RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har denne mannen en chip under huden?

(Foto: TV7, Bulgaria)
Sist oppdatert:
Ny jukseskandale i sjakk.

Borislav Ivanov (26) var en ukjent bulgarsk sjakkspiller før han plutselig begynte å spille på nivå med verdenseliten.

Nå nekter stormestre å spille mot ham, fordi de er sikre på at han jukser.

95 av 100 computertrekk
Tester viser at Ivanov 95 av 100 ganger spiller som supercomputeren Houdini (les vår test) - noe selv ikke Magnus Carlsen er i nærheten av, men ingen skjønner hvordan han får det til.

I minst et parti gjorde han kun trekk som Houdini foreslo, ifølge sjakkmesteren Valeri Liliv som har undersøkt saken gjennom fire lange videoer på YouTube.

Superstormesteren Kiril Georgiev er blant ofrene til Ivanov. Han sier til Chessbase at han er glad for at noen prøver å finne sannheten.

- Han spilte veldig raskt, og det var en stor overraskelse. Han brukte mellom fire og syv sekunder på hvert trekk. Gjennom hele partiet støttet han kinnet med sine to hender, sier Georgiev til nettstedet.

- Ingen kan spille første- eller andrevalget til Houdini hele tiden. Mer bevis trengs ikke. Det er uinteressant å fokusere på et bestemt trekk, det er helheten som er avslørende, sier mannen som laget Houdini, Robert Houdart, i en uttalelse på YouTube.

Samtidig trekkes særlig et kritisk trekk trekkes frem som et ikke-menneskelig påfunn. Nettavisen har analysert spillet og du kan se ekspert Leif Erlends Johannessens vurderinger lenger nede i saken.

- Hans skarpe computeraktige spill er lett å kjenne igjen for erfarne mestre, som nylig krevde en antijuksing-kommisjon for å få bukt med det voksende problemet, skriver Chessbase.

Vi har oppskriften:Slik slår du en stormester

Sjakkens James Bond
Historien er blitt en gjenganger på TV-kanaler og i aviser i hjemlandet. TV-kanalen TV7 har døpt Ivanov «Sjakkens James Bond».Chessbase har også skrevet en serie artikler.

Han var rangert som nummer 114 i Bulgaria før sirkuset startet. Da hadde han aldri vært høyere enn 2227 i rating, som er et godt stykke under norsk elitenivå.

Men de siste månedene har Ivanov slått en rekke toppspillere, som han på papiret skulle tapt mot ni av ti ganger.

Computerassistert juksing er et problem som har vokst kraftig de siste årene. I fjor uttalte Norges Sjakkforbund følgende:

«Sentralstyret ser meget alvorlig på juks og forsøk på juks under sjakkpartier. Vi mener dette er en alvorlig trussel mot turneringssjakk og spillets omdømme».

Trener hardt
Selv mener Borislav Ivanov at forklaringen er intens trening, og han kaller sjakkspillere generelt for asosiale tullinger.

- Sjakk er min lidenskap. Jeg trener fire timer hver dag. Jeg har ingen kjæreste. Problemet er at ingen venter at jeg skal vinne. Jeg spiller briljant fordi jeg har trent hardt, det er svaret. Jeg er blitt sjekket som om jeg var en terrorist. De tok jakken og t-skjorten. Jeg vet ikke om de hadde ventet å finne en bombe. Jeg bare gikk videre til turneringen og vant, sier han i et intervju.

Under tittelen «Geni eller kriminell» kalte avisen Jutarnji List det sensasjonelt da han måtte strippe for dommerne etter å ha vunnet en sterk turnering i Kroatia i januar.

Ivanov måtte ta seg på overkroppen, de tømte lommene og undersøkte pennen han skrev med. Ingenting ble funnet.

Likevel er ikke det bulgarske sjakkforbundet overbevist. De har nektet ham å delta i turneringer med mindre han er villig til å undergå omfattende testing underveis.

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

Chip under huden?
- Teknologien er nå kommet så langt at teoretisk - siden partiene blir vist direkte på internett - kan Ivanovs venner fra naborommet, fra Sofia eller fra Antarktis sende ham hint gjennom chip-er, som kan være plassert under huden, i øret eller til og med i tennene, sa en av motstanderne til Jutarnji List.

Ivanov er dataprogrammerer av yrke.

Mistanken vokste da arrangøren stoppet kringkastingen av partiene i et av partiene. Da tapte Ivanov plutselig.

Etter alle skriveriene kjemper han desperat for å renvaske seg.

- Ingenting er blitt funnet. Ingenting! Jeg har bestemt meg for å saksøke alle. Jeg skal ta igjen mot Fide (verdenssjakkforbundet). Jeg vil spille sjakk, sier han til avisen Trud.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen er sikker på at det er ugler i mosen.

- Jeg mener det er helt opplagt at han jukser, men ikke hvordan han gjør det. Trekkene taler jo sitt tydelige språk. Spiller man konsekvent på 2900-nivå i hurtigsjakk, så burde det vel holde som bevis, sier Johannessen.

Valeri Lilov har altså analysert Ivanovs spill grundig gjennom fire episoder på YouTube. Du kan se den siste her:

Tror du han jukser? Hvordan i så fall? Diskuter under eller på Facebook-gruppen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere