RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Innvandringen har kostet 70 milliarder

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Dette må tas med en klype salt, mener SV.

Finansavisen har i en rekke artikler sett på innvandringsregnskapet.

Ifølge avisen har innvandringen kostet 70 milliarder på syv år og ført til at staten har pådratt seg fremtidige forpliktelser på 380 milliarder kroner, i kraft av nye offentlige goder, gitt dagens velferds- og skattesystem.

Dette får SV til å se rødt:

- Uten innvandring stopper Norge. Vi trenger befolkningsveksten for å møte behov for arbeidskraft både i privat og offentlig sektor, ikke minst etter hvert som eldrebølgen slår inn over landet, sier leder av kommunalkomiteen på Stortinget, Aksel Hagen (SV), i en pressemelding.

Aksel Hagen SV Oppland

- Må tas med en klype salt
Hagen er svært skeptisk til regnestykket og måten det blir brukt på.

- Rapporten til SSB er basert på en framskrivning som ikke tar innover seg endringer som vi vet vil skje. Kjell Aukrust tok i en fortelling utgangspunkt i at høyden på rekruttene i forsvaret økte for hvert år. Han regnet seg tilbake til 1030 og fant ut at vikingene bare var noen centimeter høye da de kjempet i slaget på Stiklestad. Dette var selvfølgelig humoristisk ment, og illustrerer hvordan framskrivninger må tas med en klype salt, sier Hagen.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har offentlige utgifter overskredet skatteinntektene fra arbeidsinnvandring med 71 milliarder kroner under den sittende regjeringen.

- Vi trenger arbeidskraften
- Rapporten til SSB forutsetter at innvandrerne ikke kommer til å bidra mer til fellesskapet, og det blir helt feil. Vi trenger arbeidskraften, innvandrerne ønsker å jobbe og trenden er at vi lykkes med språkopplæring og sysselsetting, sier Hagen.

Hagen viser til rapporten Innvandringsregnskapet som er lagd av Terje Strøm, sjefsøkonom i NyAnalyse.

- Den viser at sysselsettingen av innvandrere gir skatteinntekter på ca. 27-28 milliarder kroner årlig. Det finansierer andre grupper innvandrere som går på trygd, så vi tar ikke tallene for god fisk sånn uten videre. Det vi vet er at Norge stopper uten innvandring. Vi trenger innvandringen for å møte behovet for arbeidskraft både i privat og offentlig sektor, ikke minst etter hvert som eldrebølgen slår inn over landet, sier Hagen.

Han understreker i tillegg at innvandring også bidrar til økt mangfold kulturelt og kunnskapsmessig.

- Vi vet at slike samfunn er mer nyskapende og mer attraktive både å bo i og å drive næringsvirksomhet i. Derfor ønsker SV innvandrerne velkommen til Norge, sier Hagen.

Det er Erling Holmøy hos SSB som står bak rapporten, som nå skaper debatt.

- Våre analyser studerer konsekvenser for makroøkonomi, herunder offentlige inntekter og utgifter, av endringer i innvandringen fra ulike landgrupper, gitt at deres økonomiske atferd, for gitt alder, kjønn og botid, er lik det den var rundt 2006. I tillegg studerer vi samme typen virkninger av at de innvandrerne som er i Norge i den mest realistiske befolkningsfremskrivningen, endrer atferd når det gjelder yrkesaktivitet versus uføretrygding. Spesielt ser vi på ulike alternativer for hvordan innvandrernes barn når det gjelder arbeid og trygd, presiserer Holmøy overfor Nettavisen.

- Innvandring betyr relativt lite
Holmøy lar ikke Aukrust-kritikken bite på:

- Vi tar selvsagt ikke hensyn til alt som kan eller vil skje. Det kan ingen. Men beregningene er et nyttig utgangspunkt når man vil ha størrelsesordener for hva innvandring betyr for norsk økonomi, presisere han.

Hovedkonklusjonen til SSB står fast:

- Vår hovedkonklusjon er at innvandring betyr relativt lite sammenlignet med andre ting som vil skje for nettostørrelser som offentlig budsjettoverskudd. Derimot betyr innvandring mye for hvor stor norsk økonomi blir målt ved f.eks. samlet produksjon og sysselsetting. Når tallene måles per innbygger blir de selvsagt mindre, sier Holmøy til Nettavisen.

Ifølge Finansavisen gir hver ikke-vestlig innvandrer staten kostnadsforpliktelser på 4,1 milliarder: Hver østeuropeisk innvandrer «koster» 800.000 kroner, mens hver vestlig innvandrer tilfører 800.000 kroner.

- Birger Strøm og jeg i SSB har ikke kommet med noe nytt skriftlig om virkninger av innvandring siden vi ga ut SSB-rapport 15/2012 og en kortversjon av denne i Økonomiske analyser 3/2012. Rapporten ble skrevet for Brochman-utvalget (Velferds- og migrasjonsutvalget), avslutter Holmøy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere