RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Varfjell, Fredrik

Nå drar de fram innvandringskortet

Sist oppdatert:
- Norge vil få store økonomiske utfordringer i fremtiden dersom vi ikke tar grep.

Fremskrittspartiet sliter på meningsmålingene og drar nå fram innvandringskortet de siste ukene fram mot valget.

- Meningsmålingene blir verre og verre. Vi blir proppet full av dem. De spriker også voldsomt. Derfor har vi sagt at vi skal konsentrere oss om valget 9. september, sier Frps nestleder Per Sandberg til Klassekampen.

Han varsler økt fokus på innvandringspolitikk de siste fire ukene fram mot valget.

- Vi har ikke kjørt så mye på innvandringspolitikken til nå, men det kommer. Norge vil få store økonomiske utfordringer i fremtiden dersom vi ikke tar grep, sier Sandberg.

Dagens innvandringspolitikk vil kunne koste Norge 40-50 milliarder kroner i året, mener han.

Prøv Nettavisens valgomat her!

Bare Frp har flertall blant velgerne for skattekutt
Bare snaut tre av ti nordmenn synes de betaler for mye i skatt. Resten av oss er fornøyd med skattenivået.

Og det er bare blant velgerne til Fremskrittspartiet at et flertall (57 prosent) synes skattenivået er for høyt. Men selv i denne gruppen sier nesten fire av ti at skattenivået i Norge er omtrent som det bør være, ifølge en meningsmåling Respons har gjort for Unio.

- Undersøkelsen avslører at skattelette ikke er noen vinnersak i valget til høsten. Folk forstår at vi må ha et sikkert skattegrunnlag for å levere den kvaliteten i de offentlige tjeneste som politikerne lover, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

- Siden det er liten vilje til heve skattenivået generelt, bør politikerne se på hvordan de kan utvide skattegrunnlaget, tette skattehull og gå løs på den svarte økonomien, sier han.

Sju av ti fornøyd
68 prosent av deltakerne i målingen mener «det generelle skattenivået» er «omtrent som det bør være», 28 prosent svarer «for høyt», mens bare 2 prosent mener det skulle vært enda høyere. Resultatet fordeler seg nokså tilsvarende på tvers av kjønnene, selv om flere menn til en viss grad svarer at skattenivået er for høyt. 64 prosent av dem er imidlertid fornøyd med skattenivået. Blant kvinner er denne andelen 71 prosent.

Ikke uventet er oppslutningen om dagens skattenivå høy på den politiske venstresiden, hvor rundt åtte av ti vender tommelen opp. Men mer overraskende er det kanskje at det er blant velgerne til Kristelig Folkeparti og Venstre at oppslutningen er aller størst, med henholdsvis 80 og 84 prosent.

Andelen Høyre-velgere – fire av ti – mener skattebelastningen er for stor, men selv i Erna Solbergs tilhengerskare er det solid flertall – seks av ti Høyre-velgere – for å beholde skattetrykket på dagens nivå.

Rådyr reform
Unio-lederen er kritisk til skatteløftet til de rødgrønne, om ikke å øke skattenivået over 2004-nivå, og hadde helst sett at politikerne skaffet seg handlingsrom til å øke skattene for å sikre finansiering for rådyre valgløfter. Spriket mellom valgløftenes kostnader og ventede inntekter var et sentralt tema under den såkalte Unio-debatten under Arendalsuka mandag.

- Hvis vi får en tredje periode med de rødgrønne, vil jeg allerede nå oppfordre dem til å droppe skatteløftet eller myke det opp, sier Folkestad.

Folkestad advarer mot Høyres og Frps løfter om skattelettelser, og framholder at dagens skattenivå er nødvendig for å utvikle offentlige tjenester med høyere kvalitet i en nær framtid med betydelig befolkningsvekst. De to partiene, som kan ende opp i samme regjering om et par måneder, har lovet skattelettelser på mellom 25 og 100 milliarder kroner.

- Det henger ikke sammen. Når Høyre helsereform anslås ha en kostnad på tre milliarder kroner, viser det at pengene sitter løst valgkampen. Det er veldig skadelig for den politiske tilliten hvis avstanden mellom løfter og muligheten for finansiering blir for stor, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere