RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik forklarer SV-lederen nederlaget

Lysbbakken
Lysbbakken Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Vi tapte på poeng, ikke knock-out, sier Audun Lysbakken.

HÅNDVERKEREN (Nettavisen): SV-leder Audun Lysbakken talte fredag ettermiddag til sitt eget landsstyre.

- 1600 stemmer var det som skilte SV fra sperregrensen, men på riktig side. Takket være en enorm mobilisering de siste ukene så nådde vi 4,1 prosent og sikret en fortsatt slagferdig venstreside, sa Lysbakken i sin tale.

Hva mener du om SVs dårlige valgresultat? Si din mening i kommentarfeltet!

- Advarselen var riktig
Det er gått 11 dager siden den nervepirrende valgvaken - som til slutt sikret partiet plass på Stortinget - med 4,1 prosent oppslutning.

På slutten av valgkampen måtte SV-ledelsen gå ut og advare mot at partiet kunne havne utenfor Stortinget.

- Det budskapet vi ga til velgerne var riktig, konstaterte SV-lederen.

- Vi visste hele tiden at det var vår store utfordring i valgkampen. Vi håpet mange nok ville være med på å sikre oss, og vi hadde rett og klarte det, sa han, og fortsatte:

- Det var en reell fare for at det her valget kunne endt med et storting uten en kraft til venstre for Arbeiderpartiet. Vi må aldri havne i en slik situasjon igjen, sa han.

Lysbakken sa at valgresultatet gir både glede og skuffelse, glede fordi at de klarte å havne over sperregrensen - og skuffelse fordi flertallet glapp.

- Vi fikk et svakt resultat, men vi gjorde en god valgkamp. Derfor vil jeg takke alle de som ikke mistet troen og gikk motbakken sammen med oss, sa han, og la til:

- Vi tapte valgkampen på poeng, og ikke knock-out, sa Lysbakkken.

Audun Lysbakken overtok som leder etter Kristin Halvorsen 10. mars 2012, men har ikke klart å løfte partiet til nye høyder.

- Gjorde et svært dårlig valg
Lysbakken mente de nå må gå i seg selv.

- Vi må begynne med erkjennelsen av at vi gjorde et svært dårlig valg. Vi må begynne debatten om fremtiden med ærlighet om hva vi ikke har fått til de siste årene, med fingeren i jorda for å finne årsaken til SVs dårlige resultater, sa han.

Han sa at de må vinne tilbake ideene og sakene, noe han mener venstresiden har vært for dårlig til de siste årene.

- For det andre må vi konkretisere poltikken, vi må våge å tenke nytt, sa Lysbakken.

- Vi må bli flinkere til å bygge allianser. Vi må være mer ute blant folk - og vi må styrke organisasjonen. Og vi må makte å tegne et stort prosjekt som folk vil være med på, sa han.

Han sa at SV må endre årsakene til tilbakegangen.

- Vi trenger ikke et SV nå som vender blikket mot seg selv, men vi trenger et SV som vender blikket ut mot andre som trenger oss. Mot alle de menneskene som trenger allianser og talspersoner for seg, sa han.

- Håper på rødgrønt igjen
Lysbakken sa også at det rødgrønne samarbeidet nå blir annerledes.

- Det rødgrønne samarbeidet går inn i en ny fase. Vi går i opposisjon med våre egen politikk, og så kommer vi til å stemme med Arbeiderpartiet når vi er enig med dem, og mot når vi er uenig, sa han.

Han hadde likevel et håp:

- Jeg håper Norge en gang i framtiden igjen skal få en rødgrønn regjering, sa Lysbakken.

- En ren Arbeiderparti-regjering er aldri noe forlokkende for oss, påpekte han.

- Får få kvinner

Lysbakken sa at de nå må være åpne for alle nye ideer.

Han trakk blant annet fram utspillet fra SV-veteranen Stein Ørhøi tidligere denne uken, om at SV bør slå seg sammen med partiene Rødt og De Grønne.

- Når Stein har nye ideer, så lytter jeg. Jeg mener vi skal gå inn i de debattene med åpent sinn, og ikke lukke noen dører, sa han.

SV-lederen mente likevel at SV vil klare å vokse alene, og påpekte samtidig at de skal ta De Grønne godt imot på Stortinget.

Det er også en annen ting Lysbakken var misfornøyd med etter valget, nemlig kvinneandelen i SVs stortingsgruppe, at bare 2 av deres 11 representanter i det nye Stortinget kvinner.

- Det er ganske enkelt ikke bra nok slik det er i dag. Vi må sørge for at vi får flere kvinner på toppen av våre lister, sa han til landsstyret.

Pilen peker ned
Ved forrige kommunevalg oppnådde SV 4,1 prosent oppslutning, og ved stortingsvalget for fire år siden stemte 6,2 prosent av velgerne på SV. Siden har oppslutningen bare rast.

- I dag begynner vi en ny tid for SV, med nye muligheter for SV, avsluttet Lysbakken sin tale.

Les Kjetil Løsets blogg: Lysbakkens problem

I forkant av SVs landsmøte i mars ba TNS Gallup velgerne oppgi hvem som er ledere for de ulike partiene. Bare 17,7 prosent svarte Audun Lysbakken når spørsmålet var SV. Selv blant velgerne som svarte at de ville stemme på partiet var det bare 45,1 prosent som visste at partilederen heter Audun Lysbakken, skriver Kjetil Løset i sin blogg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere