RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjen deg rik på nød og lidelse

(www.green-planet.info)
Sist oppdatert:
Nå er den her - pyramiden for de etisk bevisste.

Og når den først kom, slås det virkelig på stortrommen. Her kan du tjene store penger, samtidig som du kan hjelpe nødlidende og fattige i Afrika til et bedre liv.

Selskapet Green Planet International legger nemlig lista høyt for sitt globale miljø- og utviklingsengasjement.

«Vi ønsker å gjøre vår planet til et grønnere og sunnere sted å leve. Gjennom vårt unike forretningskonsept vil vi forbedre miljøet, redusere sultproblemer, underernæring og mangel på utdannelse i u-land og derved bidra sterkt til å utrydde fattigdom, samtidig som vi skaper gode økonomiske vekstmuligheter hos våre medlemmer, investorer og samarbeidspartnere», skriver selskapet Green Planet i sitt informasjonsmateriell.

Måten dette gjøres på, er at du i praksis skal etablere din egen lille bistandsorganisasjon. Via Green Planet kjøper du selskapets supre gjødsel, PlantPower. Deretter skal du donere denne gjødselen til trengende - igjen via Green Planet. Samtidig verves personer som kommer under deg i systemet, og som kjøper det samme, og gir deg litt av pengene for produktet.

- Du skjønner ikke dette
Rino Solberg i Green Planet avviser at selskapet er et pyramidesystem.

- Dette er ikke en pyramide. Det er en mulit-level-marketing-selskap. Enten skjønner man det, eller så skjønner man det ikke. Og jeg hører på spørsmålene dine at du ikke forstår dette, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Han ønsker likevel ikke å lære opp TV 2 Nettavisen i MLM-systemets fortreffelighet.

- Dette er alt for komplisert til at det kan gjøres på telefon. Du får heller sende meg en e-post, så kan jeg svare på spørsmål der, sier Solberg.

Mot slutten av samtalen ber TV 2 Nettavisen om å få oppgitt en e-post, slik at vi kan sende over eventuelle andre spørsmål.

- Jeg tror likevel ikke det har noen hensikt. Vi er ikke et pyramideselskap, og er ikke interessert i å kjøre noen debatt rundt dette i media, sier Solberg.

Granskes
Men Lotteritilsynet er ikke like begeistret for virksomheten.

- Selv om det skulle vise seg at selskapet faktisk driver en form for humanitært arbeid, kan måten selskapet henter inn kapital på i seg selv være problematisk, sier rådgiver Kjartan Møller i Lotteri- og stiftelsestilsynet til Adresseavisen.

Lotteritilsynet har holdt øye med selskapet over lengre tid, og iverksetter nå full gransking. I tillegg til å stille spørsmål rundt måten selskapet henter inn penger på, har tilsynet også bedt Green Planet besvare konkrete spørsmål rundt hvilke typer bistandsprosjekter de er involvert i.

Forhåndsdømt
Solberg reagerer på at Lotteritilsynets uttalelser overfor Adressa.

- Dette er feil. De kan ikke anse oss som en pyramide før de har fått fakta på bordet. Tilsynet forhåndsdømmer oss, og det er forkastelig, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere