RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skal i regjering på første forsøk

Foto: De Kristne (-)
Sist oppdatert:

Du har kanskje ikke hørt om dem før, men i høstens stortingsvalg kan du også stemme på partiet De Kristne.

Et lite parti med svært høye ambisjoner.

- Vi skal selvsagt på Stortinget, og dit regner jeg med at vi kommer. Vi har også som mål å komme i regjering på første forsøk, sier partisekretær Terje Simonsen til Nettavisen.

- Irritert på KrF, støtter Frp
De Kristne er nylig blitt et riksdekkende parti, og stiller lister i alle fylker til stortingsvalget. Ved kommunevalget i 2011 stilte de med liste bare i Bømlo i Hordaland.

- Vi startet dette partiet et halvt år etter forrige stortingsvalg, og så vant vi kommunevalget i Bømlo og fikk inn to representanter der. Så vi har resultater å vise til, forteller Simonsen.

Partiet ble startet opp som en protest mot Kristelig Folkeparti (KrF).

- Det var et regelrett resultat av at KrF ved forrige landsmøte valgte å ta bort bekjennelsesparagrafen i partiet. Det gjorde at vi, jeg og en god del andre, ikke så på KrF som det partiet det en gang hadde vært. Da startet vi opp De Kristne som et alternativ, sier Simonsen.

Han sier de også gjennom lang tid hadde «sett seg irritert på at KrF på ingen måte skulle samarbeide med Fremskrittspartiet», for å danne en borgerlig flertallsregjering.

- Vi er et parti som ligger i skjæringspunktet mellom KrF og Frp. Vi er et sentrum-høyreparti, mens jeg opplever KrF mer som et sentrum-venstreparti, legger han til.

- Flere vet om oss enn folk aner
Simonsen sier de vil kjøre tidligere KrF-leder Kåre Kristiansens linje, som var leder fra 1975-1977 og 1979-1983.

Kristiansen trakk seg som stortingsrepresentant i 1989, fordi han mente partiet hadde fjernet seg fra sin gamle kurs.

- Vi har som mål å nå sperregrensen på fire prosent, og det tror jeg kommer til å skje, sier Simonsen.

- Men hvordan skal dere klare det. Det er jo ikke så mange som vet om dere?

- Det skal vi klare ved å få nok stemmer. Det er nok atskillig mange flere som vet om oss enn det folk aner, sier han.

Han mener partiet har et stort potensiale, og vil kapre misfornøyde KrF-velgere og andre velgere som ønsker et kristent alternativ.

Partiet skriver på sine nettsider at de er et parti som «også i framtiden vil bygge samfunnet på friheten og tryggheten i den kristne tro og lære».

- Vi vil selvfølgelig komme til å stå veldig opp for Israel, for å støtte og kjempe for det eneste demokratiet i Midt-Østen i et område der araberne har fått råde med en uttalt politikk som går på å gjøre de andre områdene til såkalte jøde-rene, sier partisekretæren.

- Vi hater ikke homofile
Men deres viktigste kampsak i valgkampen, vil være ekteskapsloven.

- Det som kanskje blir vår viktigste kampsak i denne valgkampen, er å få til en omkamp på ekteskapsloven. Den ble presset gjennom på et regjeringsmøte, og gikk ikke gjennom de normale prosessene som en lovregulering krever, hevder Simonsen, og legger til:

- Her var den rødgrønne regjeringen redd for å tape valget i 2009, og fikk banket den gjennom i regjeringslokalene.

Han mener det norske folk ikke ønsker den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, som åpner for at også homofile og lesbiske kan gifte seg.

- Hadde de da tatt en folkeavstemning i dette landet, så er jeg sikker på at det ville blitt et overveldende nei. Vi vil kjempe for at ekteskapet kun skal være mellom mann og kvinne, sier han.

Simonsen sier samtidig:

- Dette gjør vi ikke fordi vi hater homofile eller lesbiske, men vi tenker på barna her. Barna har rett på en mor og en far, sier han.

- I regjering med Høyre og Frp
Simonsen sier han har stor tro på at de vil havne i regjering til høsten.

- Hvordan skal dere få det til?

- Målet vårt er å skape en borgerlig flertallsregjering. Den regjeringen må bestå av De Kristne, Frp og Høyre, fordi andre konstellasjoner vil innebefatte en borgerlig mindretallsregjering - så fremt ikke Høyre og Frp får flertall alene - og det tror jeg de ikke får, sier han.

Han viser til at KrF og Venstre har sagt at de ikke vil sitte i regjering med Frp.

- Enten må Erna Solberg danne en mindretallsregjering med Frp, noe jeg tror hun ikke vil gjøre når hun har alternativet med KrF og Venstre som også blir en mindretallsregjering. Men er De Kristne da inne, så ønsker vi i motsetning til KrF et aktivt samarbeid med Frp. Vi ønsker å jobber for å få Frp inn i regjering. Da har vi mulighet til å få en borgerlig flertallsregjering, sier Simonsen.

Ifølge partisekretæren egne beregninger, har de nå en oppslutningen som nærmer seg 2 prosent på landsbasis.

- NRK sprer løgn, vil redusere antall aborter
Han påpeker at dette er seriøst forsøk, og at de ikke bare er et snevert kristent parti.

- Vi er ikke et lite nisjeparti som kun har noen få kristne saker, men vi skal i denne omgang vinne valget ved å fronte kristne saker, sier Simonsen til Nettavisen.

I tilegg til å kjempe for Israel og en reversering av ekteskapsloven, ønsker de blant annet å gjeninnføre kristendomsfaget i skolen - og avvikle NRK-lisenen.

- En av hovedgrunnene til at vi vil fjerne lisensen er at NRK de siste årene har spydd ut av seg så mye antisemittisme, og gitt så mye feilinformasjon de siste 20-25 årene om Midt-Østen og Israel som gjør at folk i Norge i dag tror at Israel er den store skurken i Midt-Østen, sier han engasjert, og hever stemmen:

- Vi vil også vurdere å selge NRK. Vi vil legge ned slike institusjoner som sprer løgn, løgn og løgn.

Partiet vil dessuten redusere antall aborter i Norge «betydelig».

- Vi vil hegne om livet, enten det er lite i mors liv eller en grå person på vår alder. Vi skal iverksette flere tiltak for å redusere antall aborter, og kjempe alt vi kan for å hindre en lovbestemmelse der det blir tillatt med aktiv dødshjelp, sier han.

- Ikke oljen som har gjort Norge til en suksess
De Kristne vil også styrke kriminalomsorgen, «slik at det blir trygt og godt her i landet», samt «bygge ned statens formynderrolle».

- Staten kveler det folk flest kaller sunt bondevett, det kveler initiativene. Vil vil bygge ned denne formynderrollen til staten, og redusere byråkratiet i Norge, sier Simonsen.

«Det er nemlig ikke oljen som har gjort Norge til en internasjonal suksess. Ei heller sosialismens vilje til å regulere og begrense. Det er den tusen år lange forankringen i kristendommen som har løftet oss opp og fram som nasjon, både moralsk og økonomisk. Troen på Bibelens Gud brakte Norge ut av vikingtidens blodige mørke og inn i frihet og trygghet for alle. Det er kristendommens respekt for livet og den enkelte som har gitt oss et samfunn mennesker flykter til – og ikke fra», skriver partiet på sine nettsider.

Partiet har nå om lag 2000 registrerte medlemmer, ifølge Simonsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere