RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lær av Sveriges feil!

Foto: FREDRIK SANDBERG
Sist oppdatert:
- Vi har prøvd Høyres løsninger i seks år. Privatisering er ikke svaret, sier lederen for sosialdemokratene.

Lederen for de svenske sosialdemokratene, Stefan Löfven, har et klart budskap til norske velgere: Lær av Sverige! Vi har prøvd Høyres løsninger i seks år. Privatisering er ikke svaret.

Löfven hilste Arbeiderpartiets landsmøte lørdag, og det var i sannhet hyggelige ord for en litt morgentrøtt forsamling.

Talen var en blanding av advarsel mot høyrepolitikk, med hjemlandet som skrekkeksempel, og beundring av statsminister Jens Stoltenberg, både for hans stødige ledelse av norske Aps kamp mot høyrekreftene, men også for hans håndtering av 22. juli og de påfølgende hendelser.

– De fleste har kanskje én eller to nære venner, personer som kjenner hverandre ut og inn, som finner tonen også etter å ha vært fra hverandre noen tid. Et sånt vennskap er det mellom Arbeiderpartiet og Socialdemokraterna, framholdt den svenske partilederen.

Kan vinne
Löfven ble valgt til leder av sosserna for vel et år siden og har gitt svensk arbeiderbevegelse håp om seier neste år over Moderaterna og deres leder Fredrik Reinfeldt, etter mange års ørkenvandring. Löfven har bakgrunn fra svensk fagbevegelse og er på fornavn med toppene i Ap og LO i Norge.

Löfven har kikket litt på Høyres hjemmeside.

– Dette er definitivt ikke nye ideer. Forslagene om å sette ut skole og omsorg til private firmaer har vært prøvd i Sverige i seks år, men har stort sett vært mislykket. Det har vært en dårlig strategi for Sverige, og det vil fungere dårlig for Norge. Ikke gå inn på dette, advarte Löfven.

Han viste til at svenske elever gradvis gjør det dårligere i internasjonale tester og at usikkerheten øker i svensk skole.

– Mange skoler drives av eierselskaper som bare er ute etter gevinst, sier lederen for de svenske sosialdemokratene.

Han innrømmer at ordningen med private skoler er blitt så etablert i Sverige, og at den omfatter så mange elever, at den ikke kan nedlegges. Hele 300.000 elever går på andre skoler enn de offentlige.

Sette grenser
– Men privatiseringen er gått for langt. Vi må sette grenser for den ekstreme oppmerksomheten om profitt. Og det må for eksempel bli færre elever per lærer, sier Löfven.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) føler seg ikke trygg på at det norske forbudet mot å ta ut gevinst på skoledrift ikke kan omgås.

– Formelt er det er forbud, men det er mange måter å omgå det på. Det kan være snakk om lån, internprising og overføringer som gjør det svært vanskelig å følge pengestrømmen. Derfor har vi stanset privatiseringsbølgen, sier han.

Löfven mener at også velferdspolitikken og næringspolitikken i Sverige er i ferd med å undergrave samfunnsordninger som er bygd opp over mange år.

– Regjeringens svar er det samme som det jeg finner på Høyres hjemmesider, nemlig skattelettelser. Sverige har en sterk økonomi, men vi har likevel en ledighet på 427.000 personer, hele 8,2 prosent av arbeidsstyrken. Både ungdomsledighet og langtidsledighet øker. Tallene er høyere enn da Moderaterna tiltrådte. Noe går i helt feil retning i Sverige, sier Löfven. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere