens hus, opptrer den beryktede Bandidos-sjefen som en mønsterfar som deltar på foreldremøter på skolen til barna, hjelper til på dugnad i nærmiljøet, besøker sin bestefar på gamlehjem, er fadder for sin søsters unge og hjelper barna med leksene på kvelden.

- Han fremstår som meget borgerlig i sitt privatliv, sa Restan.

Tirsdag la han sammen med kollega Bjørn Gunby frem konklusjonene om Harnes’ psyke for Oslo tingrett. Etter ramet på Aker brygge i sommer vil aktor Finn Ellertsen kreve forvaring av Harnes. Han mener Harnes er til fare for samfunnet.

Konklusjonene fra de rettsmedisinske undersøkelsene betegnes av Restan som «overraskende».

Salt og Jif i sårene
Harnes møtte de to rettsmedisinerne for første gang i 2002 i forbindelse med en voldssak Bandidos-sjefen senere ble dømt til seks års fengsel for .

Harnes skal ha torturert en tidligere kamerat i MC-miljøet i nærmere 24 timer. Kameraten ble tatt til fange og tapet fast til en stol. Med en sokk tapet fast til munnen, ble han slått og sparket av Harnes som etterpå skar ham med kniv i ansiktet og i halsen.

Harnes smurte deretter sårene med salt og Jif skuremiddel. Kameratens kjæreste ble også holdt fanget en periode. Harnes skal ifølge kvinnens forklaring ha forsøkt å voldta henne.

Offeret, som ifølge Harnes gikk med planer om å drepe ham, klarte til slutt å rømme. Han fikk store skader og er i dag svært preget av torturen han ble utsatt for.

- Da vi snakket med Harnes på nytt etter ranet i sommer, viste han ingen tegn til medfølelse for offeret fra forrige sak, sa Restan i tingretten.

Vil dø for Bandidos
Bandidos-sjefen hadde ifølge rettspsykiaterne en svært god oppvekst, med gifte foreldre, gode materielle kår og trygge omgivelser. Harnes ble tidlig interessert i mekanikk og etter å ha vært i USA på utveksling som 15-åring, begynte han på videregående skole. Men han sluttet kort tid senere for å ta jobb på et Harley Davidson-verksted.

Rettspsykiater Asbjørn Restan (t.v.) ble overrasket over konklusjonene etter de psykiatriske undersøkelsene av Lars Harnes. Til høyre Harnes' forsvarer, advokat Øystein Storvik.
Rettspsykiater Asbjørn Restan (t.v.) ble overrasket over konklusjonene etter de psykiatriske undersøkelsene av Lars Harnes. Til høyre Harnes' forsvarer, advokat Øystein Storvik.

Da Harnes ble 25 år, sluttet han i jobben. Ifølge Restan engasjerte Harnes seg i oppstarten av Bandidos Norge. Lars Harnes skal ha blitt det første fullverdige medlemmet i Norge

- Harnes har gitt uttrykk for at tiden mellom 25 til 35 år har vært den mest givende og formende perioden i hans liv. Han opplever et veldig sterkt fellesskap med sine Bandidos-brødre. Han gir uttrykk for at dette er viktigere enn noe annet, også familien. Han lever for dem og kunne også dø for dem, sa rettspsykiateren i sin forklaring.

Det var også nære på en gang for Harnes, da han under et sammenstøt med en rivaliserende gruppe ble skutt i brystet, og overlevde på mirakuløst vis.

- Vi prøvde å finne en underliggende årsak til dette sterke båndet, om det var en slags kompensasjon for manglende tilhørighet tidligere i livet. Men Harnes fortalte at det tvert imot var en fortsettelse av den trygge og familiære oppveksten, fortalte Restan.

Ok å stjele fra bank
Det var tydelig at de to rettspsykiaterne var fascinert av Harnes indre liv.

- Hans forhold til samfunnets normer er sammensatt, for å si det forsiktig, sa Restan og beskrev Harnes sitt noe spesielle verdisett.

Bandidos-sjefen synes det er viktig å ta hensyn til og hjelpe gamle, syke, kvinner og barn, samt at ingen skal dømmes for noe de ikke har gjort. Harnes mener skole er viktig og trafikkregler er til for å overholdes og man skal ikke kjøre i beruset tilstand. Cannabis er ok, men sterkere narkotikum er Bandidos-sjefen sterk motstander av.

Harnes mener samfunnsinstitusjoner som politi, skattemyndigheter, tollmyndigheter og rettsvesen ikke har noe relevans for ham, så lenge han ikke skader vanlige mennesker. Og det er forkastelig å stjele fra privatpersoner, men ikke fra en bank, slik som ranet på Aker Brygge natt til 30. august 2004.

- På grunnlag av tidligere dommer og samtaler vi har hatt med Harnes, vil vi anta at han lider av en blandet personlighetsforstyrrelse, sa rettsmedisiner Restan som konklusjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere